Avertismentul experților: Una din cinci măști folosite nu protejează împotriva virusurilor

Reprezentanții Agenției pentru Protecția Consumatorilor (APC) trag un semnal de alarmă în privința măștilor de protecție, precizând că în comerț se vând măști care induc în eroare consumatorii în privința protecției asigurate împotriva virusului SARS-CoV-2.

Experții îi solicită ministrului Sănătății să dispună „de îndată” testarea măștilor comercializate. Avertismentul reprezentanților APC, din România, vine în contextul în care masca de protecție a devenit obligatorie, începând de astăzi, în toate spațiile deschise din București, dar și din județe precum Argeș sau Mureș, iar în orele următoare astfel de decizii ar putea să fie luate și în alte județe. 

În actualul context sanitar de creștere alarmantă a numărului de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2, APC solicită instituțiilor statului român cu atribuții pe zona supravegherii pieței să verifice măștile de protecție respiratorie atât din punct de vedere al etichetării, cât și din punct de vedere al îndeplinirii parametrilor asumați de producător prin intermediul etichetei sau al ambalajului colectiv.

“APC solicită Direcției Generale a Vămilor să acorde atenția cuvenită procesului de vămuire a importurilor de măști de protecție și a altor materiale sanitare (dezinfectanți, combinezoane, viziere etc.) folosite în această perioadă pentru protecția împotriva SARS-CoV-2! APC solicită Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor să verifice de îndată dacă etichetarea acestor produse este înșelătoare! APC solicită Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale să verifice conformitatea măștilor faciale de uz medical! APC solicită Inspecției Muncii să verifice conformitatea echipamentelor individuale de protecție (semi-măști filtrante împotriva particulelor)!”, se arată într-un articol publicat pe site-ul instituției.

Cu privire la măștile fashion, APC face următoarele precizări:

–       sunt lavabile, reutilizabile și ajustabile,

–       nu oferă protecție împotriva bacteriilor și virusurilor,

–       oferă protecție doar împotriva inhalării prafului, polenului și stropirii cu picături mari de salivă,

–       nu protejează împotriva Covid-19,

–       nu sunt sterile,

–       nu sunt dispozitive medicale, adică nu îndeplinesc cerințele standardului SR EN 14683:2019,

–       nu sunt echipamente individuale de protecție, adică nu îndeplinesc cerințele standardului SR EN 149:2009.

Imagine

În ceea ce privește măștile de protecție respiratorie împotriva SARS-CoV-2, APC recomandă consumatorilor să folosească în această perioadă fie măști faciale de uz medical, fie semi-măști filtrante împotriva particulelor.

Măștile faciale de uz medical sunt fabricate cu respectarea cerințelor standardului SR EN 14683:2019 și sunt de trei tipuri:

– tip I la care parametrul eficiență de filtrare bacteriană este mai mare sau egal cu 95%,

– tip II la care parametrul eficiență de filtrare bacteriană este mai mare sau egal cu 98%,

– tip II R la care parametrul eficiență de filtrare bacteriană este mai mare sau egal cu 98% (măștile tip II R se deosebesc de cele tip II prin capacitatea acestora de a reține eventualele jeturi de fluide direcționate către acestea, precum și printr-o mai bună respirație).

Semi-măștile filtrante împotriva particulelor sunt fabricate cu respectarea cerințelor standardului SR EN 149:2009 și sunt de trei tipuri:

–       FFP1 unde capacitatea de filtrare pentru particule cu dimensiune medie de 0,3 microni este mai mare sau egală cu 80%,

–       FFP2 unde capacitatea de filtrare pentru particule cu dimensiune medie de 0,3 microni este mai mare sau egală cu 94%,

–       FFP3 unde capacitatea de filtrare pentru particule cu dimensiune medie de 0,3 microni este mai mare sau egală cu 99%.

Măștile de tip FFP1 și FFP2 sunt prevăzute cu valve de expirație care asigură doar protecția celui care poartă masca față de aerosolii din atmosferă, însă aerul expirat, potențial contaminat, nu este filtrat înainte de a fi eliberat în atmosferă, conform unui răspuns oferit la solicitarea APC de către  Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din cadrul Ministerului Apărării Naționale. 

„Având în vedere că Ministerul Sănătății nu dorește testarea măștilor de protecție folosite de români în această perioadă, nu ne rămâne decât să citim eticheta și să plecăm de la premisa că anumiți producători sunt de bună credință și nu ne pun viața și sănătatea în pericol prin punerea la vânzare de măști neconforme. Folosiți numai măști fabricate în România pe eticheta cărora există mențiunea referitoare la parametrul eficiență de filtrare bacteriană sau cea referitoare la faptul că protejează împotriva SARS-CoV-2, ambele mențiuni fiind însoțite de specificarea standardului agreat la nivelul Uniunii Europene, respectiv SR EN 149 sau SR EN 14683”, a declarat dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Începând de săptămâna trecută, autoritățile au înăsprit controalele în spațiile publice pentru a depista dacă oamenii poartă corect măștile de protecție. Astfel că oamenii legii, în civil sau nu, au început controalele pe străzi, în piețe, dar și în cazul mijloacelor de transport în comun. Amenzile nu sunt deloc de neluat în seamă. Din contra, acestea au o valoare cuprinsă între 5000 și 2.500 de lei ro. 

sursa

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Un bărbat din Capitală și-a omorât tatăl în bătaie
Articolul anterior
O șoferiță care și-a alăptat copilul la volan este căutată de oamenii legii pentru a fi amendată
Articolul următor