De la începutul pandemiei, în Republica Moldova au fost înregistrate cel puțin 4 cazuri de reinfectare cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, după ședința din 12 august a Consiliului Suprem de Securitate, îndemnând populația să se protejeze.
Pe de altă parte, Agenția Națională pentru Sănătate Publică susține că sunt câteva cazuri suspecte, dar care sunt încă la etapa de documentare.
Igor Dodon a îndemnat oamenii să fie în continuare, precauți, întrucât „în țară s-au înregistrat, cel puțin, 4 cazuri de reinfectare”.
„Se discuta intensiv dacă există imunitate colectivă sau nu. Ce înseamnă imunitate colectivă? Dacă ai fost bolnav o dată, apar anticorpi și a doua oară nu te mai îmbolnăvești. Statistica arată că media în Uniunea Europeană imunitatea colectivă e de doar circa 3%. Adică, din cei care s-au îmbolnăvit, obțin imunitate colectivă nu mai mult de 3%. În Republica Moldova, la această etapă avem cel puțin 4 cazuri de îmbolnăvire repetată, după ce persoanele au fost confirmate cu COVID-19. Astfel, vă îndemn să fiți prudenți”, a declarat Igor Dodon, potrivit cotidianul.md.
„Noi avem câte cazuri pe care le documentăm. Acestea sunt suspecte. Nu pot ieși să fac declarații doar pentru senzații. Trebuie să documentăm cazurile cu lux de amănunt, pentru a vedea dacă e reinfectare sau dacă nu a fost tratat până la capăt atunci când a fost diagnosticat prima dată. Iar dacă se confirmă că e reinfectare trebuie să explicăm și din ce cauză”, a precizat șeful ANSP, Nicolae Furtună, pentru sursa citată.
Jurnaliştii au încercat să îl întrebe pe Nicolae Furtună dacă datele prezentate de Igor Dodon au fost consultate direct cu ANSP:
„Eu uneori nici pentru cuvintele mele nu pot să răspund. Nu mă interesează cine și ce spune. ANSP nu se va expune până în momentul când vor fi documentate integral cazurile. E treaba fiecăruia ce spune, să răspundă pentru vorbele sale. Nu am nicio informație până la acest moment”, a conchis Furtună.
În contextul declarațiilor privind cazurile de reinfectare cu infecția COVID-19, Ministerul Sănătății menționează că, în prezent au fost identificate câteva cazuri suspecte, care actualmente sunt documentate și analizate de specialiștii ANSP și MSMPS, pentru a se pronunța definitiv privind statutul cazurilor.