Încă 42 de cadre medicale, infectate cu Covid-19

În ultimele 24 de ore, au fost confirmate 688 cazuri noi de infectare cu Covid-19. Totodată, se constată creșterea numărului de îmbolnăviri în rândul cadrelor medicale.

separator

Din numărul total de cazuri diagnosticate astăzi, 42 sunt lucrători medicali.

Încă 11 medici, 22 de asistenți medicali și 9 infermiere s-au infectat cu Covid-19.

În Moldova, peste 4 mii de cadre medicale s-au infectat cu noul Coronavirus de la începutul epidemiei.

Anunțul IGSU pentru cetățeni, în preajma Nopții de Înviere

Peste 450 de pompieri și salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă vor fi la datorie de Noaptea Învierii

De Noaptea Învierii peste 450 de pompieri și salvatori din cadrul IGSU cu 160 de unități de tehnică vor fi la datorie pentru prevenirea și lichidarea consecințelor situațiilor de risc.
În preajma sărbătorilor Pascale, IGSU amintește oamenilor despre regulile de securitate antiincendiară în timpul utilizării lumânărilor și a focului deschis în biserici și locuințe. În acest context, cetățenii sunt rugați să utilizeze cu prudența maximă lumânările și candelele, care trebuie să fie amplasate în locuri special amenajate. Totodată, maturii sunt îndemnați să-și monitorizeze minorii și să nu le permită jocul cu chibrituri și focul deschis.
De asemenea, specialiștii IGSU atenționează persoanele responsabile și slujitorii lăcașelor de cult despre riscul izbucnirii incendiior în urma nerespectării regulilor de securitate antiincendiară.
Astfel, în vederea prevenirii situațiilor de risc în clădirile bisericilor și mănăstire se interzice suprasolicitarea circuitelor electrice prin conectarea mai multor consumatori decât cei prevăzuți pentru instalația respectivă.
Sobele și coșurile de fum la biserici și mănăstire trebuie să fie verificate și exploatate conform regulilor stabilite. Potrivit pompierilor bisericile trebuie să fie dotate cu mijloace de primă intervenție, iar încăperile trebuie să fie bine aerisite.
Mai mult, se recomandă evitarea aglomerării de persoane în incinta edificiilor, iar în cazul unei situații excepționale căile de evacuare trebuie să fie deschise cu scopul evacuării prompte a persoanelor. Enoriașii sunt îndemnați să nu parcheze mijloacele personale de transport în mod neregulamentar în preajma lăcașelor de cult. În cazul unei situații de risc, căile de acces pentru intervenția promptă a serviciilor de urgeță trebuie să fie libere.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă continuă “Campania de prevenire a incendiilor și situațiilor de risc în perioada sărbătorilor Pascale” în toate raioanele țării. Conform datelor IGSU, pe parcursul lunii aprilie 2024, specialiștii din cadrul instituției au desfășurat activitățile de prevenire în 1400 lăcașe de cult a diferitor confesiuni religioase, fiind instruiți 4581 de slujitori a lăcașelor de cult privind respectării normelor antiincendiare și regulilor de securitate.

Toate punctele de trecere a frontierei funcționează echilibrat. Anunțul poliției de frontieră

La ora actuală, toată punctele de trecere a frontierei funcționează în mod normal, cu un flux echilibrat în ambele direcții de deplasare, informează Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF).

IGPF: Toate punctele de trecere funcționează în mod normalFoto: border.gov.md

Pentru a exclude formarea rândurilor și creșterea semnificativă a timpilor de așteptare, la linia de control vor interveni mai mulți polițiști de frontieră și vameși, vor fi deschise toate arterele de control și suplinit numărul de echipamente speciale.

„În ajutorul călătorilor amintim că este un număr de call-center al Poliției de Frontieră (022 259 717) pentru a primi consultații privind regulile de traversare și alte informații publice”, informează IGPF.

De asemenea, călătorii pot verifica situația la frontieră accesând site-ul border.gov.md la rubrica „Trafic online”. 

Poliția de Frontieră îndeamnă călătorii să verifice din timp validitatea documentului pentru a evita situațiile neplăcute.

Zilele Europei la Biblioteca Națională: iată ce evenimente vor fi organizate

În perioada 8-31 mai, la Biblioteca Națională se vor desfășura „Zilele Europei 2024”. Evenimentele care vor avea loc sunt organizate de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu ambasadele statelor membre ale UE.

Potrivit BNRM, activitățile au scopul de a sensibiliza cetățenii țării noastre cu privire la procesul de integrare europeană și beneficiile aderării la UE.

Astfel, inaugurarea „Zilelor Europei 2024 la Biblioteca Națională” va avea loc la 8 mai, ora 11:00.

Iată, mai jos, programul evenimentelor: 

Expoziții aniversare

– „Consiliul Europei: 75 de ani de consolidare a spațiului European (1949-2024)”. Organizată în perioada 5 mai – 5 iunie 2024, în spațiul expozițional, parter, blocul central al Bibliotecii Naționale. Expoziția conține publicații despre istoricul, obiectivele, realizările și provocările Consiliului Europei (CoE), la fel, reflectă conlucrarea Republicii Moldova, stat membru al CoE din 1995, în cadrul Programelor de cooperare și al mecanismelor de monitorizare. 

– „30 de ani ai parcursului Republicii Moldova spre Uniunea Europeană”. 8 mai – 31 mai 2024, spațiul expozițional, parter, blocul central. Expoziția conține publicații, informații și materiale audiovizuale care reflectă întreaga cale pe care a parcurs-o Republica Moldova de la primul pas oficial către Uniunea Europeană (Acordul de parteneriat și cooperare UE-RM, 1994) până în prezent, când a obținut statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Sesiuni educațional-informative

14 – 31 mai 2024, Centrul Pro-European de servicii și comunicare, BNRM.

– „Moldova Europeană: Procesul de aderare a Republicii Mol la UE pe înțelesul tuturor”, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (pentru studenți).

– „Europa pentru tineri – Europa pentru tine”, în parteneriat cu Programul „Tinerii Ambasadori Europeni” (pentru elevi).

Evenimente pentru comunitatea bibliotecară, 8 – 22 mai 2024

– Conferință publică online „Beneficiile aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, în parteneriat cu Institutul European de Studii Politice din Moldova. 8 mai 2024.

– Forumul Național al Formatorilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci cu genericul „Biblioteca – promotor al integrării europene în comunitate”, în colaborare cu Institutul European de Studii Politice din Moldova și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, 17 mai 2024.

– Conferința online „Rolul Centrelor de Informare UE și a bibliotecilor în diseminarea informației despre parcursul european al Republicii Moldova” în parteneriat cu Europe Cafe, 22 mai 2024.

Expoziții organizate de ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene

– „Franz Kafka la Praga”, organizată de Ambasada Austriei și Ambasada Republicii Cehe în Republica Moldova, 21 mai, ora 18:00.

– „Ingeborg Bachmann – Scriind împotriva războiului”, oferită de Ambasada Austriei în Republica Moldova, cu ocazia Zilei Naționale a Austriei, 25 mai, orele 10:00-16:00. 

Încă 15 moldoveni, uciși de Covid-19. Cine sunt victimele?
Articolul anterior
Un bărbat din Capitală a murit pe stradă. Soția sa era alături
Articolul următor