Cum vor arăta secțiile de vot din Bruxelles pe 15 noiembrie

Secțiile de votare 309 și 3010 din Bruxelles sunt gata pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Acestea au fost amenajate într-un mod ingenios pentru a disciplina alegătorii.

separator

Fotografiile care arată cum sunt amenajate secțiile de vot din Bruxelles au fost postate de către un internaut în grupul „Adoptă un vot” de pe Facebook, transmite tv8.md.

„Noi suntem pregătiți pentru Duminică. Secția de votare 309 și 310 din Bruxelles sunt gata pentru Alegerile Prezidențiale”, a comentat Ion Roșca la postare.

Pe 15 noiembrie va avea loc turul doi al alegerilor prezidențiale în Republica Moldova.

În turul doi, în buletinele de vot se vor regăsi doi candidați:

– Sandu Maia, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;

– Dodon Igor, candidat independent, susținut de PSRM.

ATENȚE, șoferi! O nouă mașină-capcană, pe drumurile din țară

Atenție, șoferi! 20 de automobile inteligente, care fixează încălcările comise în trafic de conducătorii auto, au fost lansate în regim de testare de Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP).

Potrivit unor imagini video distribuite pe rețelele sociale, vehiculele sunt de marca Skoda Octavia, de culoare albă și fără inscripții oficiale, transmite Știri.md.

Anterior, autoritățile au anunțat că aceste vehicule sunt echipate cu sisteme avansate care detectează automat încălcările din trafic, inclusiv lipsa reviziei tehnice, absența asigurării obligatorii, depășirea vitezei, necuplarea centurii de siguranță, dar și alte nereguli.

Și liderul Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, a venit cu un mesaj în care confirmă că 20 de mașini ale INSP circulă pe traseele naționale. Acesta i-a îndemnat pe șoferi să fie responsabili și să nu încalce Regulamentul circulației rutiere.

Totuși, șoferii care comit contravenții nu vor primi citații, întrucât vehiculele sunt în regim de testare, scrie sursa citată.

Trei proteste simultane în fața Parlamentului

Proteste în fața Parlamentului, pe 19 decembrie. La manifestații au ieșit mai mulți agricultori, reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, printre care angajaţi din învăţământ şi ştiinţă. Ultimilor li s-au alăturat angajații Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Menționăm că pe 19 decembrie, deputații s-au întrunit în ședință plenară începând cu ora 10:00. Corespondentul NewsMaker Ecaterina Dubasova se află în fața Parlamentului și transmite live manifestațiile, scrie newsmaker.md

foto: www.nm.md

Ce solicită Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova:

– stabilirea salariului minim pe țară în mărime de 6 mii lei începând cu 1 ianuarie 2025;

– alocarea a 50 de milioane de lei pentru asigurarea la tratament balneosanatorial;

– majorarea cu 35% a valorilor de referință de bază pentru cadrele non-didactice și didactice.

Ministrul Educației Dan Perciun a declarat, pe 18 decembrie, că Guvernul a decis adoptarea unor măsuri salariale adiționale pentru stimularea cadrelor didactice și a performanței în educație. Astfel vor fi acordate sporuri majorate pentru profesorii care au obținut grade didactice și managerii instituțiilor de învățământ care dețin grade manageriale.

Ce solicită Serviciul Hidrometeorologic de Stat:

– salarii mai mari;

– bonusuri.

Ce solicită agricultorii: 

– aprobarea urgentă a proiectului de lege cu privire la secetă;

– prelungirea licențierii importului cerealelor și oleaginoaselor până la 31 decembrie 2025;

– achitarea datoriilor la subvenții pentru 2023;

– restituirea accizelor fermierilor pentru 2024;

– elaborarea unui mecanism de garanții de creditare și refinanțare pentru anul agricol 2025.

Pe 18 decembrie, Ministerul Agriculturii a declarat că procesul de prelungire a licențierii importului de cereale și oleaginoase este deja în desfășurare și că măsura se află în atenția autorităților. Ministerul a mai explicat că subvențiile sunt acordate după finalizarea investițiilor, iar procesul de plată poate dura, fiind dependent de fondurile disponibile. În cazul în care resursele alocate sunt epuizate, restanțele vor fi incluse în bugetul anului 2025. Instituția a recunoscut importanța restituirii accizelor pentru fermieri și a asigurat continuarea discuțiilor cu Ministerul Finanțelor pentru implementarea acestei măsuri.

Noi mașini de contrabandă din Belgia, Marea Britanie, Italia și Franța, de 7 mil de lei, ridicate. 44 de percheziții și două persoane reținute

Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției investigare criminalitate transfrontalieră de comun cu angajații Direcției urmărire penală, cu suportul ofițerilor Direcției acțiuni speciale la frontieră a IGPF, sub conducerea procurorilor PCCOCS, anunță cercetarea a doi bănuiți, după ridicarea a nouă mașini estimate la 7.000.000 lei, într-un dosar de contrabandă, anunțat în iulie 2024, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Acestea ar fi fost aduse ilegal în Moldova din 2021 până în prezent din Belgia, Marea Britanie, Italia și Franța – cu folosirea frauduloasă a documentelor sau a mijloacelor de identificare vamală – care de fapt certificau tehnic și juridic alte mașini defecte din Moldova. Totuși, în cursul acestei săptămâni, urmare a mandatului judecătoresc solicitat de procurorii PCCOCS, polițiștii de frontieră au desfășurat 44 de percheziții în Chișinău, Dubăsari, Criuleni, Cantemir, Leova, Telenești – inclusiv la bănuiți – de unde au fost ridicate mașinile de contrabandă de model Land Rover, Range Rover și Mercedes. 

Totodată, de la bănuiți au fost ridicate acte pentru mijloace de transport, telefoane mobile, sume de peste 85.000 euro, 4.500 lire sterline și 90.000 lei, date cu privire la transferuri bancare între membrii grupului criminal, cartele bancare, armă cu țeavă lungă cu amortizor și aproape 200 cartușe deținute ilegal.

Pentru investigarea acestui dosar penal, autoritățile de drept din Moldova cooperează cu agenția europeană Europol, cât și cu autoritățile din Franța și din Marea Britanie (unde au fost reținuți și sunt investigați doi cetățeni ai Moldovei din cadrul aceluiași grup infracțional). Cei patru cercetați pe dosar în Moldova și Marea Britanie au vârste cuprinse între 29 și 39 de ani. O parte din aceștia au fost în conflict cu legea în Belgia (într-un dosar de furt, rezultat în pedeapsa cu închisoarea de peste un an), precum și în Moldova – pentru huliganism, escrocherie, fals în declarații, contrabandă și migrație ilegală (ultima cauză fiind deferită justiției de procurorii PCCOCS și care a rezultat în sentință judecătorească).

În ceea ce-i privește pe alți membri ai acestui grup criminal organizat – pe lângă cei doi bănuiți cercetați acum – Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) le-a prezentat învinuirea la trei persoane. Urmărirea penală în privința persoanelor continuă, timp în care acestea beneficiază de garanțiile procedurale și prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Franța este pe cale să învingă valul doi al pandemiei. Numărul de infectați scade, după introducerea restricțiilor
Articolul anterior
Italia, din nou copleșită de Covid. Oameni tratați în mașini, în fața spitalelor
Articolul următor