Vârstnicii din 10 localități vor primi telefoane mobile și vor învăța să comunice online

Doar 3% dintre vârstnicii din Republica Moldova utilizează tehnologiile informaționale, pe când în țările UE, procentajul acestora depășește 41%. Pentru a îmbunătăți abilitățile digitale ale persoanelor în etate din țara noastră, UNFPA Moldova a donat telefoane mobile conectate la internet către HelpAge International Moldova, care le va oferi persoanelor în etate din 10 localități. Un grup de voluntari tineri va instrui vârstnicii să utilizeze telefoanele, să facă plăți electronice și să comunice online.

separator

100 de persoane vârstnice din raioanele Șoldănești, Rezina, Basarabeasca și Leova vor primi telefoane mobile și vor învăța cum să le utilizeze cu ajutorul tinerilor. În felul acesta va fi stimulat dialogul între generații și va fi creată o punte de comunicare între tineri și seniori, în special în perioada pandemiei.

„Pandemia de COVID-19 a transferat o bună parte din activități în mediul online. Din cauza accesului limitat la tehnologiile digitale, vârstnicii s-au pomenit izolați atât social, cât și informațional. Este important să reducem decalajul dintre generații oferind acces egal la oportunitățile digitale. Tinerii pot fi parte a soluției deoarece pot contribui direct la îmbunătățirea abilităților digitale ale vârstnicilor”, a spus Nigina Abaszada, Reprezentantă rezidentă UNFPA în Republica Moldova.

Vârstnicii implicați în proiect sunt persoane vulnerabile, care nu au acces la alte platforme de comunicare, au o mobilitate redusă, fiind și cei mai afectați de pandemia COVID-19 din cauza izolării sociale. Ei au fost identificați și selectați de către organizațiile neguvernamentale locale împreună cu administrația locală și asistentul social din fiecare localitate inclusă în proiect.

„Fiecare generație reprezintă o resursă pentru comunitate. Atât tinerii, cât și vârstnicii au multe de învățat unii de la alții, iar valorificarea potențialului tuturor membrilor comunității, interacțiunea și dialogul între generații sunt premisele esențiale pentru construirea unei comunități puternice”, a menționat Tatiana Sorocan, directoarea HelpAge International Moldova.

Proiectul „Regândește-ți vârsta! Conectarea socială și digitală a tinerilor și vârstnicilor din Moldova” este implementat de HelpAge Internațional cu susținerea Fondului ONU pentru Populație și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Ca parte a aceluiași proiect vor fi oferite pachete de primă necesitate pentru participanți, precum și instruiri privind utilizarea tehnologiilor informaționale.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova se înregistrează o creștere a populației vârstnice și o descreștere a tinerilor, cu o pondere de 21,8% a persoanelor în vârstă de 60 ani și peste și 26,9% tineri cu vârsta de 14-34 ani în total populație.

Cetățenii se vor putea adresa la oricare notar din țară pentru proceduri legate de moștenire. Proiectul, votat în prima lectură

Proiectul de lege care prevede excluderea competenței teritoriale exclusive a notarilor în materie de deschidere a succesiunilor a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Autorii menționează că, în prezent, se limitează nejustificat accesul cetățenilor la serviciile notariale de acest gen.

Respectiv, pentru deschiderea procedurii succesorale, persoanele îndreptățite vor putea depune o cerere la oricare notar din țară. Acest lucru este posibil datorită creării Registrului electronic al dosarelor succesorale și al testamentelor, precum și faptului că notarii au acces la diferite registre electronice. De asemenea, la cererea comună a unei majorități simple a moștenitorilor, notarul va putea transmite procedura succesorală către un alt notar. „Acest lucru va încuraja un spirit competitiv și va asigura o creștere a calității serviciilor și diminuare a costurilor”, se menționează în nota informativă a proiectului, scrie Unimedia.info.

Documentul va fi supus consultărilor publice, după care va fi propus spre examinare în a doua lectură. După adoptare, documentul va intra în vigoare după crearea condițiilor tehnice și operarea modificărilor necesare în sistemul informațional Registrul electronic al dosarelor succesorale și testamentelor, dar nu mai târziu de șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

Dorin Recean, la evenimentul „Fii PRO! Alege să fii profesor!”: Domeniul educației este o prioritate

Peste 3000 de absolvenți de liceu din R. Moldova, profesori și specialiști în educație au participat la evenimentul de promovare a profesiei didactice, cu genericul „Fii PRO! Alege să fii profesor!”, organizat în cadrul săptămânii educației. Prezent la eveniment, premierul Dorin Recean a apreciat dedicația și profesionalismul cadrelor didactice, subliniind că efortul pe care îl depun este o investiție importantă în generația oamenilor care vor construi viitorul european al Republicii Moldova.

De asemenea, premierul a încurajat tinerii să aleagă o carieră în sistemul educațional, accentuând că Guvernul va continua să susțină transformările în acest domeniu și să ofere acces la o educație modernă și performantă.

„Domeniul educației este o prioritate pentru Executiv. Avem mai multe programe menite să îmbunătățească condițiile de muncă ale profesorilor și să ofere instrumente moderne, necesare pentru a crește calitatea studiilor. Guvernul a majorat cu 15% salariul cadrelor didactice, a oferit alocația unică de 200 de mii de lei la angajare, iar acțiunile noastre vor continua pentru a crește un sistem educațional cu profesori motivați și tineri care ne vor ajuta să construim Moldova europeană” a spus premierul Dorin Recean. 

La eveniment, absolvenții au avut posibilitatea să examineze oferta educațională, prezentată în cadrul unei expoziții la care au participat 13 universități din Republica Moldova. Anual, circa 1200 de tineri aleg să studieze la programele din domeniul educației. 

Comisarul european Johannes Hahn va susține un discurs în PMAN pe 9 mai

De Ziua Europei, pe 9 mai, comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, va efectua o vizită la Chișinău. Potrivit Delegației Uniunii Europene la Chișinău, oficialul european va susține un discurs alături de șefa statului Maia Sandu, la inaugurarea Orășelului European în Piața Marii Adunări Naționale.

Ultima dată comisarul european Johannes Hahn a fost la Chișinău în septembrie 2022. În ianuarie 2024, președinta Maia Sandu a avut o convorbire telefonică cu Johannes Hahn, transmite radiomoldova.md. 

În acest an, Ziua Europei are genericul „Libertate, Pace, Prosperitate – Europa ești tu!”. Tradiționalul Orășel European va fi inaugurat la Chișinău pe 9 mai și la Bălți pe 19 mai. Activitățile dedicate Zilei Europei vor avea loc pe tot parcursul lunii mai.

30 de proiecte finanțate de UE, care acordă asistență în varii domenii, precum dezvoltare rurală, economică, socială, vor oferi vizitatorilor Orășelului European din Chișinău informații despre activitățile derulate, despre cine sunt sau pot deveni beneficiari concreți ai acestei asistențe.

De asemenea, reprezentanți ai 18 state membre ale Uniunii Europene vor împărtăși tradițiile lor culturale și culinare pe Aleea „Echipa Europa”, unde se vor desfășura diverse concursuri și lecții de limbi străine.

Pe parcursul zilei, în cadrul Orășelului European vor fi organizate și activități interactive și educative pentru copii de toate vârstele, organizate pe parcursul întregii zile, cum ar fi: pictură pe față; jocuri de societate; concursuri de desen; activități sportive; spectacole de dans susținute de cluburile de creație ale copiilor în fața scenei principale.

Seara va culmina cu un concert, la care vor evolua : ambasadorul Uniunii Europene Jānis Mažeiks, Cristi Aldea-Teodorovici, Lupii lui Calancea și Kalush Orchestra din Ucraina, câștigătorii Eurovision Song Contest 2022.

Calendarul evenimentelor este disponibil pe site-ul https://eu4moldova.eu/ru/den-evropy-2024/

CNSP: Dacă un elev se va infecta, întreaga clasă va fi plasată în carantină pentru 14 zile
Articolul anterior
Amenzi mai mici pentru moldovenii care nu respectă carantina
Articolul următor