17 persoane infectate cu noul Coronavirus au decedat pe parcursul ultimelor 24 de ore

În Republica Moldova, în ultimele 24 de ore, au decedat 17 persoane infectate cu noul Coronavirus. Datele sunt prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Numărul deceselor cauzate de Covid-19 a urcat la 3.037.

Deces 3021: Bărbat de 37 ani, din r-nul Comrat. Internat la SCR. Comorbidități: macroangiopatie aterosclerotică, AVC hemoragic operta 2010, insuficiență cardiovasculară.

Deces 3022: Bărbat de 59 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCR. Comorbidități: peritonită difuză stercolară, stare după ablatia tumorii cerebrale meningiene.

Deces 3023: Femeie de 55 ani, din r-nul Ialoveni. Internată la SCR. Comorbidități: insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială.

Deces 3024: Femeie de 82 ani, din r-nul Soroca. Internată la SCR. Comorbidități: insuficiență cardiac, insuficiență renală.

Deces 3025: Femeie de 69 ani, din r-nul Ialoveni. Inetrnată la SCR. Comorbidități: insuficiență cardiacă.

Deces 3026: Bărbat de 57 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCR. Comorbidități: obezitate, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 3027: Bărbat de 56 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCR. Comorbidități: obezitate, insuficiență cardiacă.

Deces 3028: Bărbat de 64 ani, din Transnistria. Comorbidități: insuficiență cardiacă.

Deces 3029: Bărbat de 53 ani, din Transnistria. Comorbidități: cardiomiopatie mixtă.

Deces 3030: Femeie de 69 an, din Transnistria. Comorbidități: insuficiență poliorganică.

Deces 3031: Femeie de 79 ani, din r-nul Dondușeni. Internată la SR Dondușeni. Comorbidități: Sechele AVC, hipertesniuen arterială.

Deces 3032: Femeie de 65 ani, din r-nul Dondușeni. Internată la SR Dondușeni. Comorbidități: distrofie musculară progresivă.

Deces 3033: Femeie de 79 ani, din r-nul Cahul. Internată la SR Cahul. Comorbidități: Sechele AVC, insuficiență cardiacă.

Deces 3034: Femeie de 78 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCm Arh. Mihail. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiomiopatie mixtă.

Deces 3035: Bărbat de 73 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCM Arh. Mihail.Comorbidități: hipertensune arterială, anemie fero deficitară gr. III.

Deces 3036: Femeie de 69 ani, din r-nul Glodeni. Internată la SR Glodeni. Comorbidități: obezitate, diabet zaharat.

Deces 3037: Femeie de 74 ani, din r-nul Glodeni. Internată la SR Glodeni. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus în R. Moldova a ajuns la 145.873 cazuri.

Până astăzi, 133.247 persoane s-au vindecat de Covid-19.

Oficial și în Moldova! Înscrierea la universitate se va face exclusiv online

În acest an, înscrierea la programele de licență și masterat din universități se va face exclusiv online. Ministerul Educației spune că acum se fac ultimele ajustări la softul e-Admitere – o platformă unică unde vor fi depuse dosarele. Candidații vor putea aplica la cel mult trei universități, scrie EuropaLibera.

Potrivit responsabililor de la Ministerul Educației, pentru a participa la concursul de admitere, candidații vor trebuie să-și facă un cont online, unde vor introduce doar codul personal din buletinul de identitate.

„Sistemul va extrage datele din bazele deja existente, precum diploma de bacalaureat și notele din diplome. Se vor face excepții pentru candidații din stânga Nistrului. Ei vor trebui să anexeze și diploma, deoarece noi nu avem aceste informații”, a spus Europei Libere consultanta Direcției politici în domeniul învățământului superior, Tatiana Pașa.

În cazul în care candidații nu se vor descurca singuri, ei vor putea veni la universități, unde vor fi organizate centre de informare. „Noi ne dorim ca totul să decurgă bine, dar oricum ar putea să mai apară ceva, având în vedere că este primul an”, a precizat funcționara.

Dosarele pentru facultate trebuiau să fie depuse exclusiv online începând cu 2023, însă autoritățile spuneau atunci că universitățile și candidații încă nu sunt pregătiți, așa că anul trecut admiterea a avut loc în format mixt: electronic și fizic.

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, spune că platforma comună de admitere va permite instituțiilor superioare de învățământ să gestioneze mai bine procesul de admitere.

„Candidatul nu aduce copia buletinului, dar introduce IDNP-ul și automat sunt generate toate datele. Nu aduce copia diplomei de absolvire, pentru că automat apare că studentul a luat BAC-ul, notele lui, reședința, părinții și chiar putem prelua fotografia lui din buletin”, explică Bostan.

El spune că UTM reușea să gestioneze fluxul de candidați și anii trecuți, pentru că are propriul site de admitere. Chiar dacă tinerii vor depune solicitările online, ei vor trebui să vină, ulterior, la universitate să aducă actele în original. De asemenea, ei pot veni la centrul de informare, dacă au anumite întrebări legate de specialități.

„Pentru că noi îi ajutăm să facă decizia corectă. Unii vin și habar nu au care e diferența dintre Contabilitate și Business și administrare sau Marketing, IT ori Inginerie”, a spus Bostan.

Rectora Universității Pedagogice „Ion Creangă”, Alexandra Barbăneagră, speră că, datorită platformei comune, procesul de admitere va fi simplificat.

„Acum se face o singură bază de date, care e a Ministerului Educației, și toate universitățile introduc datele. Vom vedea ce va fi, sperăm să fie mai ușor”, a precizat rectora.

Sistemul informațional unificat e-Admitere a costat peste 790.000 de dolari. Banii au fost alocați de Ministerul Educației în cadrul proiectului „Învățământul superior din Moldova”, finanțat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare.

Admiterea în universitățile din Moldova începe, tradițional, la sfârșitul lunii iulie și se încheie în august.

ATENȚIE! O nouă escrocherie

Ministerul Finanțelor avertizează despre scrisori false transmise din numele instituției cu scop de înșelăciune, care se manifestă prin pretinsa solicitare de a achita impozitul pe venit, urmare a blocării unor transferuri financiare.

Ministerul Finanțelor informează publicul că nu a contactat și nu va contacta prin responsabilii săi persoane private în vederea solicitării unor asemenea acțiuni sau a datelor personale și/sau financiare.În cazul recepționării unor astfel de notificări, rugăm să informați imediat organele de drept și Ministerul Finanțelor, sau alte instituții vizate.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari

În anul 2024, Republica Moldova are, în total, 12 sărbători legale, iar cele mai multe sunt în luna mai, scrie evz.ro.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari în Republica Moldova

Luna mai aduce cinci zile de sărbătoare oficială, iar agențiile guvernamentale nu vor avea program de lucru cu această ocazie.

Astfel, instituțiile guvernamentale vor avea zile libere pe 1, 6, 9 și 13 mai. De asemenea, bugetarii nu vor lucra nici în weekenduri, dacă nu se prevede altfel în program.

Unde este închis în zilele de sărbătoare

De exemplu, la  Poșta Moldovei, zilele de 1, 6, 9 și 13 sunt libere în toată țara. De asemenea, medicii de familie nu vor lucra, iar centrele de sănătate vor rămâne închise și în zilele de sărbătoare din 1, 6, 9 și 13 mai.

Și Inspectoratul General pentru Migrație este închis în cele patru zile, iar Agenția Servicii Publice, care este responsabilă cu emiterea documentelor, precum și alte agenții guvernamentale și majoritatea organizațiilor bugetare, vor avea zile libere 1, 6, 9 și 13 mai.

Care sunt sărbătorile din luna mai:

1 mai – Ziua Muncii (miercuri); 5 și 6 mai – prima și a doua zi de Paști (duminică și luni); 9 mai – Ziua Europei și Ziua de Comemorare a Victimelor celui de-al Doilea Război Mondial (joi); 13 mai – Radonița (Paștele Blajinilor), zi de pomenire (luni).

În Găgăuzia, încă o sărbătoare

În regiunea autonomă Găgăuzia, pe lista de sărbători legale se adaugă, în data de 6 mai, Sărbătoarea Hederlez (luni). Anul acesta însă, sărbătoarea specifică va coincide cu a doua zi de Paști.

În Republica Moldova există, potrivit legii în vigoare – pe lângă cele 104 zile libere regulate, adică sâmbete și duminici, într-un an bisect – 12 sărbători oficiale pentru care angajații din sectorul public au zile libere.

Dar, cum unele dintre sărbătorile legale cad sâmbătă sau duminică, anul acesta se va ajunge la un total de 113 zile libere pentru angajații bugetari. Astfel, în 2024, în Republica Moldova vor fi doar 253 de zile lucrătoare.

179 cazuri de Covid-19, confirmate astăzi, 3 ianuarie
Articolul anterior
Ala Pugacheva, fană ,,Zdob și Zdub”! Uite cum s-a distrat cu prietenele sale de Revelion
Articolul următor