Orașul Madrid ar putea intra în carantină totală

Autorităţile spaniole se confruntă cu o creştere puternică a cazurilor de COVID-19 în Madrid, probleme apărând în mai multe cartiere ale capitalei, în afara celor 37 de zone aflate deja în carantină.

separator

Din acest motiv, autoritățile ar putea reintroduce carantina în tot orașul. Administraţia regiunii Madrid a anunţat miercuri că are nevoie urgentă de ajutorul Armatei, transmite Tvr.ro.

Ignacio Aguado, adjunctul liderului regional, a spus că joi se vor face solicitări oficiale pentru intervenţia logistică a militarilor şi pentru mobilizarea mai multor poliţişti.

Regiunea Madrid are acum 21 de focare active de COVID-19 şi peste 200.000 de infectări depistate în ultima săptămână.

68% din cazurile depistate sunt persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 59 ani.

Guvernul regional al Madridului a recunoscut ca sunt cel puţin 16 zone noi cu niveluri critice de infectări şi că decizia de impunere a carantinei se va lua până vineri.

Locuitorii Madridului sunt la un pas de a ajunge din nou în carantină generală şi mulţi dintre ei cred că lucrurile nu merg pe un drum bun. Unii susțin că cetăţenii nu au fost suficienţi de responsabili şi că poliţia nu a făcut faţă petrecerilor ilegale, care au contribuit la răspândirea virusului.

„Oamenii nu au fost responsabili şi trebuie spus. Criza asta se rezolvă fie pe cartiere, ceea ce nu cred, dar eu consider că armata ar trebui să fie în stradă din prima zi ca să oprească petrecerile şi să controleze, pentru că Poliţia nu a făcut nimic”, spune o localnică.

Între timp, comercianţii se tem că un nou lockdown ar putea fi fatal pentru multe afaceri.

„Eu sper că nu se închide iar. Nu se poate aşa ceva. Ar fi un haos total”, crede unul dintre comercianții din zonele afectate.

O altă problemă a zonei este lipsa acută de medici. Aceasta determină autorităţile regionale să ceară permisiunea guvernului ca să angajeze cadre medicale care provin din ţări extracomunitare.

Ignacio Aguado, adjunctul liderului regional, a spus că joi se vor face solicitări oficiale pentru intervenţia logistică a militarilor şi pentru mobilizarea mai multor poliţişti.

„Cerem guvernului, în primul rând, sprijin logistic militar pentru instalarea corturilor, testarea cetăţenilor şi dezinfectarea tuturor zonelor sanitare, afectate de restricţiile de circulaţie. Cerem şi mobilizarea a 222 de agenţi de Poliţie Naţională şi Gardă Civilă, în cele 37 de zone sanitare, ca să facă inspecţii pentru respectarea carantinei şi să aplice amenzi dacă este cazul.

Avem nevoie şi să deblocheze birocraţia care ne împiedică să angajăm 300 de cadre sanitare, medici extracomunitari, care au făcut o treabă bună în primul val de COVID-19 şi care acum nu pot fi luaţi din cauza restricţiilor impuse de stat”, a spus Ignacio Aguado, vicepreşedintele guvernului regional Madrid.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Aleksei Navalnîi povestește despre efectele groaznice ale otrăvirii
Articolul anterior
Declarațiile decanului unei Facultății de Medicină după ce s-a vindecat de Covid-19
Articolul următor