cei-mai-inalti-oameni-din-lume-aerolines.ro_-1280×720

Moldovenii aruncă peste 180.000 de tone de alimente
Cetățenii Republicii Moldova aruncă la tomberon în fiecare an aproximativ 180.000 de tone de produse alimentare. Aceasta în timp ce fiecarea patra persoană din mediul rural nu își poate permite să se alimenteze suficient și suferă din cauza foamei, relevă datele prezentate de economistul Veaceslav Ioniță, relateză radiomoldova.md

„Chiar dacă avem mai mult jumatate din populația țării care nu pot face procurări de produse alimentare, noi din nefericire suntem risipitori. Situația puțin s-a îmbunătățit, dacă noi am avut pierdere risipă-76 de kilogram pe fiecare cetățean de Republica Moldova, acum este 71 de kilograme și acest indice s-a îmbunătățit puțin, totuși Republica Moldova în fiecare an aruncă 180.000 de tone de produse alimentare, asta e 3.000 de vagoane de tren, și în prezent, banca de alimente reușește să recupereze doar 0,15% din produsele care noi le aruncăm, din 700 de kilograme de produse alimentare care nu sunt expirate, banca de alimente reușește să recupereze doar 1 kilogram.”
Cei mai mari risipitori de alimente sunt, conform estimărilor, consumatorii de rând cărora le revin 40% din totalul risipei, alte 25% sunt generate de sectorul de producție, 20% de procesatori, iar 15% îi revin sectorului comercial, a concluzionat Veaceslav Ioniță.
Noi pierdem în toate lanțurile de producție, iar 40% din toată producția alimentară care se rispește sau se pierde, este cea care noi am procurat-o, am venit cu dânsa acasă, am aruncat la gunoi. Țările dezvoltate, unde produse alimentare, reprezintă 10-15% din bugetul lor, este rău că ei aruncă mult, dar pentru dânșii presiunea asupra bugetului nu este atât de mare cum este în cazul Republicii Moldova. Noi pentru produse alimentare cheltuim 35%, iar 5% din toți banii care-i câștigă familiile noastre sunt banii pe care noi îi cheltuim, pentru produse alimentare care le aruncăm la gunoi.
Pentru a preveni risipa alimentară, fiecare cetățean trebuie să țină cont de câteva reguli simple, printre care și consumul rațional de alimente, afirmă comunicatoarea de la Misiunea Socială de Diaconia Ana Ceban.
Ca și recomandări, lucruri foarte simple, este congelarea alimentelor care rămân, să facem liste de cumpărături înainte ca să mergem la cumpărături pentru a reduce risipa, donarea anumitor alimente care ne rămân de la masa de familie, dar sunt încă bune pentru consum, desigur și împărțirea lor cu cei apropiați, porționarea alimentelor, cântărierea lor în funcție de numărul de persoane care participă la masă. Toate aceste lucruri, în primul rând, vor salva portmoneul nostru.
La nivel mondial, în topul risipei alimentare se află Grecia, unde sunt aruncate peste 142 kg de produse alimentare per capul de locuitor, urmată de Malta cu 129 de kilograme.

Andrey și Irina Spătar au uimit o țară întreagă cu momentul lor de gimnastică aeriană! Pe cât de riscant, pe atât de spectaculos
Andrey și Irina Spătar formează un duo remarcabil în lumea circului contemporan. Specializați în gimnastică aeriană, cei doi artiști profesioniști au impresionat publicul de la Românii au talent transmite protv.ro

Talentul lor nu este moștenit, ci construit cu răbdare și determinare încă din copilărie. Ambii au început antrenamentele la doar șase ani, urmând apoi instituții de prestigiu în domeniu: Andrey la Academia Municipală de Circ și Arte Variate din Kiev, iar Irina la Școala de Stat de Circ și Arte Variate din Moscova.
De-a lungul carierei, cei doi au ales scena în locul reflectoarelor televiziunii, rămânând fideli emoției directe a spectacolului live. Pentru ei, talentul nu este doar o profesie, ci un mod de a trăi, iar visul care îi unește este acela de a cuceri lumea prin artă, călătorind din oraș în oraș.

Printre cele mai importante repere din parcursul lor artistic se numără victoria echipei My Land la prestigiosul festival Edinburgh Fringe, în cazul lui Andrey, și semnarea primului contract profesional după absolvire, în cazul Irinei.
Întâlnirea lor a fost începutul unei povești de dragoste care s-a transformat, în urmă cu un an, într-un parteneriat scenic.
Pe lângă aspirațiile artistice, Andrei și Irina visează la o viață liniștită într-o casă la munte și la extinderea familiei – o nouă etapă în acest număr spectaculos pe care îl trăiesc împreună.
Andrey și Irina Spătar, moment magnific pe scena talentelor
Andra: „Vă admir foarte mult pentru ceea ce faceți. Mi se pare că depuneți foarte multă muncă și vă riscați foarte mult la fiecare apariție. Pentru asta aveți toată admirația mea.”
Andy: „Mi se pare extrem de riscant. Te țin cu inima strânsă până la final, iar asta înseamnă că sunt niște atleți foarte buni”

Specialiștii au aprobat un medicament care încetinește evoluția cancerului mamar. „Nu mă mai privesc ca pe o persoană pe moarte”
Un nou tratament revoluționar împotriva cancerului, descris de pacienți drept „o schimbare totală”, este disponibil începând de vineri, 11 aprilie, prin sistemul național de sănătate britanic (NHS).

Cunoscută sub denumirea capivasertib, substanța a demonstrat în timpul studiilor efectuate că încetinește răspândirea celei mai comune forme de cancer de sân incurabil. Administrat împreună cu o terapie hormonală deja disponibilă, acesta a dublat perioada în care tratamentul oprește progresia celulelor canceroase, potrivit Sky News.
„Nu mă mai privesc ca pe o persoană pe moarte”, a declarat Elen Hughes, o pacientă care folosește medicamentul din februarie anul acesta. „Mă văd ca o persoană care trăiește din plin și care va continua să trăiască din plin cât mai mult posibil.”
Mai puține efecte secundare
Elen Hughes, din nordul Țării Galilor, a fost diagnosticată pentru prima dată cu cancer de sân primar în 2008. Opt ani mai târziu, la 46 de ani și mamă a trei copii mici, a aflat că boala a recidivat și s-a extins.
Ea susține că tratamentul cu capivasertib, pe care l-a putut accesa prin sistemul privat, nu doar că i-a prelungit viața, dar i-a și îmbunătățit calitatea acesteia, cu mai puține efecte secundare față de medicamentele anterioare.
De asemenea, a întârziat necesitatea unor tratamente mai agresive, precum chimioterapia.
„Ceea ce oamenii nu înțeleg este că ei văd statistici și zic că (terapia) funcționează opt luni în loc de două, sau cât durează”, spune Elen Hughes.
Decenii de cercetareInstitutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire (NICE) a aprobat utilizarea capivasertib în sistemul public după două decenii de cercetări realizate de echipe britanice.
Nicholas Turner, profesor la Institute of Cancer Research, care a condus studiul, a declarat pentru Sky News că este „o mare poveste de succes a științei britanice”.
Noul medicament este potrivit pentru tumorile pacienților care prezintă mutații sau modificări în genele PIK3CA, AKT1 sau PTEN, prezente la aproximativ jumătate dintre persoanele cu cancer de sân avansat.
Turner spune că sute de pacienți ar putea beneficia imediat, iar în timp numărul acestora ar putea crește la mii.
„Avem nevoie de medicamente noi care să ajute terapiile existente să funcționeze mai mult timp, iar aici intervine capivasertib”, susține Turner.
„Dublează perioada în care tratamentul hormonal este eficient, oferindu-le pacienților timp prețios în plus alături de familie.”
Turner a făcut apel la testarea genetică de urgență a pacienților cu forme avansate de cancer mamar, pentru a vedea cine poate beneficia de noua terapie.