Un tânăr moldovean a obținut 20.000 de euro pentru studii de la statul german

Andrei Ioniță, un tânăr din Moldova, a primit 20.000 de euro de la Agenția pentru Ocuparea Forței de muncă din Germania. Banii l-au ajutat pe să-și urmeze visul de a face studii în această țară. Tânărul este un exemplu demn de urmat pentru cei care își doresc să avanseze din punct de vedere profesional în Germania. Cu ambiție și perseverență, orice vis poate deveni realitate, ne sugerează Andrei.

separator

Tânărul a primit finanțare pentru cursuri IT, inițial, prima tranșă – pentru cursurile de limbă germană (circa 5.000 de euro), și a doua sumă, de 15 mii de euro, pentru studiile în domeniul Tehnologiei Informaționale.

Într-un video, postat pe canalul său de youtube, moldoveanul a dezvăluit care sunt pașii ce l-au ajutat să intre în posesia acestor finanțări, care, ulterior, i-au oferit mai multe oportunități de angajare în statul german.

În Germania, persoanele native și străine, înregistrate la Agenția pentru Ocuparea Forței de muncă, beneficiază de ajutor din partea unui consultant, care le oferă constant sfaturi și recomandări în ceea ce privește integrarea, învățarea limbii, alegerea reprofilării profesionale, continuarea studiilor etc.

Andrei a studiat la Akademia IT din Bochum. El a decis să povestească despre experiența sa, în scopul de a le oferi și altora informații necesare și utile.

,,Peste 15 mii de euro, statul german a hotărât să le investească în capul meu. După terminarea cursului, am trimis CV la 5 firme, după o săptămâna prima firma care m-a chemat la interviu a fost compania de comunicații Telcat Multicom, unde cu ajutorul Domnului lucrez și acum”, mărturisește tânărul. Mai multe detalii, poți afla în video-ul de mai jos:

Rusia: Doi jurnaliști ruși, arestați pe motiv că au colaborat cu o fundație fondată de Alexei Navalnîi

Doi jurnaliști ruși au fost arestați sub acuzația de „extremism” și vor rămâne după gratii în așteptarea procesului. Autoritățile ruse îi acuză pe cei doi că au lucrat pentru un grup fondat de Alexei Navalnîi, relatează Hotnews.

Konstantin Gabov și Serghei Karelin au negat ambii acuzațiile. Ei riscă între doi ani și șase ani pentru presupusa „participare la o organizație extremistă”, potrivit legislației ruse care a scos în afara legii organizațiile fondate de fostul lider al opoziției ruse care a decedat într-o pușcărie din Siberia în februarie.

Gabov și Karelin sunt acuzați că au pregătit materiale pentru un canal YouTube condus de Fundația Navalnîi pentru Combaterea Corupției.

Gabov, care a fost reținut la Moscova, este un producător independent care a lucrat pentru mai multe organizații, inclusiv pentru Reuters.

Karelin, care are dublă cetățenie rusă și israeliană, a fost reținut vineri seara în regiunea Murmansk, din nordul Rusiei. În vârstă de 41 de ani, el a lucrat pentru mai multe publicații, inclusiv pentru Associated Press. A fost cameraman pentru publicația germană Deutsche Welle până când Kremlinul a interzis agenției să opereze în Rusia în februarie 2022.

„Associated Press este foarte îngrijorată de detenția videojurnalistului rus Serghei Karelin”, a declarat agenția de presă într-un comunicat. „Căutăm informații suplimentare.”

Cei doi sunt doar ultimii jurnaliști arestați pe fondul unei represiuni demarată de guvernul rus asupra disidenței și a presei independente, care s-a intensificat după invadarea pe scară largă a Ucrainei în urmă cu mai bine de doi ani.

Guvernul rus a adoptat legi care incriminează ceea ce consideră informații false despre armată sau declarații considerate că discreditează armata, interzicând efectiv orice critică la adresa războiului din Ucraina sau discurs care se abate de la narațiunea oficială a Kremlinului.

Vineri, un jurnalist al ediției ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost reținut sub acuzația de răspândire de informații false despre armata rusă.

Igor Grosu, întrevedere cu reprezentantul USAID: SUA ne ajută să fortificăm instituțiile statului

SUA sunt partenerii noștri importanți în procesul de reformare și de a construi o Moldovă puternică și europeană. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei întrevederi cu administratorul adjunct pe politici și programe al USAID, Isobel Coleman. Cei doi au mai discutat despre principalele provocări cu care se confruntă R. Moldova ca urmare a agresiunii ruse din Ucraina.

„Aici, mi-am exprimat recunoștința pentru tot sprijinul acordat de-a lungul anilor, în mod special în ultimii 3 ani. Statele Unite ale Americii ne ajută să fortificăm instituțiile pentru a avea o economie puternică, pentru a deveni independenți energetic și în lupta cu propaganda și grupările criminale” a scris Grosu pe Facebook.

Potrivit lui, chiar în zilele următoare se va semna un Memorandum de Înțelegere pentru construcția noii linii de tensiune înaltă între Republica Moldova și România susținută financiar de USAID.

Isobel Coleman va participa și la evenimentele din cadrul Săptămânii Educației și va dona echipamente din partea USAID către Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”.

Echipa USAID este recunoscută în toate localitățile din R. Moldova, deoarece prin proiectele realizate cu suportul lor, cetățenii pot simți și vedea impactul valoros al acestora în viața de zi cu zi, dar și în activitatea lor profesională, conchide Grosu.

Vicepreședintele Radei Supreme a Ucrainei va efectua o vizită la Chișinău

Vicepreședintele Radei Supreme a Ucrainei, Olena Kondratiuk, va vizita mâine Republica Moldova, se notează într-un comunicat al Parlamentului.

Vicespeakerul ucrainean va avea o întrevedere cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu. De asemenea, Olena Kondratiuk se va întâlni cu omologul său, vicepreședintele Parlamentului, Doina Gherman. Ulterior, Gherman și Kondratiuk vor susține o conferință de presă.

Agenda vizitei mai include discuții cu ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, cu reprezentanți ai Ministerului de Externe și ai Ministerului Educației și Cercetării, cu conducerea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, cu femeile de afaceri din comunitatea ucraineană.

Igor Dodon se află la odihnă, într-un sanatoriu de lângă orașul Moscova
Articolul anterior
Alexandru are nevoie de o intervenție urgentă pe cord. Să-l ajutăm împreună!
Articolul următor