1-20

Japonia a donat echipament modern Institutului Mamei și Copilului

Astăzi, 1 octombrie, IMSP Institutul Mamei și Copilului a primit un lot de echipament medical din partea Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA). Donația va spori semnificativ capacitățile de diagnostic și tratament ale instituției, îmbunătățind serviciile medicale acordate micilor pacienți și mamelor acestora, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Lotul include patru ultrasonografe (general, cardiac, transcranian, mamograf) și patru gastroscoape ghidate prin sistem video, în valoare de 369.920 de dolari.

La eveniment au participat Excelența Sa Ambasadorul Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, Yoichiro Yamada, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, reprezentanți ai Oficiului Central JICA, directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, și personalul medical al instituției.

Ministra Ala Nemerenco a mulțumit Guvernului Japoniei și Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională pentru ajutorul oferit sistemului medical din Republica Moldova. Standardele medicale japoneze sunt un etalon pentru sistemul nostru de sănătate, a accentuat ministra.

Amintim că în noiembrie 2022 a fost semnat un Acord de grant între Ministerul Sănătății și JICA în valoare de un miliard de yeni japonezi (8 milioane de dolari). Acordul reprezintă o parte semnificativă a Programului de consolidare a sistemului de sănătate, care vizează dotarea a cinci instituții medicale publice din Republica Moldova cu tehnologie medicală esențială.

În farmaciile din țară vor apărea 17 medicamente noi

Membrii Comisiei Medicamentului din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) au autorizat luni, 30 septembrie, 33 produse medicamentoase, dintre care 17 – primar (medicamente noi) și 16 – repetat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Printre medicamentele autorizate primar, se numără:

–         Sevaren comprimate filmate (DCI: Sevelamerum) – Acest medicament este utilizat pentru a controla hiperfosfatemia (valori mari ale fosfatului în sânge) la: pacienţi adulţi care efectuează şedinţe de dializă (o tehnică de curăţare a sângelui). Poate fi utilizat la pacienţi care efectuează şedinţe de hemodializă (prin utilizarea unui dispozitiv de filtrare a sângelui) sau de dializă peritoneală (în cadrul căreia se pompează lichid în abdomen şi o membrană internă a corpului filtrează sângele); pacienţi cu boală renală cronică (de lungă durată), care nu efectuează şedinţe de dializă şi au o valoare a fosforului în plasmă (sânge) egală cu sau mai mare de 1,78 mmol/l.

–         Tacrolimus capsule (DCI: Tacrolimus)  Tacrolimus face parte dintr-un grup de medicamente numite imunosupresoare. După un transplant de organ (ficat, rinichi, inimă), sistemul imunitar încearcă să respingă noul organ. Tacrolimus este utilizat în scopul de a controla răspunsul imun, permiţând organismului să accepte organul transplantat. Tacrolimus este adesea utilizat în combinaţie cu alte medicamente imunosupresoare. Tacrolimus mai poate fi recomandat în caz de rejet al organului transplantat, ficat, rinichi, cord sau oricare alt organ, când tratamentul anterior nu a putut controla răspunsul imun după transplant. 

Printre cele autorizare repetat, se regăsesc produse farmaceutice precum:

–         Fulvestrant soluţie injectabilă în seringă preumplută (DCI: Fulvestrantum) – Acest medicament este utilizat în monoterapie în tratamentul unui tip de cancer de sân denumit cancer de sân pozitiv pentru receptorul de estrogen, care este avansat local sau s-a răspândit la alte părți ale corpului (metastazat), la femeile aflate în postmenopauză sau în combinație cu palbociclib pentru a trata femeile cu un tip de cancer de sân denumit cancer de sân pozitiv pentru receptorul pentru hormoni, negativ pentru receptorul 2 al factorului de creștere epidermală, care este avansat local sau s-a răspândit (metastazat). Femeile care nu au ajuns la menopauză vor fi tratate și cu un medicament denumit agonist al hormonului eliberator de hormon luteinizant (LHRH).

–         Ziromin pulbere pentru soluţie perfuzabilă (DCI: Azithromycinum) – este indicat pentru administrare la pacienții care necesită terapie intravenoasă inițială a infecțiilor cauzate de microorganisme sensibile la azitromicină: pneumonie comunitară, inclusiv cauzată de Legionella pneumophila; boală inflamatorie pelvină. Terapia combinată (de exemplu, administrarea concomitentă cu un antibiotic β-lactamic) trebuie efectuată în pneumonia severă/acută și/sau în prezența unor factori de risc concomitenți. Monoterapia cu azitromicină nu este indicată în infecțiile complicate, în special atunci când rezistența microorganismelor patogene la azitromicină nu poate fi exclusă.

Întreaga listă a medicamentelor autorizare o găsiți AICI.

O pictură murală, uimitor de frumoasă, a apărut în Chișinău

O nouă pictură murală a apărut în Chișinău, pe o clădire de pe bulevarul Dacia, lângă stadionul Zimbru, informează unica.md.

Lucrarea se numește ”Speranța” și întruchipează o elevî care merge la școală.

Pictura murală a fost realizată de artistul Dmitri Potapov.