Medicul Ala Nemerenco: Numărul de persoane care s-au întâlnit deja cu coronavirusul în Republica Moldova și au făcut boala mai ușor, mai grav sau asimptomatic este undeva în jur de 300.000 cazuri

Potrivit experților în domeniu, Republica Moldova nu va putea scăpa de Covid-19 și nu va putea reduce rata mortalității cauzate de această infecție, atât timp cât gestionarea situației epidemiologice nu va fi una corectă și eficientă. În Moldova, în jur de 300.000 de oameni ar fi contactat deja Covid-19, însă aceștia nu au ajuns să fie incluși în datele statistice oficiale, deoarece testările zilnice puține nu acoperă necesitățile de diagnosticare reale și existente.

separator

,,Faptul că totul decurge de la sine la capitolul depistării COVID-19 este deja evident. 500-600 cazuri primare zilnice ies la suprafață nu din cauza că cineva ar face vreun efort să le caute, ci pentru că oamenii sunt forțați de starea lor de sănătate să apeleze la medici”, comunică doctorul în științe medicale Ala Nemerenco, ex-Ministru al Sănătății în Guvernul Sandu.

Mai mulți pacienți suspecți sunt testați prea târziu, când deja au transmis virusul mai multor contacți, fie nu ajung să fie testați deloc.

,,Protocolul clinic național provizoriui (ediția III) spune că caz COVID-19 este considerat doar cel confirmat prin teste de biologie moleculară, indiferent de prezența semnelor și simptomelor clinice.
În acelaș timp autoritățile nu fac absolut nimic ca să confirme infecția cu COVID-19 pentru a o monitoriza corect. Ei sunt presați să confirme doar ceea ce izbucnește la suprafață deoarece nu mai au cum ascunde.

În prima linie se află medicina de familie – și ce se întâmplă acolo? Atunci când sunt adresări cu simptome vădite de COVID-19, care este răspunsul? „Asteptați, vă vom contacta când va fi disponibilă echipa de colectare a probelor”. Pacienții sunt lăsați acasă fără tratament si fără monitorizare. Se fac liste și echipele se deplasează odată, maxim de 2 ori pe săptămână la pacient. După colectare rezultatul revine într-o zi-două și total, de la momentul adresării trece cam o săptămână, iar de la apariția simptomelor – și mai mult. Si asta când vârful replicării virale este atins la 3-5 zile de la debutul bolii. Nu contează nici faptul că multe persoane sunt din grupuri de risc. Să ne mai mirăm că sunt atât de multe decese? Dacă cineva nu este de acord, îi este recomandată testarea la privat. Cu 800 lei. Iar protocolul pentru medicii de familie s-a ascuns sub o frază care nu spune nimic – „recoltarea probelor biologice cu scop de confirmare a infecției COVD-19 de către echipa mobilă se va realiza în termeni optimi”. Poate explica cineva din autorii protocolului ce înțeleg dumnealor prin „optimi”? O zi? Două? Cinci? Nouă?
Repet a mia oară deja – uitați-vă ce mai fac prin alte țări, vedeți cum se testează absolut gratuit toți suspecții + contacții apropiați asimptomatici. Si ce se petrece la noi. Nu e doar incompetență ci o adevărată crimă așa gestionare a lucrurilor…”

În Moldova, în jur de 300.000 de oameni s-ar fi îmbolnăvit de Covid-19

,,Reieșind din numărul total de infectări, numărul de decese, rata deceselor, numărul de cazuri grave și celor care se află la ventilare mecanică, rata testelor pozitive, rata cadrelor medicale infectate, numărul focarelor grave în anumite localități sau instituții medicale, numărul de paturi de spital utilizate (mereu în creștere) pentru COVID, numărul de solicitări la ambulanță etc., se poate de presupus că numărul de persoane care s-au întâlnit deja cu coronavirusul în Republica Moldova și au făcut boala mai ușor, mai grav sau asimptomatic este undeva în jur de 300.000 cazuri. Dacă calculați indicatorul de contagiozitate, va fi clar de ce autoritățile nu mai pot nicidecum influența aceste 500-600 cazuri pe zi și se ocupă doar cu numărarea și lustruirea lor”.

,,Cel mai grav e că din fiecare 600 cazuri zilnice primare 15 se vor finaliza cu deces. 15 oameni zilnic vor fi tributul tăcerii noastre. Ca în povestea cu balaurul care trăia în peșteră și oamenii îi duceau cuminți jertfele, doar să nu-i atingă pe toți. Fără să găndească că încet-încet balaurul îi va păpa. Poate poveștile noastre ar trebui rescrise? Și balaurii fugăriți”, scrie Ala Nemerenco.

“Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!”, ediția anului 2024!

Farmacia Familiei dă startul campaniei “Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!” ediția anului 2024!

Farmacia Familiei pe toată perioada sezonului estival (mai – septembrie) oferă consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor, pentru depistarea timpurie a cancerului de piele de tip melanom. Campania națională „Fii în siguranță la soare!” se desfășoară în diferite localități din tară, cu medici implicați voluntar și a ajuns la a 3-a ediție.

În cadrul campaniilor desfășurate în 2022 și 2023, am mers în 20 de localități și am consultat peste 20 mii de persoane. Peste 400 (în 2022 și 2023) de cazuri cu suspecție de melanom malign au fost descoperite în urma consultațiilor.

Urmăriți calendarul și locațiile, pentru a vă planifica examinarea pielii dumneavoastră și a vă asigura că sunteți într-o stare bună de sănătate.

Această campanie are ca scop depistarea precoce a cancerului de piele (melanomului malign) și a schimbărilor suspecte în aspectul pielii, oferind astfel oportunitatea de a obține un diagnostic precoce, cu potențial de a salva vieți. Totodată, specialiștii informează publicul despre factorii de risc, metode de protecție, metodele de auto-examinare și oferă sfaturi pentru îngrijirea pielii.

Cea mai agresivă formă a cancerului de piele este malanomul malign, iar datele arată că incidența acestuia este în creștere, în mod special de expunerea neprotejată la soare. Diagnosticat în stadii incipiente, melanomul poate fi tratat în 98 la sută din cazuri, un rol important în preventie avându-l dermatoscopia, o investigație non-invazivă, nedureroasă, care dureaza câteva secunde.

Nu uitați că prevenția este cea mai bună modalitate de a proteja sănătatea și că, prin îngrijirea corespunzătoare a pielii, puteți preveni apariția unor afecțiuni grave.

Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te GRATUIT!

Startul campaniei va fi dat pe adresa Chisinau, str. Alba Iulia 190/1 (DITA Hyper Farmacie), 18 mai (sâmbătă), orele 10:00 – 18:00

Agenda Screening-ului:

DataOraAdresa
18.0510.00 – 18.00, pauza 13.00 – 14.00Chisinau, Alba Iulia 190/1
25.05Chisinau, Mircea cel Batran 3
01.06Chisinau, CIE Moldexpo
08.06Chisinau, Stefan cel Mare 6
15.06Chisinau, Moscova 16
22.06Chisinau, Decebal 99
29.06Chisinau, Socoleni 7
06.07Chisinau, Miorita 11
13.07Chisinau, Stefan cel mare 148
20.07Chisinau, Testemitanu 21
27.07Chisinau, Mircea cel Batran 41
03.08Chisinau, Cuza Voda 16
10.08Chisinau, Creanga 78
17.08Chisinau, Dacia 23
24.08Ungheni, Nationala 17
31.08 
07.09Cahul, Stefan cel Mare 24D
14.09Chisinau, Alba Iulia 190/1
21.09Chisinau, Moscova 5 HD
28.09Chisinau, Mircea cel Batran 3
25.10Chisinau, CC MallDova
26.10Chisinau, CC MallDova
27.10Chisinau, CC MallDova

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Video! Irina şi Serghey Kovalsky au lansat piesa „Любовь как в сериале”
Articolul anterior
Doi copii de 2 și 3 ani, găsiți singuri pe o stradă în miez de noapte
Articolul următor