16 moldoveni au murit de Covid-19, în ultimele 24 de ore

Ministerul Sănătății informează despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19:

separator

Deces 1171: Bărbat de 72 ani, din mun. Chișinău, internat la SCM „Sfânta Trеimе”, pe 15 septembrie. Comorbidități: boală cardiovasculară, boală renală.

Deces 1172: Bărbat de 80 ani, din mun. Chișinău, transferat de la Centrul COVID-19, la SCM „Sfânta Trеimе”, pe 6 septembrie. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. II, cardiopatie mixtă.

Deces 1173: Bărbat de 42 ani, din mun. Chișinău, internat la Spitalul Clinic Republican, pe 3 septembrie. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. II, disfuncție hepatică.

Deces 1174: Femeie de 80 ani, din r-nul Strășeni, internată la IMSP SR Strășeni, pe 8 septembrie. Comorbidități: angină pectorală de efort CF III, hipertensiune arterială gr. III.

Deces 1175: Bărbat de 47 ani, din r-nul Florești, internat la IMSP SR Florești, pe 16 septembrie. Comorbidități: ciroză hepatică, obezitate gr. III.

Deces 1176: Femeie de 57 ani, din r-nul Sîngerei, internată la IMSP SR Sângerei, pe 14 septembrie. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie mixtă, diabet zaharat tip 2.

Deces 1177: Femeie de 78 ani, din r-nul Drochia, deces la domiciliu. Comorbidități: boală pulmonară.

Deces 1178: Femeie de 69 ani, din mun. Chișinau, internată la IMSP SCM “Sf. Arhanghel Mihail”, pe 27 august. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. III, angină pectorală de efort CF II, limfom.

Deces 1179: Femeie de 52 ani, din r-nul Orhei, internată la IMSP SR Orhei, pe 12 septembrie. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. III, obezitate gr. IV.

Deces 1180: Bărbat de 56 ani, din mun. Chișinău 2 septembrie. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie mixtă.

Deces 1181: Bărbat de 79 ani, din mun. Chișinău, internat la Institutul de Medicină Urgentă, pe 10 septembrie. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. III, angină pectorală de efort CF III.

Deces 1182: Bărbat de 64 ani, din r-nul Căușeni, internat la IMSP SR Căușeni, pe 15 septembrie. Comorbidități: angină pectorală de efort CF III, boală oncologică.

Deces 1183: Bărbat de 70 ani, din r-nul Râșcani, internat la IMSP SR Râșcani, pe 26 august. Comorbidități: hepatită.

Deces 1184: Femeie de 62 ani, din r-nul Șoldănești, internată la IMSP SR Şoldăneşti, pe 29 august. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. II, obezitate gr. III.

Deces 1185: Bărbat de 65 ani, din r-nul Hâncești, internat la IMSP SR Hâncești, pe 9 septembrie, cu pneumonie virală bilaterală.

Deces 1186: Bărbat de 40 ani, din r-nul Fălești, internat la IMSP SR Fălești, pe 13 septembrie. Comorbidități: boală cronică renală gr.III, cardiopatie hipertensivă.

Vinerea Mare! Ziua cu o însemnătate puternică pentru credincioși

Vinerea Mare sau Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă, Vinerea Patimilor, este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii, Iisus Hristos.

Vinerea Mare

Este ziua cu o însemnătate puternică pentru credincioși, deoarece este ziua care marchează momentul suferințelor lui Hristos. Este ziua în care Mântuitorul a îndurat toate durerile în drum spre muntele Golgota, acolo unde a fost răstignit.

În această zi se face pomenire de sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Mântuitorului. Este ultima vineri din Postul Paştilor şi, potrivit tradiţiei, este zi de post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua. Conform tradiţiei, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet, notează crestinortodox.ro.

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Din străbuni se ştie că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

Din strămoşi se spune că pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfantul Aer nu-i doare capul, mijlocul şi salele în cursul anului, iar dacă îşi şterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.

În acestă zi de vineri, seara, se cântă Prohodul şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne pănă la Înălţare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.

La terminarea slujbei se seară din Vinerea Mare, femeile obişnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări şi-şi jelesc morţii. La sfârşitul slujbei, preotul împarte uneori florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac. În trecut, lumea pleca acasa cu lumânările aprinse pe drum, ca să afle şi morţii de venirea zilelor mari. Aceştia ocoleau casa de trei ori şi, atunci când intrau, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereţi sau doar la grinda de la intrare şi păstrau lumânarea pentru vremuri negre.

Din moşi strămoşi se crede că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi mânos, iar daca nu, nu va fi roditor. Unii consideră că, daca se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, vor fi sănătoşi tot anul.

Unii obişnuiesc să afume casa cu tămâie în Vinerea Mare, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca gângăniile şi dihaniile să nu se apropie de casă şi de pomi scrie crestinortodox.ro.

Iată ce nu ai voie să faci în acestă zi sfântă:

În Vinerea Mare trebuie să se evite lucrările agricole, în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activităţi asemănătoare. Această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă şi asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodeşte.

În acestă zi nu se sacrifică păsări sau animale, aşa că dacă doriţi să sacrificaţi un animal sau păsări pentru a avea produse din carne de Paşte, este bine să faceţi acest lucru din timp.

În Vinerea Mare este interzis spălatul. De asemenea, în această zi nu se coase şi nu se face curăţenie.

În această zi nu se merge la frizer. Cei mai superstiţioşi evită să se tundă în Vinerea Mare, deoarece se spune că le va muri cineva din familie. Cu toate acestea, există anumite zone, cum e cazul Moldovei, unde oamenii cred că vor fi feriţi de anumite afecţiuni şi boli dacă merg la frizer.

Numărul de studenți scade dramatic în Moldova

Numărul de studenți scade dramatic, de la an la an, la universitățile din capitala Republicii Moldova, Chișinău, scrie evz.ro.

Astfel, în ultimul deceniu, numărul de studenți la universitățile din Republica Moldova s-a redus de la 78.000 la 42.000, la nivelul studiilor de licență.

Dar în ultimii cinci ani numărul studenților pare că se stabilizează, fără a depăși însă nivelul de 43.000. Este un prag peste care învățământul superior din Republica Moldova se pare că nu mai poate trece, avâd în vedere situația demografică a țării.

De asemenea, a scăzut și numărul de înmatriculări în anul I de studii. De exemplu, în anul 2020 au fost înmatriculați 14.000. Potrivit ministrului Educației, Dan Perciun, pare că aceasta este cifra maximă anuală pe care pot să mizeze universitățile și pentru anii următori.

Sunt puțini absolvenți de liceu

Ministrul a declarat, la o întâlnire cu rectorii universităților din Republica Moldova, că în fiecare an sunt în jur de 12.000 de absolvenți de clasa a XII-a, dintre care doar 92% susțin examenul de Bacalaureat. Cifra este, după cum se vede, mai mică decât numărul de studenți înmatriculați în anul I.

În aceste condiții, în ciuda oricăror eforturi, cel mult 10.000 de absolvenți de liceu rămân în Repulica Moldova. Iar dintre cei circa 6.000 de absolvenți de colegii, aproximativ 70% își continuă studiile la universitate, a mai explicat Dan Perciun.

Ministrul Educației considră însă că un alt fenomen este îngrijorătr, și anume rata de absolvire a instituțiilor de învățământ superior. Comparând numărul de înmatriculați cu cel al absolvenților, se pare că din cei admiși în 2014, au absolvit 82%, în timp ce dintre cei înmatriculați în anii 2019 și 2020, doar 50% și-au finalizat studiile de licență.

O altă problemă a învățământului superior din Republica Moldova este rata mică de angajare a absolvenților cu licență, care a fost calculată pentru prima dată începând cu anul 2020. Astfel, între 2020 și 2023, rată medie de angajare a fost de 42%. Spre comparație, în România această rată e în jur de 70%, iar în Uniunea Europeană ajunge la 86%.

Isprava unui tânăr s-ar putea încheia cu închisoare după ce a răpit o mașină de lux

Un tânăr din capitală a fost reținut de polițiști la scurt timp după ce ar fi răpit o mașină.

Poliția a fost sesizată de un bărbat de 46 de ani, care a comunicat că pe timp de zi i-a fost sustras din parcarea subterană din sectorul Ciocana un automobil de marca ,,Toyota”, în valoare de 60 000 de euro. Ca urmare a măsurilor de investigație întreprinse de polițiști, automobilul a fost depistat în apropierea raionului Strășeni, accidentat, totodată fiind identificată și persoana care a sustras mijlocul de transport.

Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni. Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar tânărul a fost arestat pentru 30 de zile. Conform legii penale, persoana vinovată de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

665 cazuri noi de Covid-19, confirmate în ultimele 24 ore
Articolul anterior
Video. Grecia a fost lovită de uraganul Ianos, cel mai puternic din Europa. Imagini de coșmar
Articolul următor