Medic, doctor habilitat în științe medicale, răpus de Covid-19

Moldova a mai pierdut un specialist din domeniul medical, din cauza infecției Covid-19. Este vorba despre profesorul Dmitri Sain, care activa în cadrul Institutului de Ftiziopneumologie ”Chiril Draganiuc”.

Ministerul Sănătății a publicat un mesaj de condoleanțe în memoria regretatului medic.

,,Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale își exprimă profunda tristețe față de trecerea la cele veșnice a domnului Dmitri SAIN, doctor habilitat în științe medicale, profesor cercetător, care activa în cadrul Institutului de Ftiziopneumologie ”Chiril Draganiuc”. Adresăm sincere condoleanțe și compasiune  familiei, rudelor și colegilor. Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Până la ziua de azi, 65 lucrători medicali au decedat din cauza infecției COVID-19”.

Atenție! IGP amintește că de 9 mai purtarea panglicii Sf. Gheorghe este interzisă

Comercializarea, păstrarea, producerea și portul panglicilor bicolore, utilizate de Rusia în războiul de agresiune împotriva Ucrainei, sunt în continuare interzise, anunță șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

„Amintesc că articolul 365, indicele 5, este o normă în vigoare și actualmente sunt interzise comercializarea, păstrarea, producerea și portul panglicilor bicolore, care reprezintă simbolul unei agresiuni”, a menționat șeful IGP în cadrul unei conferințe de presă, transmite Știri.md.

Totodată, acesta a făcut un apel către cetățeni să evite de 9 mai „mesajele cu tentă politică și provocatoare, situațiile de conflict și mesajele care instigă la violență”.

De menționat că, acum câteva zile, fostul președinte al țării, Igor Dodon a anunțat că va purta panglica Sfântului Gheorghe la marșul organizat de 9 mai.

Amintim că, din 20 aprilie 2022, la inițiativa PAS, pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Persoanele fizice care vor sfida legea pot fi sancționate cu amendă de la 4.500 la 9.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9.000 la 18.000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18.000 la 30.000 de lei.

Un tânăr moldoven a fost găsit spânzurat într-o zonă centrală a orașului Iași

Ieri, 28 aprilie, un tânăr a fost găsit spânzurat în zona Podu Roș din orașul Iași, scrie tvrmoldova.md.

Din informațiile deținute de reporterii BZI Iași, bărbatul în vârstă de 28 de ani s-a sinucis în urmă cu 2-3 zile, iar cadavrul a fost descoperit abia ieri.

Tânărul era din Republica Moldova, scrie sursa citată.

„La data de 28 aprilie, polițiștii ieșeni au fost sesizați prin apel 112 de către un cetățean cu privire la faptul că sub un pod din municipiul Iași a văzut o persoană spânzurată. La fața locului, polițiștii au constatat că cele sesizate se confirmă, fiind identificat un bărbat de 28 de ani.

A fost emisă ordonanța de efectuare a necropsiei medico-legale în vederea stabilirii cauzei decesului.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, iar cercetările continuă.”, a transmis IPJ Iași.

Transport gratuit de Paștele Blajinilor spre Cimitirul Sfântul Lazăr

Primăria Municipiului Chișinău informează că teritoriile cimitirelor din subordinea municipalității au fost curățate și pregătite pentru Sărbătoarea Paștele Blajinilor.

Sunt pregătite și căile de acces spre cimitire, iar serviciile de resort perfectează orarele transportului public, care va circula în această perioadă, inclusiv pentru transportarea oamenilor la Cimitirul „Sf. Lazăr”, de Paștele Blajinilor.

Primarul General a declarat că în acest an vor fi disponibile mai multe unități de transport public, care vor asigura deplasarea cetățenilor, inclusiv spre Cimitirul „Sfântul Lazăr”.  

„Vor fi disponibile cca 80 de autobuze și 20 de troleibuze, în total aproximativ 100 de unități, care vor asigura transportul cetățenilor, inclusiv spre Cimitirul „Sfântul Lazăr” în zilele de 12 și 13 mai”, a precizat Ion Ceban.

De asemenea vor fi deschise rutele suplimentare: C, D și nr. 27, care vor fi gratuite în cele două zile, cheltuielile fiind suportate de municipalitate.

Toată informația despre locații, rute și itinerarii, va fi disponibilă cu câteva zile înainte, atât în transportul public, cât și prin intermediul site-urilor oficiale ale Primăriei și a direcțiilor municipale de profil.

Totodată, informăm că pe teritoriul cimitirelor nu vor fi admise mașinile personale, iar autoritățile și poliția vor gestiona situația, astfel încât persoanele cu nevoi speciale să nu întâmpine dificultăți.

Primăria face apel către cetățeni, să opteze pentru transportul public în aceste zile sau cel puțin să evite parcarea în preajma cimitirelor.

De asemenea, oamenii sunt rugați să păstreze curățenia în locurile pe care le vizitează, iar angajații serviciilor municipale vor fi la muncă în această perioadă, pentru a asigura ordinea și curățenia.

Mai mult, Primăria Chișinău a solicitat ca în preajma cimitirelor să fie disponibile câteva ambulanțe, așa cum se întâmplă în fiecare an.

Câte cazuri de Covid-19 sunt înregistrate astăzi, 25 decembrie?
Articolul anterior
Încă 23 de persoane au pierdut lupta cu virusul Covid-19
Articolul următor