7 semne de pericol pentru sarcină

În timpul sarcinii organismul suferă unele modificări normale, există însă unele simptome care trebuie să te alarmeze, deoarece pot pune în pericol sănătatea ta și a bebelușului.

separator

Elena Râmbu-Luchian,
Medic obstetrician-ginecolog

Află de la specialistul nostru care sunt semnele ce indică un pericol iminent în timpul sarcinii. 

1. Sângerare în primele două luni de sarcină

Dacă în primele două luni de sarcină ai o sângerare abundentă, este obligatoriu să mergi cât mai repede la medic. Şansele să ai parte de un avort spontan sau o sarcină extrauterină sunt ridicate, însă este posibil totuși să fie doar un semn că eşti slăbită. Oricum ar fi, consultă-te cu medicul tău şi ascultă-i sfaturile.

2. Crampe abdominale

Crampele abdominale, însoţite uneori de sângerări vaginale, pot indică un avort spontan. Avortul spontan se întâmplă uneori chiar şi înainte ca femeia să afle de existenţa sarcinii, așa că mergi la doctor.

3.  Lipsa mişcărilor bebeluşului

Dacă eşti obişnuită să simţi la o anumită perioadă de timp mişcările bebeluşului, iar brusc acestea încetează, este recomandat să mergi la doctor şi să-i spui acest lucru.

4. Contracţii înainte de al III-lea trimestru

Contracţiile (dureri care se repetă regulat pe parcursul unui anumit timp şi care în intensitate sunt mai mari) pot fi un semn al unei naşteri premature.

5.  Sete excesivă şi urinare frecventă

Dacă îți este mereu foarte sete, dacă ai micțiuni frecvente și dacă ai vederea înceţoşată, este foarte posibil să suferi de diabet gestațional. Acest lucru poate complica sarcina, dar și nașterea din cauza faptului că micuțul poate lua foarte mult în greutate (peste 4 kg), făcând naşterea naturală foarte dificilă. Diabetul gestațional este cauzat de faptul că viitoarea mămică nu secretă o cantitate optimă de insulină, lucru necesar pentru menţinerea glicemiei în limite normale.

6. Oboseală constantă

Anemia este o afecţiune care apare atunci când numărul celulelor roşii din sânge este mai mic decât ar trebui să fie în mod normal. Simptomele acesteia includ oboseală constantă şi senzaţie de leşin. Este foarte posibil că pentru aceasta medicul îţi va prescrie acid folic și suplimente de fier. Totuşi, în cazul în care problema se agravează, poate fi necesară o transfuzie de sânge.

7. Presiune arterială crescută

Hipertensiunea este un semn de preeclampsie (cunoscută şi sub denumirea de toxemie gravidică). Această afecţiune are complicaţii precum suferinţa fetală, moarte în uter sau la naştere, dar poate afecta şi gravida (insuficienţa renală acută, edem cerebral, hemoragii masive etc).

 

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Un hamal moldovean a devenit milionar la Londra!
Articolul anterior
Semne prin care îţi dai seama că l-ai întâlnit pe viitorul tău soț
Articolul următor