În acest moment, moldovenii pot călători fără restricții doar în Turcia. Regulile impuse de celelalte state

Cetățenii moldoveni, care vor să plece în unul dintre statele vecine, Ucraina sau România, trebuie să țină cont că în ambele țări păstrează regimul de autoizolare, timp de 14 zile la intrarea în țară.

separator

Mai mult, intrarea și aflarea pe teritoriul Ucrainei este permisă cetățenilor Republicii Moldova doar în cazul prezentării poliței de asigurare care acoperă cheltuielile legate de tratarea COVID-19, transmite IPN cu referire la datele privind accesul cetăţenilor moldoveni pe teritoriul altor state, actualizate pe 3 iulie.

Intrarea în Bulgaria a cetățenilor statelor terțe, inclusiv ai Republicii Moldova, este interzisă până la 15 iulie, inclusiv cu scop de tranzit.

În schimb, autoritățile Turciei au anulat interdicțiile de intrare și ieșire de pe teritoriul țării pentru cetățenii străini (excepție face hotarul terestru cu Iran). Astfel, cetățenii Republicii Moldova pot intra în Turcia pe cale terestră, maritimă și aeriană. Zborurile dintre Republica Moldova și Republica Turcia au fost reluate din data de 1 iulie. Pasagerii aeronavelor sunt obligați să poarte mască în timpul aflării în aeronavă și la aeroport.

Cetățenii moldoveni pot călători în Cehia doar în cazul în care dețin viză de lung sejur, permis de ședere temporar sau permanent, un contract de muncă perfectat după anularea stării de urgență (17 mai 2020). De asemenea, la intrare este necesară prezentarea unui certificat privind testul COVID-19 negativ sau urmează să respecte regimul de autoizolare de 14 zile. Călătoriile în scop turistic sau vizite de scurtă ședere pentru cetățenii moldoveni nu sunt posibile în acest moment.

În cazul Franței, restricțiile de călătorie sunt menținute și după data de 1 iulie. Excepție prezintă persoanele cu titlu de sejur francez sau cu contract de muncă, de chirie și asigurare medicală, studenții înregistrați la studii, persoanele care urmează tratament medical.

În Germania, cetățenii moldoveni pot călători doar dacă există motive întemeiate care urmează a fi certificate la intrarea în țară. Și anume, dacă au permis de ședere/domiciliu legal; contract de muncă în domenii vitale precum cel al sănătății, industria alimentară, transport de mărfuri etc.

Autoritățile italiene au prelungit din 1 iulie restricţiile de intrare pe teritoriul Italiei pentru cetățenii moldoveni. Cetățenii Republicii Moldova care dețin un permis de ședere/reședință, contract de muncă sau au motive serioase legate de sănătate, pot intra în Italia cu respectarea anumitor condiții. Ei trebuie să furnizeze transportatorului o declarație pe proprie răspundere în care specifică în detalii motivele călătoriei (legate de sănătate, muncă sau urgență absolută sau revenirea la domiciliu, reședință sau locuință). De asemenea, trebuie să indice locul în care va petrece cele 14 zile de autoizolare. Călătoriile în scopuri turistice nu sunt permise.

Autoritățile israeliene au anunțat relaxarea treptată a măsurilor pentru ieșirea din carantină începând cu 4 mai și până la 1 august. Deocamdată se menține interdicția de intrare a cetățenilor străini pe teritoriul Statului Israel, până la 1 august.

Restricţiile de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse au fost prelungite până la data de 1 august.

Vladimir Zelenski, în fața Catedralei Sfânta Sofia din Kiev, veche de 1.000 de ani: ,,Dumnezeu are steagul ucrainean pe umăr”

Președintele Vladimir Zelenski a făcut apel la ucraineni, cu ocazia Paștelui ortodox de duminică, să se unească în rugăciune unii pentru alții și pentru soldații de pe front, spunând că Dumnezeu – care are „steagul ucrainean pe umăr” – va duce la victoria vieții în fața morții, relatează Reuters.

Zelenski îi cheamă pe ucraineni să se roage pentru soldații de pe frontFoto: Captură de ecran

„Să ne rugăm unii pentru alții. Când ne-am apropiat cu toții unii de alții, nu mai suntem străini unii de alții”, a spus Zelenski într-un videoclip cu versuri postat în social media, transmite moldova1.md.

Aflat în fața Catedralei Sfânta Sofia din Kiev, veche de 1.000 de ani, un monument spiritual și arhitectural al credinței țării, Zelenski a declarat că Ucraina luptă de 802 zile împotriva Rusiei pentru o victorie.

„Biblia ne învață să ne iubim aproapele. Iar prezentul a dezvăluit adevăratul sens al acestui cuvânt. Cu toții am devenit vecini unii față de alții. Iar fostul nostru vecin, care ne făcea să credem că este un frate, a fost mereu distant față de noi. A încălcat toate poruncile, a râvnit la casa noastră și a venit să ne ucidă. Întreaga lume vede asta. Dumnezeu o știe. Și noi credem: Dumnezeu are steagul ucrainean pe umăr. Deci, cu un astfel de aliat, viața va învinge cu siguranță moartea. Paște fericit tuturor, compatrioți ucraineni! Hristos a înviat! El a înviat cu adevărat!”, a spus liderul de la Kiev.

Creștinii ortodocși, inclusiv Biserica Ortodoxă din Ucraina și Rusia, sărbătoresc Paștele astăzi, 5 mai, în timp ce majoritatea bisericilor occidentale au celebrat sărbătoarea la 31 martie.

Mesajul de Paște al premierului Dorin Recean: ,,Să întâmpinăm Paștele alături de cei dragi”

Premierul Dorin Recean a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului și a Sfintelor Sărbători de Paști.

,,Sărbătorile Pascale să vă aducă pace în suflet, liniște în casă și multă bucurie.

Puterea oamenilor noștri este în unitate și solidaritate, în toate lucrurile în care credem și pentru care muncim zi de zi. Să întâmpinăm Paștele alături de cei dragi, părinți, frați și surori, plini de speranță și încrezători în viitor.

Sărbători Luminate tuturor!”, a scris Dorin Recean.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu: ,,Să prețuim pacea și libertatea, să fim încrezători și cu speranța că vom reuși”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a felicitat pe cetățeni cu ocazia Sărbătorilor Pascale! În mesajul său, demnitarul îi îndeamnă pe cetățeni să fie alături de cei dragi și să creadă în Republica Moldova și în oamenii ei. ,,Doar împreună vom putea construi un viitor demn și în pace pentru copiii Moldovei“.

Igor Grosu: Să ne ținem împreună și să fim alături de oamenii dragi

„Acum, de Paște, când ne adunăm grămăjoară pentru a coace cozonac, pentru a vopsi ouă sau pentru a merge la slujba de Înviere, să ne aducem aminte de lucrurile care ne unesc și ne bucură. Să ne aducem aminte de momentele frumoase din copilărie, de tradițiile noastre, de cei dragi care nu mai sunt printre noi sau care sunt în dificultate.

Să vorbim de prezent, să prețuim pacea și libertatea, să fim încrezători și cu speranța că vom reuși, că împreună putem construi un viitor demn și în pace pentru toți copiii Moldovei. Să ne ținem împreună, să fim alături de oamenii dragi și să credem în Republica Moldova și oamenii ei. Sărbători luminate tuturor!”, a spus Igor Grosu.

Alertă de incendiu la bordul unui avion Ryanair cu 160 de pasageri. A aterizat de urgență în Grecia
Articolul anterior
În acest an, Moldova va avea cea mai mică recoltă de grâu
Articolul următor