Începe o perioadă emoționantă în viața tinerei mămici Cristina Gheiceanu. Astăzi, bloggerița și-a dus în premieră fiica, în vârstă de 1 an și 6 luni, la grădiniță. Cu siguranță, Adela va fi încântată, micuței îi va plăcea să comunice și să se joace cu semenii ei.
Cu această ocazie, bloggerița a vorbit despre grădinița în Elveția și prima ei experiență de acest fel: cum se descurcă mămicile având un concediu de maternitate de doar câteva luni, cum se adaptează micuții la noul lor mediu, dar și care sunt condițiile oferite copiilor în grădinițele din Elveția.
Mămicile moldovence stabilite cu familiile lor peste hotare sunt de fiecare dată curioase să afle lucruri interesante despre condițiile și practicile de adaptare a copiilor în alte țări. Iată ce detalii ne oferă Cristina Gheiceanu:
,,Despre grădinițele/creșele în Elveția! Prima noastră experiență!
În Elveția, grădinițele de stat încep tocmai la 4 ani! Respectiv, pentru părinții care muncesc și vor să-și lase copiii în grijă cuiva, există creșele, bonele sau ecole maternelle (poți lasă copilul acolo doar 3 ore).
În Elveția, mamele au concediu de maternitate doar 4 luni. Respectiv, la creșă poți lasă copiii de 4 luni, până la 4 ani!
Creșele sunt foarte scumpe, iar prețul pe zi se calculează în dependență de salariile părinților! Că să va faceți, o mică idee… Dacă copilul merge la creșă în fiecare zi, asta ar însemna de la 1500 până 2500 CHF sau poate chiar mai mult (un CHF app echivalentul unui EURO).
Prețul variază și în dependență de canton! La creșă poți alege câte zile vrei sau chiar jumătăți de zi, în care să meargă copilul!
Locurile la creșă sunt limitate. Mai ales în orașele mari, sunt părinți care așteaptă cu lunile un loc disponibil, poate chiar un an!
Cum are loc adaptarea? Aici, la creșele din Elveția, copilul trece un program de adaptare. Asta înseamnă că în prima zi va merge la creșă o ora, pe care o va petrece cu copilașii, educatorii, dar părinții vor fi mereu în preajma!
A două zi, părinții vor stă mai puțin, iar copilul va rămâne 30 min – o ora fără prezența acestora! În următoarele zile la fel, mărind timpul în care copilul va rămâne fără părinții lui în preajma. Și așa, aproape 4 zile, cu intervale între ele! Abia după asta, copilul va merge la creșă singur, fără că părintele să stea cu el!
Grupele sunt mici, cel puțin la noi. Un educator, de obicei, supraveghează 2-3 copiii, în dependență de vârstă acestora!
Creșele sunt foarte simple! Cu exact ce trebuie. Multe jocuri pentru copiii! Paturi nu prea sunt, mai mult saltele pe jos (acolo dorm copiii). Știu că acum mulți sunt adepții practicilor Montessori și vor spune că da, așa și trebuie. Dar ideea nu e cum trebuie ori nu, ci că e foarte diferit de grădinițele cu care ne-am obișnuit noi ori la care am mers noi.
Astazi, a fost prima noastră zi la creșă. Adela va merge doar două dimineți pe săptămâna, că să prindă un pic de franceză și imunitate”, povestește Cristina Gheiceanu.
Bloggerița a promis admiratoarelor sale virtuale că va reveni la acest subiect și va dezvălui detalii despre felul în care are loc acomodarea Adelei în comunitate.