Universitățile din Republica Moldova au început campania de admitere 2020

Admiterea în instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova a demarat pe 27 iulie. În contextul situaţiei pandemice şi stării de urgenţă în sănătate publică din ţară, organizarea admiterii la programele de studii superioare de licenţă şi master se va desfăşura în regim online.

separator

Potrivit ministrului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, pentru a asigura buna desfăşurare a procesului se vor utiliza diverse instrumente de tehnologii informaţionale, accesibile şi necesare pentru siguranţa candidaţilor şi a cadrelor din comisiile de admitere. „Universitățile urmează să implice cât mai puţine cadre universitare pentru procesul de depunere a dosarelor, ca excepție acceptându-se prezenţa fizică pentru depunerea dosarelor a unui număr foarte mic de candidaţi, care nu dispun de mijloacele digitale respective din cauza situaţiei economice precare”, a explicat Igor Şarov.

În această sesiune de admitere, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a stabilit pentru toate universităţile termene comune de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere pentru studii superioare de licenţă.

Astfel, depunerea online a dosarelor de concurs se va efectua în perioada 27 iulie – 4 august, iar anunţarea rezultatelor intermediare se va face pe 7 august. Depunerea documentelor în original la instituţia aleasă va fi posibilă în perioada 8-18 august, conform unui orar cu accesul etapizat stabilit de instituţie, în diverse blocuri de studii, cu respectarea cerinţelor sanitar-epidemiologice şi protecţie de COVID-19 pentru cadre şi studenţi. Anunţarea rezultatelor finale se va face pe 20 august.

Din 1 ianuarie 2021, va fi pusă în aplicare şi pilotată Metodologia de finanțare bugetară a instituţiilor publice de învăţământ superior, aprobată de Guvern în această vară. Aceasta prevede elaborarea, aprobarea, executarea și raportarea bugetului pentru toate instituţiile publice de învăţământ superior cu autonomie financiară. În funcție de rezultatele pilotării, hotărârea va fi modificată la propunerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, or, dacă va fi cazul, aceasta va fi pusă în aplicare constantă.

Metodologia de finanțare bugetară a instituţiilor publice de învăţământ superior stabilește modul de alocare pentru universităţi a finanțării-standard, în bază de cost standard, per student, și coeficienți de ajustare, asociată gradului de complexitate a programelor de studii de la ciclurile de studii superioare de licență și master, a finanțării compensatorii pentru susținerea performanței și a finanțării complementare pentru modernizarea bazei materiale și didactice a instituției.

În prezent, în Republica Moldova activează 18 instituţii publice de învăţământ superior. Conform datelor statistice, în anul trecut de studii, numărul de studenți a fost de 60,6 mii de persoane, fiind cu circa cinci mii de studenți mai puțin comparativ cu anul de studii precedent. Numărul de studenți în instituțiile de stat a fost de 50,6 mii de persoane, reprezentând 83,5% din totalul studenților.

sursa: www.moldpres.md

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Deplasarea cicliștilor în parcurile din capitală va fi restricționată
Articolul anterior
Pâine, colaci și alte produse, aruncate la gunoi în preajma unui supermarket din Capitală
Articolul următor