Şi-a ghidat şi ajutat colegii să facă faţă crizei epidemiologice, declanșată de pandemia Covid-19 şi a fost alături de pacienţii infectaţi cu noul tip de coronavirus. De peste şase luni, medicul epidemiolog din cadrul spitalului raional Hîncești, Oxana Vrabie, este în prima linie de luptă cu pandemia. În această perioadă, a contribuit la tratarea a 210 oameni, care s-au reîntors în familiile lor şi care continuă să se bucure de viaţă.
Virusul COVID-19 a schimbat radical activitatea Spitalului Raional Hîncești, inclusiv programul de muncă al medicului epidemiolog, Oxana Vrabie. „Raionul Hîncești a fost printre primele regiuni afectate de virus. Aici s-a înregistrat primul caz de deces. Am fost primii care am instituit carantină teritorială în localitățile afectate. Inevitabil, aceasta a influențat mult activitatea instituţiei medicale”, spune Oxana Vrabie.
În perioada pandemiei, siguranţa pacienţilor, dar şi a colegilor săi a fost mai presus de orice. Doctorul consideră că, într-un spital, sarcina unui medic epidemiolog este de a-şi călăuzi, ghida şi consilia colegii, mai ales în situaţiile de criză, precum cea declanșată de noul tip de coronavirus, dar şi de a interveni în cazurile urgente sau grave.
„Lucrătorii medicali din Hîncești luptă cu abnegație în continuare. Continuăm să luptăm, pentru binele nostru, al pacienţilor noştri şi al familiilor noastre”, spune dna doctor, într-un interviu oferit pentru Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Medicul este convins că pandemia poate fi învinsă prin implicare și vigilență sporită.
„COVID-19 face parte din viața noastră, trebuie să acceptăm acest fapt și să ne urmăm ritmul vieții, menţinând distanţa fizică, spălându-ne pe mâini și purtând masca. Nu cred că vom mai reveni la ritmul şi obiceiurile de până la apariţia acestui virus. Cu siguranță, am învățat și vom învăța multe lucruri în această pandemie”, precizează medicul.