Varianta britanică de Coronavirus este mai contagioasă și s-a răspândit deja în majoritatea țărilor europene. Pe lângă aceasta, mai circulă o tulpină mutantă, descoperită în Africa de Sud, pe care experții o califică drept ,,mult mai îngrijorătoare”, deoarece aceasta prezintă multiple mutaţii la nivelul aşa-zisei proteine „spike” folosite de virus pentru a infecta celulele organismului uman.
Ministrul britanic al Sănătății Matt Hancock se declară „incredibil de îngrijorat” de varianta de coronavirus descoperită în Africa de Sud, care a ajuns deja în Regatul Unit, relatează BBC. „Este o problemă chiar mai mare” decât noua tulpină din Marea Britanie, a spus Hancock într-un interviu pentru BBC Radio.
Din cauza noii variante detectate în Africa de Sud, ajunsă în Marea Britanie la sfârșitul anului trecut, Regatul Unit a restricționat zborurile din și spre această țară și a decis că toți cei care ajung în Marea Britanie din Africa de Sud trebuie să intre în carantină.
„E o problemă foarte, foarte gravă”, a spus Hancock.
Aceasta, în condițiile în care un cercetător de la Universitatea Oxford a spus că există „un mare semn de întrebare” în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor împotriva variantei sud-africane a SARS-CoV2.
„Convingerea mea este că vaccinul va fi eficient împotriva tulpinei din Kent (varianta nouă din Marea Britanie, n.r.). Nu știu cum e în legătură cu varianta din Africa de Sud, aici avem un mare semn de întrebare” a spus Sir John Bell.
Oamenii de știință cred că varianta britanică a coronavirusului provine din sud-estul Angliei. Mutația face ca virusul să se transmită mai ușor, deși nu pare să provoace simptome mai grave.
Oamenii de ştiinţă spun că noua variantă sud-africană este diferită de celelalte care circulă în ţară pentru că prezintă multiple mutaţii la nivelul aşa-zisei proteine „spike” folosite de virus pentru a infecta celulele organismului uman.
„Mutațiile asociate cu forma din Africa de Sud reprezintă schimbări substanțiale în structura proteinei”, a explicat cercetătorul de la Oxford.
Bell a precizat, la Times Radio, că dacă vaccinul nu va funcţiona şi împotriva variantei sud-africane, acesta ar putea fi adaptat.
„Ar putea dura o lună sau şase săptămâni pentru a obţine un nou vaccin”, a spus profesorul.
sursa: www.digi24.ro