Belarus: un pictor de 31 de ani a murit după ce a fost arestat la Minsk

Un artist belarus, Roman Bondarenko, un pictor în vârstă de 31 de ani, a murit la Minsk după ce a fost arestat de poliţie în curtea unui imobil devenită un loc emblematic al opoziţiei faţă de preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

separator

Despre aceasta au anunţat vineri autorităţile, iar mii de oameni au ieşit în stradă la Minsk şi în alte oraşe pentru a denunţa violenţele poliţiei, transmite adevarul.ro.

Roman Bondarenko a fost arestat miercuri, în urma unei altercaţii între locuitori şi persoane care dădeau jos panglici roşii şi albe – culorile opoziţiei – legate în această curte de imobil.

Comitetul de anchetă belarus a anunţat într-un comunicat că, la momentul arestării sale, tânărul prezenta ”răni corporale”.

El a fost condus la un comisariat, iar după ce i s-a agravat situaţia, la un spital, care a confirmat, potrivit autorităţilor, ”o intoxicaţie cu alcool”.

Roman Bondarenko a murit joi. Ministerul belarus de Interne a respins orice responsabilitate în moartea tânărului şi subliniază că aceasta a avut loc în urma unei încăierări între civili.

Medici, intervievaţi sub protecţia anonimatului de către site-ul independent de ştiri tut.by, au respins această concluzie, vineri.

Ei susţin că victima nu avea urme de aclcool în sânge. Adus la spital în comă, tânărul prezenta grave leziuni cerebrale şi hematoame, potrivit medicilor, semne ale unei posibilă bătăi.

Anunţarea decesului, joi seara, în presa independentă, a provocat o puternică emoţie în Belarus, o ţară zguduită de trei luni de o contestare istorică a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Zeci de flori şi de lumânări au fost depuse în curtea imobilului în care a avut loc incidentul, iar cea mai mare parte a conturilor opoziţiei pe mesageria Telegram, foarte folosită de către protestatari, şi-au schimbat fotografiile de profil în negru, în semn de doliu.

Svetlana Tihanovskaia, reprezentanta opoziţiei, a denunţat moartea unui ”om nevinovat” şi a îndemnat la formarea unor lanţuri umane şi la respectarea unui moment de reculegere, vineri la prânz, în fiecare curte de imobil din ţară.

”S-o facem pentru un bărbat care a fost ucis pentru că voia să trăiască într-o ţară liberă”, a îndemnat într-un comunicat Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania.

De la începutul contestării, cel puţin patru persoane au murit, în mod oficial, la proteste sau după ce au fost arestate. Alte morţi suspecte prefigurează însă un bilanţ mai mare.

Mii de manifestanţi au fost arestaţi la marşuri uriaşe de protest, iar zeci dintre ei au fost torturaţi în timpul detenţiei.

Episcopul Marchel, obligat de instanță să plătească prejudicii morale de 20.000 de lei 

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, cu numele laic Nicolae Mihăescu, ierarh al Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove, structură bisericească subordonată Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost obligat de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, să achite prejudicii morale în folosul a doi membri ai comunității LGBTQI+ pentru instigare la discriminare pe criteriul orientării sexuale, scrie stiripesurse.md.

Centrul de Informaţii GENDERDOC-M anunță că ierarhul va trebui să achite câte 10.000 de lei fiecărui reclamant după ce acum doi ani el a făcut declarații homofobe înainte de Marșul Pride din 2022. Mai exact, pe 12 iunie 2022, episcopul Marchel a publicat o înregistrare pe YouTube cu o adresare către creștini (n.r. – ulterior, adresarea a fost  ștearsă).

În această adresare, Marchel a spus că „sodomiții vor să petreacă parada rușinii în municipiul nostru”, vorbind despre orașul Bălți. După un discurs homofob, Marchel a îndemnat bălțenii să vină la Catedrala din Bălți „pentru a petrece drumul crucii și ca să respingem, să ținem piept acestei invazii fără de rușine, care se vrea defilată prin centrul orașului nostru”.

El a numit membrii comunității LGBTQI+ „sodomiți”, „rătăciți”, „păcătoși” etc. Pe 3 noiembrie aceluiași an, a avut loc ședința Consiliului pentru asigurarea egalității, în care Centrul GDM a depus o plângere împotriva lui Marchel.

La ședință, episcopul a prelungit discursul de ură, iar administratoarea Centrului GDM, Angelica Frolov, a părăsit ședința în semn de protest. Ca urmare, doi membri ai comunității l-au acționat pe Marchel în judecată pentru instigare la discriminare pe criteriul orientării sexuale.

În iunie 2024, instanța a hotărât ca Marchel să achite prejudiciul moral și să compenseze cheltuielile de judecată. În total, acesta va trebui să scoată din buzunar peste 20.500 de lei.

Cunoscut pentru părerile sale radicale despre străini, alte confesiuni religioase și femei, Marchel este și unul dintre cei mai influenți ierarhi din Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove.

Episcopul Marchel este un militant cunoscut împotriva Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse. De asemenea, el insistă că nu vorbește limba română, ci „moldovenească”, perpetuând astfel teza sovietică conform căreia moldovenii și românii nu sunt același popor.

Numele episcopului este asociat cu o serie de campanii politice în Moldova, adesea legate de așa-numitele „valori ale familiei”.

O nouă tragedie pe terenul de fotbal. Un bărbat a fost strivit de o poartă pe un stadion din Telenești

Un bărbat a murit, după ce i-ar fi căzut în cap o poartă de fotbal. Tragedia a avut loc ieri-seara, în jurul orei 19:40, pe stadionul din localitatea Ciulucani, din raionul Telenești, susțin sursele PulsMedia.MD din teritoriu, scrie pulsmedia.md.

Potrivit datelor preliminare, victima s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 38 de ani. Dânsul juca un meci de fotbal cu alți consăteni, când în cap i-a căzut poarta de fotbal de pe teren.

În urma traumatismelor grave, bărbatul a murit pe loc până la venirea ambulanței, iar medicii din nefericire au putut doar să constate decesul.

Oamenii legii au inițiat o anchetă în acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Ministerul Educației vrea să interzică telefoanele mobile în şcoli

Ministerul Educației și Cercetării urmează să stabilească în septembrie anumite reguli privind utilizarea telefoanelor mobile în școli. Decizia a fost anunțată de ministrul Dan Perciun şi a fost luată după ce majoritatea respondenților unui chestionar au pledat în favoarea unei astfel de reglementări, scrie stiripesurse.md.

„Noi am avut o discuție de lucru, săptămâna trecută, cu mai mulți directori de școli și vom prezenta o statistică în sensul în care avem destul de multe școli care fac asta de sine stătător. Se fac în diferite moduri, sunt provocări cu care ne confruntăm avem, dar avem o practică națională. Mai ales că la nivel internațional devin tot mai răspândite astfel de reglementări”, a menționat ministrul Educației.

Dan Perciun a precizat că aproape 13.000 de persoane au răspuns la întrebările din chestionarul inițiat de Ministerul Educației, iar aproximativ 78 la sută dintre acestea consideră că trebuie reglementată utilizarea telefoanelor mobile în școli.

De asemenea, din cei care consideră că trebuie să existe reguli, 48 la sută susțin că elevilor trebuie să le fie permis să aibă telefoane în instituțiile de învățământ, dar acestea să fie păstrate în boxe sau cutii, iar 30 la sută consideră că ar trebui interzis sau limitat accesul acestora cu telefoane mobile.

O bibliotecă din Chișinău a lansat un proiect de lectură pentru copii
Articolul anterior
Experți belgieni: Atingerea imunității de grup, imposibilă în lipsa unui vaccin bun
Articolul următor