Pe clădirea Parlamentului Republicii Moldova au apărut două mari litere ,,N” roșii iluminate din interior – iată care este explicația simbolurilor

Pe clădirea Parlamentului Republicii Moldova, în seara de 1 decembrie 2020, au apărut niște simboluri iluminate. Acestea nu numai că au atras atenția trecătorilor, dar i-a nedumerit pe mulți. Bineînțeles, au apărut destul de multe versiuni și interpretări, alimentate și de contextul și provocările ultimului an în condițiile COVID-19.

separator

Am aflat care este simbolismul acelor două mari litere N roșii, iluminate din interior. Care este esența acestei formule? Și de ce aceasta e importantă pentru toți locuitorii Moldovei?

Nu este vorba despre politică și nici despre măsuri de înăsprire în condițiile COVID-19, ci despre vieți umane.

„N = N” face parte dintr-o campanie internațională, la care s-au alăturat 75 de țări ale lumii, iar Moldova nu face excepție.

„N = N” înseamnă „Nedetectabil = Netransmisibil”. Ceea ce înseamnă că, dacă o persoană HIV seropozitivă primește tratament (terapie antiretrovirală – ARV) și cantitatea de virus din sângele său este redusă la minimum (așa-numita „sarcină virală nedetectabilă”), atunci aceasta nu poate transmite HIV unui partener sexual.

Astăzi, acest fapt este confirmat de studii științifice internaționle, inclusiv HPTN 052 Trial, PARTNER Study, PARTNER 2 Study, Opposites Attract Study, Swiss Statement.

Ruslan Poverga, Director general, A.O. „Inițiativa Pozitivă”:

,,Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și peste 850 de organizații din întreaga lume au fost de acord că persoanele care trăiesc cu HIV, a căror sarcină virală nu este detectată în mod constant în sângele lor, nu reprezintă o amenințare pentru partenerii lor sexuali.

OMS consideră că diseminarea pe scară largă a informațiilor cu privire la principiul „N = N” poate îmbunătăți semnificativ eficacitatea răspunsului la HIV și, astfel, reduce numărul de noi cazuri de HIV și de decese legate de HIV.

Simplu spus, „N = N” este o descoperire revoluționară care devine piatra de temelie a tuturor acțiunilor care vizează combaterea epidemiei HIV.

În primul rând, diseminarea informațiilor despre principiul „N = N” motivează persoanele care trăiesc cu HIV să ia terapia ARV și să adere la tratament. Ideea este că, dacă o persoană seropozitivă dorește să își păstreze nu numai propria sănătate, ci și sănătatea unei persoane dragi și relația sa cu aceasta, ea va apela la un specialist pentru a-și lua tratamentul și va respecta regimul care i-a fost recomandat. Astfel, numărul persoanelor care primesc terapie și care ating sarcini virale nedetectabile ar putea crește semnificativ.

În al doilea rând, răspândirea cunoașterii principiului „N = N” în societate poate reduce discriminarea împotriva persoanelor care trăiesc cu HIV, făcând clar că o persoană cu o sarcină virală nedetectabilă în sângele său nu este o sursă de infecție.

În al treilea rând, principiul „N = N” ajută la eliminarea stigmei interioare a persoanelor care trăiesc cu HIV, astfel, ajutându-i să ducă o viață normală din toate punctele de vedere, și să nu se simtă ca fiind paria.

Fiecare dintre noi poate fi o sursă de schimbare și poate aduce o contribuție semnificativă la răspunsul la HIV. Nu e deloc complicat. Promovând principiile „N = N”, expunând miturile, fobiile și prejudecățile, putem pune capăt stigmatizării și discriminării persoanelor care trăiesc cu HIV. Putem crește nivelul de grijă pentru sănătatea proprie și a celor dragi, făcând un test HIV. Și dacă în cercul rudelor și prietenilor noștri sunt oameni care trăiesc cu HIV, îi putem susține, pentru că acum, luând terapia ARV, vor avea exact aceeași viață lungă și fericită, indiferent de diagnostic.

Vă reamintim că, la 30 noiembrie 2020, în ajunul Zilei Mondiale de combatere SIDA, Parlamentul Republicii Moldova a găzduit un dialog pe tema „Sustenabilitatea răspunsului național împotriva HIV prin prisma actelor normative și drepturile omului”, care a reunit reprezentanți ai trei ministere, a două comisii parlamentare, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai comunităților cheie vulnerabile la HIV și societății civile care lucrează în domeniul HIV.

Credem sincer că voința politică declarată a tuturor părților responsabile și interesate va servi la mobilizarea eforturilor și la optimizarea resurselor, care, la rândul lor, vor ajuta, pas cu pas, la rezolvarea sarcinilor strategice menite să salveze viețile oamenilor, indiferent de gradul lor de vulnerabilitate”.

A.O. „Inițiativa Pozitivă” este o organizație a pacienților care trăiesc, sunt afectați și/sau sunt vulnerabili la HIV, care își realizează activitatea pe întreg teritoriul țării.

Isprava unui tânăr s-ar putea încheia cu închisoare după ce a răpit o mașină de lux

Un tânăr din capitală a fost reținut de polițiști la scurt timp după ce ar fi răpit o mașină.

Poliția a fost sesizată de un bărbat de 46 de ani, care a comunicat că pe timp de zi i-a fost sustras din parcarea subterană din sectorul Ciocana un automobil de marca ,,Toyota”, în valoare de 60 000 de euro. Ca urmare a măsurilor de investigație întreprinse de polițiști, automobilul a fost depistat în apropierea raionului Strășeni, accidentat, totodată fiind identificată și persoana care a sustras mijlocul de transport.

Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni. Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar tânărul a fost arestat pentru 30 de zile. Conform legii penale, persoana vinovată de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Se schimbă procedura de înmatriculare a vehiculelor! Obligațiile care au fost eliminate definitiv

Agenția Servicii Publice amintește că în martie 2024 Executivul  a aprobat o hotărâre de Guvern prin care a fost simplificată procedura de înmatriculare a vehiculelor. Potrivit modificărilor aprobate pentru a reduce numărul vizitelor la ghișeu, un șir de acte nu vor mai fi obligatorii, iar accesul la documentele disponibile pe platforma MConnect va fi extins. 

Astfel, prin simplificarea procedurilor de înmatriculare a vehiculelor a fost exclusă obligativitatea prezentării multiplelor formularelor în cazurile în care datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate, și anume:

  • se elimină necesitatea prezentării în format fizic a documentelor ce confirmă asigurarea obligatorie RCA (răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule),  dovada inspecției tehnice periodice valabile și dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor. 

Totodată, a fost stabilit termenul de 30 de zile în care este valabil raportul de identificare a vehiculului (anterior termenul a fost doar de 5 zile lucrătoare).

De asemenea, prin hotărârea aprobată a fost exclusă obligativitatea prezentării vehiculului la ASP pentru prestarea serviciilor  de:

  • transcrierea transmiterii dreptului de proprietate;
  • eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare;
  • radierea din evidență a vehiculului.

Prin urmare, procedura de identificare a vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară  de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilării vehiculului

Proiectul Hotărârii a fost elaborat de Agenția Servicii Publice cu suportul Ministerului Afacerilor Interne al RM  în vederea implementării recomandărilor din Raportul de evaluare SIGMA din octombrie 2023 care vizează digitalizarea serviciilor și simplificarea procedurilor de reînnoire a documentelor de identificare personală, înregistrarea unui vehicul, etc. Totodată, elaborarea și aprobarea Hotărârii a fost condiționată de obiectivele din Programului de activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”, cum ar fi  extinderea accesului la servicii electronice pentru cetățeni și antreprenori, promovarea digitalizării serviciilor publice, excluderea obligativității prezentării pe suport fizic de către cetățeni și antreprenori a actelor emise de autorități și implementarea serviciilor publice automatizate, fără necesitatea solicitării explicite a acestora, simplificând interacțiunea cu statul, anunță ASP într-un comunicat.

Caz șocant la o maternitate! Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. După ce le-a dat alt copil la externare, doctorul a fost obraznic

Cazul petrecut la Maternitatea din Ploiești, România la începutul acestui an, a stârnit revoltă în spațiul public. După ce că li s-a dat alt copil la externare, unul dintre medici le-a răspuns obraznic părinților, scrie presa română.

Echipa medicală a unității spitalicești a încurcat doi nou-născuți, fiecare dintre aceștia ajungând în alte familii. Deși au trecut câteva luni de la incident, părinții cer ca medicii să plătească pentru faptele sale.

Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. În urma incidentului, părinții unuia dintre bebeluși au depus o plângere penală. Asistenta vinovată a primit o sancțiune disciplinară, constând în reducerea salariului pe o perioadă de trei luni. Totodată, acesteia i s-au atribuit alte responsabilități la aceeași unitate medicală.

Mama care a rămas în spital, după ce copilul ei a fost luat din greșeală, a observat că fetița adusă nu este a sa.  Aceasta a alertat imediat personalul medical, iar femeia care s-a externat mai devreme a fost contactată și înștiințată. Conducerea secției de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești a confirmat oficial incidentul.

Revolta părinților

Conducerea unității medicale a inițiat o anchetă internă în acest sens. Totodată, managerul spitalului și a anunțat că va revizui procedurile de externare și va stabili un program de pregătire mai riguroasă a personalului.

„În timp ce îmbrăca copilul, noi i-am spus că nu e copilul nostru. I-am arătat poze cu copilul nostru și doamna a început să îi facă la față, să o modeleze, ca să semene cu copilul din poză”, a precizat tatăl uneia dintre cele două fetițe născute.

După incident, soții Ioniță, părinții uneia dintre fetițe își caută dreptatea în instanță. Aceștia au depus o plângere penală împotriva Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești-Maternitatea Ploiești, acuzând instituția de rele tratamente aplicate minorului și neglijență în serviciu.

„Frustrant este și faptul că doctorul Călin Boieru mi-a spus în față că trebuie să zic mersi că mi-am găsit copilul și că la noi a fost o situație ușoară, pentru că a fost vorba despre o naștere care a fost precedată de o procedură de fertilizare in vitro”, a mai spus acesta.

O persoană vaccinată mai poate transmite coronavirusul? Răspunsul unui epidemiolog
Articolul anterior
Un bărbat, după o dispută cu soția, a mers pe jos 400 km ,,pentru a-și limpezi mintea”. Unde l-au găsit carabinierii
Articolul următor