Averea lui Mark Zuckerberg a depăşit 100 de miliarde de dolari

Averea netă a lui Mark Zuckerberg a depăşit joi pentru prima dată 100 de miliarde de dolari, după ce acţiunile Facebook au atins un nivel ridicat, pe fondul optimismului investitorilor în urma lansării noii funcţii video, Reels, care concurează cu aplicaţia video TikTok a companiei chineze ByteDance, transmite Bloomberg.

separator

Mark Zuckerberg, în vârstă de 36 de ani, deţine 13% din Facebook şi se alătură altor giganţi din domeniul tehnologiei – Jeff Bezos şi Bill Gates – singurii din lume cu averi de peste 100 de miliarde de dolari, conform indicelui Bloomberg Billionaires, transmite Agerpres.

Acţiunile celor mai mari companii de tehnologie din SUA au înregistrat anul acesta creşteri semnificative la Bursa de la New York, în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19), care a dus la extinderea activităţilor online.

Anul acesta, titlurile Amazon, cel mai mare retailer online din lume, au înregistrat un avans de 73%. Jeff Bezos, fondatorul Amazon, este cel mai bogat om din lume. Averea sa a crescut anul acesta cu peste 75 de miliarde de dolari, depăşind 190 miliarde de dolari, chiar dacă SUA înregistrează un declin economic semnificativ.

În 2020, averea lui Mark Zuckerberg a crescut cu aproximativ 22 de miliarde de dolari. Acţiunile Facebook au urcat cu 65% din 23 martie, la 245 de dolari per titlu.

În prezent, cele mai mari cinci companii de tehnologie din SUA – Apple, Amazon, Alphabet, Facebook şi Microsoft – au valori de piaţă echivalente cu aproximativ 30% din PIB-ul SUA, aproape dublu faţă de cât aveau la finalul lui 2018.

Recent, Facebook a anunţat că în primele şase luni din acest an a câştigat 10,081 miliarde de dolari, aproape dublu faţă de perioada similară din 2019, cu un avans clar al afacerilor, în pofida crizei provocate de pandemie.

În primul semestru, compania celei mai utilizate reţele de socializare din lume a facturat 36,423 miliarde de dolari, faţă de 31,963 miliarde în primele şase luni din 2019.

În trimestrul al doilea, căruia investitorii i-au acordat o mai mare atenţie, încasările Facebook au crescut cu 11%, până la 18,687 miliarde de dolari, profitul net situându-se la 5,178 miliarde de dolari, cu un avans inter-anual de 98%.

Măsurile de izolare impuse în mare parte a lumii au ajutat Facebook să atragă mai multe persoane şi au făcut ca numărul de utilizatori zilnici activi să urce cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 1,79 miliarde. În iunie, reţeaua de socializare avea 2,7 miliarde de utilizatori lunari activi, în creştere tot cu 12%.

În total, circa 3,14 miliarde de persoane utilizează lunar cel puţin unul dintre principalele produse ale companiei, care în afară de Facebook includ Instagram, WhatsApp şi Messenger.

Denumirile geografice de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi scrise obligatoriu în limba română. Proiectul de lege, votat de Parlament

Denumirile geografice de pe teritoriul Republicii Moldova, precum cele ale localităților, gărilor, aeroporturilor, aerodromurilor, porturilor, podurilor, râurilor, zonelor istorice și culturale vor fi scrise în limba română, potrivit unui proiect de lege votat de către Parlament.

Singura excepție de la lege o constituie ariile locuite tradițional sau în număr substanțial de persoane aparținând minorităților naționale și dacă există o cerere suficientă. Aici, denumirile geografice vor fi scrise, pe lângă română, și în limbile minoritare vorbite de către locuitorii din aceste localități.

Potrivit documentului, cererea de atribuire sau de schimbare a denumirilor geografice urmează a fi depusă la Comisia națională pentru denumiri geografice, însoțită de decizia autorității publice centrale/ autorității administrației publice locale/ grupului de experți/ persoanei fizice și/ sau juridice ce are afiliere cu obiectul denumirii geografice adoptată în urma consultărilor publice.

Comisia națională pentru denumiri geografice, constituită din reprezentanți de nivel decizional delegați de către autoritățile publice centrale și locale, din savanți și reprezentanți din societatea civilă, urmează să verifice corectitudinea denumirii propuse, iar avizul Comisiei naționale pentru denumiri geografice va fi expediat autorităților publice centrale și celor ale administrației publice locale.

Legea va intra în vigoare la expirarea a trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Până în prezent, R. Moldova nu a avut un cadru normativ care să reglementeze domeniul denumirilor geografice, acest lucru fiind lăsat, începând cu anul 1990, pe seama Academiei de Științe a Moldovei.

Undă verde pentru construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va oferi Republicii Moldova un împrumut de 30,8 milioane de euro pentru construcția liniei electrice aeriene de 400 kV care va interconecta localitățile Bălți și Suceava.

Parlamentul de la Chișinău a ratificat joi, 25 aprilie, acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind realizarea proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acest împrumut reprezintă 40 % din valoarea totală a proiectului menit să sporească securitatea energetică a Republicii Moldova, prin interconectarea cu România. Banii vor fi acordați pentru o perioadă de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani.

Încă 30,8 milioane de euro vor fi alocate de Banca Europeană de Investiții, în baza unei decizii de realocare din contul acordului de împrumut contractat anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. De asemenea, Republica Moldova va beneficia de un grant de 15,4 milioane de euro, alocat de Uniunea Europeană prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Bugetul total al proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II” este de 77 de milioane de euro.

Banii vor fi cheltuiți pentru construcția liniei electrice aeriene de transport a energiei electrice cu tensiunea de 400 kV între municipiile Bălți și Suceava, reconstrucția stației electrice Bălți 400 kV, reabilitarea unor segmente de rețele electrice de transport de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin înlocuirea elementelor de comutație și protecție și a transformatoarelor electrice.

sursa

Casă cu două etaje, construită pe un bloc de locuit din Chișinău. Cine este proprietarul ,,locuinței”

Imaginile video care surprind o casă cu două etaje construită pe un bloc de locuit cu cinci etaje din Chișinău au făcut înconjurul rețelelor de socializare în ultimele zile.

Pretura sectorului Centru arată, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, că această casă a fost construită încă anul opt ani, în 2016.

Totuși, autoritățile capitalei se declară neputincioase în acest caz.

„Autoritatea publică locală a sesizat despre construcția ilegală edificată pe acoperișul blocului de locuit din strada Grenoble nr. 159/7, încă în anul 2020, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții. Având în vedere faptul că APL nu poate întocmi procese-verbale contravenționale pe art. 178, al. 4, pct. d) construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor, transformarea acoperișurilor sau extinderea celor existente, care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative, examinarea cazului este de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției”, susține Pretura sectorului Centru din municipiul Chișinău.

Anterior, locatarii acestui bloc au declarat că bărbatul care a construit casa deține două apartamente la ultimul etaj și nu și-a întrebat vecinii atunci când și-a ridicat o nouă locuință pe acoperiș.

sursa

Ludmila Bălan, poze inedite din vacanță, în costum de baie! Artista are un corp de invidiat
Articolul anterior
Un copil s-a înecat, astăzi, într-un iaz din sectorul Botanica
Articolul următor