Acneea – o problemă? Bioderma vă oferă soluția!

Acneea vulgară este o afecțiune cu determinism genetic și expresie metabolico-hormonală, observată, de obicei, la adolescenți și adulții tineri, cu implicarea ariilor cutanate bogate în glande sebacee și foliculi piloși (fața și partea superioară a trunchiului), clinic manifestându-se printr-un polimorfism lezional vast.

separator

Care sunt cauzele acneei?

Dr. Boris Nedelciuc

Principalele verigi etiopatogenice ale acneei sunt:

a) hipersecreția sebacee;
b) hiperkeratinizarea infundibulară;
c) colonizarea cu anaerobi facultativi (P. acnes) şi aerobi (St. aureus, Peptostreptococcus spp. etc.);
d) dereglările metabolice (dislipidemie locală) și imune (hipersensibilizare specifică primară, hiporeactivitate nespecifică secundară), care se accentuează, de obicei, în formele avansate, severe de boală.

Cercetări recente evidenţiază şi alte perturbări:

e) activarea receptorilor toll-like (TLR-2);
f) eliberarea factorilor proinflamatori (IL-1alfa, IL-6, IL-8, IL-12, TNF-alfa);
g) exprimarea moleculelor de adeziune intercelulară (ICAM-1);
h) activarea inflamazomului (NLRP-3);
i) în formele severe, conglobate de acnee, degradarea fibrelor de colagen se datorează matrix metaloproteinazei 9 (MMP-9).

Cum se manifestă acneea?

Sub aspect clinic, acneea se caracterizează prin: a) leziuni preinflamatorii (microcomedoane şi / sau comedoane); b) leziuni inflamatorii uşoare (micropapule şi / sau papule), moderate (eritem, papule, pustule) sau severe (eritem, pustule, noduli, chisturi, abcese); c) leziuni postinflamatorii (cicatrici, discromii).

Ce-i de făcut?

Pielea este cea care a inspirat laboratoarele Bioderma să identifice soluţia naturală pentru a reechilibra tenul gras şi / sau mixt cu predispoziţie la acnee.

Care este soluţia?

Gama Sebium – respect total pentru piele: toleranţă excelentă, efect imediat, acţiune pe termen lung, chiar şi pentru cea mai sensibilă piele.

Gama Sebium include mai multe forme de prezentare. Spre exemplu, Sebium H2O soluţie micelară şi Sebium gel spumant, ambele având un efect spectaculos de curăţare:

Există, de asemenea, Sebium Global cremă, remediu dermato-cosmetic care a revoluţionat tratamentul antiacneic:

De unde a pornit totul?

În trecut acneea vulgară era considerată o afecţiune dishormonală, dismetabolică şi disimunitară. În ultimii ani, s-a conturat o viziune absolut nouă !!! Conform acesteia, acneea vulgară este, în primul rând, o afecţiune disseboreică, disseboreea fiind un termen care a apărut în publicaţiile recente pentru a explica ştiinţific alterarea cantitativă şi calitativă a compoziţiei sebumului.

Aşadar, pielea acneică necesită o îngrijire corectă, care să acţioneze pe cauze, iar Gama Sebium vine cu singurul tratament care recrează sebumul caracteristic pielii sănătoase, acţionând pe cauze înaintea consecinţelor. Iată de ce putem afirma cu certitudine: gama Sebium Global este cea mai bună alegere în tratamentul local pentru toate tipurile de acnee, de la forme uşoare şi până la cele severe.

Cui se datorează efectul miraculos?

Datorită complexului brevetat SeboRestore Technology, Sebium Global are o putere antioxidantă sporită, care reface compoziţia sebumului, îl menţine fluid, astfel acesta se elimină corect şi nu mai formează leziuni noi.

Bakuchiol: extractul de seminţe de baki este un ingredient inedit în tratamentul antiacneic cu structură asemănatoare vitaminei E, cu efect antiinflamator, seboreglator ( inhiba 5-alpha-reductaza), asigurând totodată şi un efect antibacterian (scade adeziunea P. acnes).

Cum se utilizează produsul?

Se aplică pe faţă, o data sau de două ori în zi, după curăţarea cu Sebium H20 sau cu Sebium Gel spumant (ultimul fiind utilizat cu succes şi pentru corp sau ca spumă de ras, pentru că nu conţine detergenţi, deci nu usucă pielea).

Ce alte produse mai fac parte din această gamă?

Gama Sebium include, de asemenea, şi alte produse, utilizate cu succes în îngrijirea şi tratamentul pielii acneice:

Sebium MAT Control: Tehnologia MAT & SMOOTH – pudre + agenţi de estompare. Matifiază și uniformizează instant și de durată;

Sebium PORE Refiner: acid agaric, puternic astringent, reduce dimensiunea porilor și îmbunatațește textura pielii, excelentă bază de machiaj;

Sebium Serum: acid glicolic 15% + D-panthenol, elimină cicatricile post-acneice, catifelează pielea și previne formarea de noi leziuni;

Sebium Sensitive: Inflastop Complex, calmează iritaţiile şi reduce roșeata, indicat în tratamentele cu acid azelaic şi retinoizi topici (tretinoină);

Sebium Hydra: DAF-Complex, ceramide, enoxolonă și alantoină. Tratament compensator, calmant și hidratant, pentru pielea afectată de tratamentele antiacneice interne;

Sebium Gel Gommant – Peeling chimic (acid salicilic + acid glicolic) și mecanic (microparticule). Netezeşte pielea și curăța porii în profunzime.

Care este concluzia?

O piele delicată are nevoie de o îngrijire, respectiv de un tratament delicat. Iar numele acestuia este Gama Sebium de la Bioderma Laboratoire Dermatologique: Sebium H2O loţiune micelară, Sebium gel spumant şi Sebium Global cremă. Calitate franceză dovedită în timp.

Pentru mai multe detalii, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. În Republica Moldova, produsele din gama Sebium Global pot fi achiziționate în lanțul de farmacii “Farmacia Familiei”.

Autor: Boris Nedelciuc,
Doctor în științe medicale,
Conferențiar universitar,
Expert în medicina estetică

Executivul a aprobat proiectul de lege cu privire la medicamente, cu scopul de a îmbunătăți accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente

Pentru a îmbunătăți accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente, conform ghidurilor clinice, Guvernul a aprobat, astăzi, 12 februarie, la inițiativa Ministerului Sănătății, proiectul de lege cu privire la medicamente. Acesta asigură calitatea și eficacitatea medicamentelor prin ajustarea cadrului normativ la acquis-ul european, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

De asemenea, documentul urmărește reducerea deficitului de medicamente esențiale, atragerea producătorilor externi pe piața națională, sporirea competitivității pieței farmaceutice și facilitarea participării la studii clinice internaționale. Acești factori vor oferi pacienților opțiuni variate la medicamente de calitate și prețuri avantajoase.

Proiectul aprobat include prevederi noi ce țin de alinierea la standardele europene aplicabile procedurilor de fabricare, autorizare și reglementare a medicamentelor orfane, pediatrice și pentru terapii avansate. De asemenea, proiectul conține reglementări privind importul și punerea pe piață a medicamentelor, controlul calității și procedurile de inspecție. 

Astfel, revizuirea și modernizarea domeniului medicamentului vor asigura o reglementare eficientă și coerentă a procesului de autorizare, distribuire și accesibilitate a medicamentelor. 

Menționăm că proiectul de lege va contribui la crearea unui cadru legal stabil, în care operatorii economici din domeniul medicamentului vor putea desfășura activitatea conform reglementărilor internaționale, iar cetățenii vor beneficia de acces continuu și eficient la medicamente sigure și de calitate.

De ce visele recurente sunt adesea coșmaruri: Legătura dintre emoții și subconștient

Până la 75% dintre adulți experimentează vise recurente, iar majoritatea sunt negativ marcate, implicând teme precum frica, eșecul sau atacurile, potrivit Live Science. Experții explică de ce creierul nostru amplifică aceste emoții în somn și cum putem controla coșmarurile repetate pentru un somn mai liniștit.

Visele recurente reprezintă un fenomen surprinzător de comun, cercetările aratând că până la 75% dintre adulți experimentează cel puțin unul pe parcursul vieții. Aceste vise pot varia: uneori sunt aproape identice de fiecare dată, dar pot avea și teme, locații sau personaje recurente, plasate în contexte diferite.

Această variație le deosebește de coșmarurile cauzate de tulburarea de stres posttraumatic, o condiție psihologică în care oamenii retrăiesc amintiri specifice din viața de zi cu zi, cu mult mai puține variații, în timpul somnului.

Experții încă nu sunt siguri de ce experimentăm vise recurente, dar cercetările recente ajută la identificarea mai clară a tiparelor legate de frecvența și conținutul acestora, precum și a scenariilor care le provoacă.

De ce visele recurente sunt adesea negative Studii recente confirmă ideea conform căreia visele recurente sunt adesea coșmaruri.

Într-un sondaj din 2022 realizat de Michael Schredl, șeful laboratorului de somn al Institutului Central de Sănătate Mintală din Germania, adulții au descris visele recurente ca având o „tonalitate negativă” în două treimi din cazuri, aceste vise implicând frecvent teme precum a fi urmărit sau atacat, a ajunge târziu undeva sau a eșua la ceva.

Prin contrast, visele recurente pozitive ale participanților includeau teme precum zborul sau descoperirea unei camere noi în propria casă. Motivele pentru care avem o predispoziție mai mare spre vise negative nu sunt pe deplin înțelese, dar Schredl spune că visele tind să exagereze ceva din viața noastră de zi cu zi, chiar și un sentiment minor sau o situație pe care ne simțim neputincioși să o schimbăm.

„În vis, devine o emoție mult mai intensă, deși legătura nu este întotdeauna evidentă sau directă”, explică el.

Psihologia și neuroștiința oferă indicii suplimentare. De exemplu, suntem predispuși la ceea ce se numește „tendința spre negativitate”, o înclinație de a ne concentra mai mult asupra gândurilor, emoțiilor sau interacțiunilor sociale neplăcute decât asupra celor pozitive. Acest comportament este înrădăcinat în nevoia subconștientă de a rezolva situațiile negative care ne amenință supraviețuirea.

Tendința spre negativitate poate fi amplificată în somn, deoarece creierul reduce activitatea în zonele asociate cu logica liniară și activează porțiunile asociate cu emoțiile, slăbind filtrul dintre gânduri și sentimente.

Cum să controlezi visele recurente negative

Deirdre Leigh Barrett, cercetător în domeniul viselor și autor al cărții Pandemic Dreams (Visele pandemiei, 2020) și alți experți subliniază că visele recurente negative sunt comune și normale și că există măsuri care pot fi luate pentru a le controla. Unii oameni au găsit succes în terapia de repetiție prin imaginație, care implică reimaginarea repetată a coșmarurilor cu finaluri mai fericite înainte de culcare.

Nirit Soffer-Dudek, cercetător în domeniul conștiinței și psiholog clinic la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel, recomandă cultivarea unei „igiene bune a somnului”.

Stabilirea unui program de somn consistent, limitarea utilizării ecranelor și evitarea cofeinei sau alcoolului înainte de culcare pot reduce starea emoțională intensă în care adormiți.

„Cel mai bun sfat pe care îl pot da este să impuneți limite clare între timpul de veghe și somn pentru a evita aducerea anxietății în vise”, spune ea.

Peste  324 de cazuri de gripă, înregistrate într-o săptămână

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă monitorizarea situației epidemiologice prin infecțiile respiratorii la nivel teritorial și național. Astfel, în perioada 3-9 februarie curent, au fost înregistrate 9589 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), majoritatea fiind la copii (61%). Morbiditatea prin IACRS s-a manifestat la un nivel de intensitate medie, cu 3% mai mult față de săptămâna precedentă a acesteia și în descreștere cu 27% comparativ cu aceeași perioadă a sezonului anterior, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 324 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău – 250 de cazuri; Bălți – 15 cazuri; Ialoveni, Soroca – câte 6 cazuri; Călărași, Criuleni – câte 5 cazuri; Căușeni, Florești, Orhei, Ștefan-Vodă – 4 cazuri; Cimișlia, Comrat, Edineț, Sângerei – 3 cazuri; Strășeni, Ungheni – câte 2 cazuri; Basarabeasca, Briceni, Dondușeni, Fălești, Leova – câte un caz), atestându-se o descreștere cu 25% în comparație cu săptămâna precedentă.

De la începutul perioadei de monitorizare (30.09.2024 – 09.02.2025), au fost înregistrate 1635 de cazuri de gripă, 96 620 de cazuri de IACRS și 9198 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

Totodată, pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 7 cazuri de COVID-19, în descreștere cu 30% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. La copii de până la 14 ani nu au fost raportate cazuri.

În contextul creșterii numărului de cazuri de infecții respiratorii, specialiștii ANSP recomandă în continuare respectarea măsurilor de protecție: păstrare distanței sociale, evitare locurilor aglomerate; respectarea regulilor de igienă, inclusiv igiena mâinilor, igiena respiratorie; respectarea măsurilor sanitare la locul de trai, la locul de muncă, de educație și învățământ, cu aerisirea spațiilor închise; purtarea măștilor în instituțiile medicale; adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției respiratorii; menținerea unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentație bogată în legume și fructe, odihnă adecvată și exerciții fizice regulate.

Alege produsele de protecție solară potrivite pentru pielea ta și a copilului tău!
Articolul anterior
Filialele Unica Sport se redeschid!
Articolul următor