Un fost procuror dezvăluie condițiile în care tânăra din Comrat ar putea scăpa de pedeapsă

Fostul adjunct al procurorului Găgăuziei, avocatul Vladimir Cimpoeș, vine cu o analiză cu privire la pedeapsa pe care o poate primi tânăra de la Comrat care și-a spintecat mama. Acesta precizează că prevederile legislației R. Moldova nu permit aplicarea în privința acesteia a detențiunii pe viață, relatează deschide.md. 

Mai mult ca atât, ea ar putea beneficia de reducerea cu o treime a pedepsei în cazul în care își va recunoaște vina, ceea ce ar însemna că tânăra ar urma să fie condamnată la închisoare pentru un termen de la 10 la 13 ani.

Astfel, susține juristul, potrivit art. 145 al. 2 (lit. j) al Codului Penal, „omorul săvârșit cu deosebită cruzime, precum şi din motive sadice” se pedepseşte cu închisoare de la 15 la 20 de ani sau cu detenţiune pe viaţă. Totuși, potrivit art. 71 al. 3 al Codului Penal, „detenţiunea pe viaţă nu poate fi aplicată femeilor şi minorilor”.

La fel, menționează fostul procuror, potrivit art. 3641 al. 8 al Codului de procedură penală „inculpatul care a recunoscut săvârşirea faptelor indicate în rechizitoriu şi a solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare”.

„Ce avem:

– detențiunea pe viață nu va fi aplicată (femeie);

– pedeapsa maximă care poate fi aplicată de instanță în cazul recunoașterii vinovăției și examinării cauzei în procedură simplificată este de 13 ani și 4 luni de închisoare. Pedeapsa minimă aplicată va fi de 10 ani;

O pedeapsă mai dură nu poate fi aplicată. Nu este vina procurorilor sau judecătorilor. Aceasta este legea.

PS. Acest scenariu este valabil doar în cazul în care inculpata va fi recunoscută sănătoasă psihic”, a precizat el.

Cimpoeș precizează că ar urma să fie efectuată și expertiza judiciară a stării psihice a inculpatei.

Potrivit lui, specialiștii „identifică repede simulările”, însă în cazul în care ea va fi recunoscută drept iresponsabilă, atunci urmează tratamentul în spitalul de psihiatrie, iar termenul tratamentului depinde de decizia medicilor și starea de sănătate a pacientului.

Mai exact, fostul procuror face referire la art.23 al.1 din Codul Penal care prevăd că „nu este pasibilă de răspundere penală persoana care, în timpul săvârşirii unei fapte prejudiciabile, se afla în stare de iresponsabilitate, adică nu putea să-şi dea seama de acţiunile ori inacţiunile sale sau nu putea să le dirijeze din cauza unei boli psihice cronice, a unei tulburări psihice temporare sau a altei stări patologice”.

După perioada de tratament, ea ar urma să fie eliberată de la răspunderea penală pentru crima comisă.

„Instanţa de judecată, în temeiul avizului instituţiei medicale, dispune încetarea aplicării măsurilor de constrângere cu caracter medical în cazul însănătoşirii persoanei sau al unei astfel de schimbări a caracterului bolii care exclude necesitatea aplicării acestor măsuri”, precizează juristul.

Astfel, după eliberare aceasta va reveni acasă și se va afla sub supraveghere medicală obligatorie.

Un singur copil s-a născut în noaptea dintre ani la Institutul Mamei și Copilului

În noaptea de 1 ianuarie 2025, la maternitatea Institutului Mamei și Copilului din Chișinău (IMC), s-a născut un singur copil. Asta în timp ce în ultimii doi ani câte șase nașteri au fost înregistrate de revelion la IMC, scrie IPN.

Astă-noapte s-a născut la IMC o fetiță. Micuța, de 3 kg 570 g, a venit pe lume la ora 04:54. Fetița și mama bebelușului, locuitoare în Chișinău, se simt bine,  a precizat pentru IPN purtătorul de cuvânt al instituției, Maxim Cazacu.

În anii 2023 și 2024, în noaptea de revelion, au fost înregistrate câte șase nașteri la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău.

62% din necesarul energiei electrice pentru Moldova va fi importat din România

Moldova va importa din România 62% din necesarul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului. Cea mai mare parte a achiziției se va face pe bursa română OPCOM. Compania Energocom precizează că, pentru luna ianuarie, va suplini necesarul de consum cu producție locală și cu importuri din România, transmite IPN.

Se preconizează ca centralele termice de la Chișinău și Bălți să genereze peste 127 de mii MWh, ceea ce constituie aproape 28% din consumul de energie electrică. 46 de mii MWh va constitui energia regenerabilă, atât de la instalațiile care au tarif fix, stabilit de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, cât și cele de pe piața liberă. Însumat e vorba de circa 10% din consum.De pe bursa română OPCOM se vor cumpăra peste 178 mii de MWh, echivalentul a 39% din necesar, iar pe bază de contracte bilaterale – încă 105 mii MWh (23%).Autoritățile reiterează îndemnul către cetățeni să se asigure din timp cu surse de iluminat de rezervă, – lanterne funcționale, baterii suplimentare sau lămpi care funcționează cu baterii reîncărcabile, în contextul riscurilor de deconectări. Într-un răspuns la o solicitare de presă a IPN, Ministerul Afacerilor Interne sugerează, de asemenea, utilizarea lămpilor LED portabile ori solare, și avertizează asupra necesității supravegherii focului deschis și a lumânărilor, pentru a preveni incendiile.Pentru acest sezon rece, Guvernul a aprobat un plan de măsuri, cu scenarii de furnizare a gazelor și energiei electrice, precum și cu soluții alternative de alimentare a instituțiilor și populației în caz de deconectări.

Crimă oribilă de Revelion, la Cahul. Un tânăr a fost reținut, după ce împreună cu alți indivizi au ucis în bătaie un bărbat

Un tânăr a fost reținut, după ce a ucis în bătaie un bărbat. Crima a avut loc ieri-seara, în jurul orei 20:00, în localitatea Colibași, din raionul Cahul, scrie pulsmedia.md.

Este vorba despre un tânăr de 30 de ani din localitatea Colibași, Cahul. Acesta se afla împreună cu alte persoane, cu care urmau să întâlnească anul nou, la locuința sa, unde nu mai trăiește de ceva timp. Între petrecăreți s-ar fi iscat un conflict, care a culminat cu o tragedie.

Individul împreună cu alți invitați, l-ar fi luat la bătaie cu pumnii și picioarele pe un bărbat de aproximativ 40 de ani, a cărui identitate încă nu a fost stabilită.

Aceștia i-au aplicat cu bestialitate lovituri cu pumnii și picioarele, peste diferite părți ale corpului, până când acesta a decedat. La fața locului a fost solicitată poliția, care l-a încătușat pe proprietarul locuinței.

Dânsul a fost escortat la IP Cahul pentru a fi audiat, ulterior a fost reținut pentru 72 de ore, pe numele său fiind inițiat un dosar penal pentru omor intenționat.

Totodată, organul de urmărire penală urmează să stabilească și identitate celorlalți petrecăreți bătăuși, cu ulterioara reținere a acestora, dar și identitate victimei, inclusiv circumstanțele și mobilul crimei.

Valeria Fainescu este însărcinată cu al doilea bebeluș
Articolul anterior
1.403 cazuri de Covid-19, confirmate în ultimele 24 ore
Articolul următor