O tânără de 18 ani dispărută acum 6 ani a fost găsită. Plecase să-i fie mireasă unui jihadist şi i-a făcut doi copii

O adolescentă care a declanșat căutări masive în Marea Britanie, în momentul dispariţiei sale, la vârsta de 18 ani, a fost găsită șase ani mai târziu, într-o tabără siriană de detenţie pentru miresele ISIS.

Tânăra dispărută de 6 ani a fost găsită în Siria, unde plecase să-i fie mireasă unui jihadist.

Adolescenta dispărută din Marea Britanie în 2014 a fost găsită șase ani mai târziu într-un lagăr de detenție sirian pentru miresele jihadiştilor.

Tânăra, pe nume Nasra Abukar, a fost în centrul unei căutări pe scară largă, după dispariția ei din casa ei din Lewisham, sud-estul Londrei, în 2014, când avea doar 18 ani, scrie Daily Mail.

Autorităţile au descoperit că a călătorit în Orientul Mijlociu, unde s-a căsătorit cu un luptător Isis și a născut doi fii, relatează The Times.

Unul dintre copiii ei, Faris, a fost ucis într-un atac aerian care l-a rănit și pe tatăl său, dar celălalt copil, Talha, în vârstă de trei ani, se află cu mama sa în lagărul de detenție al-Hol.

Tânăra vrea acum cu disperare să se întoarcă în Marea Britanie, în ciuda faptului că cetățenia ei a fost revocată din motive de securitate națională.

Mama ei, Kaha, a spus că nu a avut niciun contact cu fiica ei, exprimându-şi șocul că fiica ei s-a căsătorit cu un luptător Isis.

Mama fetei: „Nu-l cunosc pe soțul ei. Când Nasra a plecat de aici, avea 18 ani. Era adultă. Nu e vina mea”

Părinții lui Abukar, care sunt de origine somaleză, și-au raportat fiica dispărută în iunie 2014, iar cazul ei a fost apoi preluat de organizația caritabilă națională Missing People.

sursa

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

O femeie care nu mai credea că poate deveni mamă, a aflat cu 4 ore înainte de naștere că este însărcinată
Articolul anterior
Testarea vaccinurilor pentru Covid-19. Mărturiile voluntarilor
Articolul următor