Leziunile bucale pot influența negativ calitatea vieții

Mucoasa bucală tapetează întreaga cavitate bucală. Ea are mai multe funcții, cum ar fi protectorie, senzitivă și secretorie și este adaptată la mediul unic al gurii. Sănătatea bucală este importantă pentru calitatea vieții persoanelor tuturor categoriilor de vârstă. Leziunile orale pot duce la disconfort sau durere ce pot afecta activitățile zilnice, cum ar fi masticarea, înghițirea și vorbirea.

separator

Ulcerațiile bucale, denumite și Stomatită aftoasă recurentă, sunt răni superficiale, rotunde sau ovale în gură. Stomatita aftoasă recurentă este cea mai frecventă boală cronică a cavității bucale. Cauza principală rămâne neclară, dar se știe că o serie de factori predispun la apariția aftelor orale, inclusiv factori genetici, alergeni alimentari, traume locale, modificări endocrine (ciclul menstrual), stres și anxietate, renunțarea la fumat, anumite produse chimice și agenți microbieni  Ulcerațiile bucale sunt dureroase. Acestea pot fi iritante în timp ce mâncați, beți, vă spălați pe dinți sau vorbiți. Durerea severă, disproporționată față de dimensiunea leziunii, poate dura de la 4 la 7 zile.

Nu este disponibil un tratament curativ. Deoarece cauza bolii nu este cunoscută, multe medicamente au fost evaluate în încercarea de a atenua simptomele. Tratamentul este simptomatic și urmărește să reducă inflamația aftelor și să permită ameliorarea durerii prin administrarea de tratamente topice sau sistemice. O modalitate rapidă de a reduce durerea este acoperirea ulcerației cu o membrană de protecție. Produse precum Anaftin® Apă de gură, Anaftin® Gel și Anaftin® Spray pot izola leziunea bucală cu o membrană de protecție: învelișul format de Anaftin® formează un scut pentru terminațiunile nervoase expuse ale leziunii (aftei) contra altor iritanți. Aceasta ajută la calmarea durerii și disconfortului cauzate de afte. Pacienții spun că ameliorarea durerii survine rapid. Durează mai puțin de 2 minute pentru a se simți mai bine, deoarece nivelul durerii este mai redus. Deși rapid, efectul de reducere a durerii prin acoperirea ulcerației este unul de durată. Perioada medie de reducere a durerii este 5,5 ore. Pentru rezultate mai bune, evitați să mâncați sau să beți cel puțin 1 oră după aplicare. În managementul leziunilor, în afară de protecția contra durerii, ingredientele din componența Anaftin® (de ex. Aloe Vera și acidul hialuronic) favorizează vindecarea leziunilor din cavitatea bucală și creează condiții favorabile pentru profilaxia eficientă a altor ulcerații.

În cazul stomatitei severe sau recurente, trebuie să fiți consultat de către medicul sau stomatologul dumneavoastră, preferabil – un specialist în medicina orală.

Mai multe informații găsiți pe www.anaftin.md

Acestea sunt dispozitive medicale. Se eliberează fără prescripție medicală. Citiți cu atenție prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului Codul materialului: MD_ANA-33&34-2020_v01_web. Data elaborării: 15.09.2020

Berlin-Chemie AG Berlin, Sucursala Chișinău Republica Moldova,
Chișinău, MD-2012, str. Alexandru cel Bun 85, tel.: (+373 22) 21 25 58; (+373 22) 24 33 95; fax: (+373 22) 24 42 www.berlin-chemie.md

Tot mai mulți copii suferă de depresie și anxietate. Ce îi fac extrem de vulnerabili și de ce ascund problemele lor

Depresia și anxietate la copii sunt întâlnite mai ales atunci când sunt supărați deoarece sunt departe de părinții lor, chiar dacă sunt în siguranță și îngrijiți. Deși fricile și grijile sunt tipice la copii, formele persistente sau extreme de tristețe se pot datora anxietății sau depresiei.

Anxietatea și depresia fac ravagii în rândul copiilor. Cei mai muți dintre ei suferă în tăcere, fără a primi sprijin. Deşi sunt la vârsta la care ar trebui să fie fericiţi şi lipsiţi de griji, mulţi copii suferă de tulburări emoţionale şi trăiesc un coşmar din cauza problemelor din familie, a lipsei de atenţie din partea părinţilor şi a bullying-ului.

Anxietatea se poate prezenta sub formă de frică sau îngrijorare, și îi poate face pe copii iritabili și furioși. Simptomele de anxietate pot include, de asemenea, probleme cu somnul, precum și simptome fizice precum oboseală, dureri de cap sau dureri de stomac. Unii copii anxioși își păstrează grijile pentru ei.

Depresia poate determina un copil să se gândească la sinucidere. Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 de ani, sinuciderea se numără printre principalele cauze de deces, spun medicii.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este image-42.png

Copiii au obiceiul de-a ascunde problemele lor

„Tristeţea pe care el o trăiește, daca este coroborată cu o situație familiară tensionată, cu părinţi care nu au dispoziția să vorbească cu copilul, să fie prezenți în viața copilului, atunci el va dezvolta o tulburare de comportament sau o stare emoțională care va duce la anxietate și depresie”, spune Keren Rosner, psiholog.

Unii copii nu vorbesc despre gândurile lor. Depresia poate provoca un copil să creeze necazuri sau să acționeze nemotivat. Sănătatea este foarte important pentru toți copiii, mia ales pentru cu depresie sau anxietate.

Depresia și anxietatea apar la copiii cu traume

Nu se știe exact de ce unii copii dezvoltă anxietate sau depresie la o vârstă atât de fragedă. Mulți factori pot juca un rol. Dar se știe și că unii copii sunt mai predispuși să dezvolte anxietate sau depresie atunci când experimentează traume sau stres, atunci când sunt maltratați, când sunt hărțuiți sau respinși de alți copii sau când proprii părinți au anxietate sau depresie.

Psihologii spun că de vină sunt, în special, problemele din familie, precum divorţul părinţilor sau lipsurile financiare, abuzurile verbale, fizice, psihice sau chiar sexuale, informează evz.ro.

În Finlanda, contracepția gratuită a contribuit la reducerea avorturilor

Numărul avorturilor în rândul adolescentelor din Finlanda a scăzut cu 66% între 2000 și 2023, fapt atribuit accesului la contraceptive gratuite pentru adolescente și educației sexuale obligatorii în școli.

Potrivit statisticilor Institutului de Sănătate Publică THL, numărul de avorturi în rândul tuturor adolescentelor cu vârsta de 19 ani și mai puțin a scăzut cu 66%, ajungând la 722 în 2023 de la 2.144 în 2000, în timp ce scăderea în rândul celor sub 18 ani a fost și mai abruptă – 78% în aceeași perioadă, transmite realitatea.md.

Din cauza creșterii numărului de avorturi în rândul femeilor cu vârsta sub 20 de ani în anii 1990, Finlanda a introdus eliberarea fără prescripție medicală a pilulelor contraceptive de la vârsta de 15 ani și educația sexuală obligatorie în toate școlile.

În același timp, statisticile THL arată că numărul de avorturi în rândul femeilor finlandeze de diferite vârste a scăzut semnificativ în ultimele două decenii, deși s-a raportat o creștere ușoară între 2022 și 2023, cu 2,9%.

Din septembrie 2023, țara a încetat să mai ceară femeilor să indice un motiv pentru avort, făcându-l disponibil în primele 12 săptămâni de sarcină.

Reamintim că în aprilie, deputații europeni au susținut o rezoluție care solicita Consiliului Uniunii Europene să adauge sănătatea sexuală și reproductivă și dreptul la avort legal și în condiții de siguranță la Carta drepturilor fundamentale a UE.

194 de state membre al OMS vor încheia un acord de prevenire și reacție în caz de pandemie

Organizația Mondială a Sănătății spune că cele 194 de state membre vor încheia până anul viitor un acord de prevenire și reacție în caz de pandemie, pentru a evita o viitoare criză similară celei declanșate de Covid, în 2020.

După doi ani de discuții, țările membre ale OMS au convenit deocamdată să actualizeze regulile de sănătate obligatorii, prin adăugarea unei noi categorii, denumită “Urgență pandemică”, dar există în continuare serioase dezacorduri între țările bogate și cele mai sărace cu privire la partajarea vaccinurilor și pregătirea epidemică, scrie Biziday.

Agenție a ONU, OMS speră că, cel mai târziu anul viitor, poate și mai devreme, aceste probleme vor fi depășite, astfel încât omenirea să poată răspunde într-un mod mult mai coordonat în cazul apariției unor noi viruși sau agenți patogeni capabili să se răspândească la nivel global.

“Există o dorință comună a statelor membre de a-și proteja popoarele și lumea în ansamblu de riscul comun al urgențelor de sănătate publică și al viitoarelor pandemii”, se arată într-un comunicat al directorului general al OMS, Tedros Ghebreyesus, în timp ce secretarul american pentru Sănătate a vorbit despre norme juridice care ar stabili și răspunderea țărilor care nu reușesc să respecte regulile de prevenire a pandemiilor.

Nevoia unui acord global pentru răspuns coordonat în cazul pandemiilor a apărut după ce virusul Covid-19, pornit din China la finalul anului 2019, a ucis peste 7 milioane de oameni din toată lumea, provocând o criză globală care a durat aproape trei ani.

Cleopatra Stratan își lansează propria aplicație mondială. Va fi o premieră pentru o moldoveancă!
Articolul anterior
Ministra Sănătății: În Chişinău s-ar putea reveni la unele restricţii mai drastice
Articolul următor