Populația Londrei a scăzut cu 700.000 din cauza pandemiei

Sute de mii de persoane au părăsit Marea Britanie din cauza efectelor pandemiei de Covid-19 asupra economiei, informează un studiu publicat vineri şi citat de DPA.

Populația Londrei a scăzut cu 700.000 din cauza pandemiei: Un exod fără precedentFoto: Profimedia

Are loc un „exod fără precedent” al lucrătorilor născuţi în afara Marii Britanii, afirmă cercetători ai London’s Economic Statistics Centre of Excellence, transmite Digi24.ro.

„Se pare că o mare parte din povara pierderii locurilor de muncă în timpul pandemiei a căzut asupra lucrătorilor nebritanici şi s-a manifestat prin revenirea migraţiei, preferată şomajului”, susţin autorii, care îşi bazează studiul pe date ale pieţei muncii.

Tendinţa este notabilă în special la Londra, unde un rezident din cinci este născut în străinătate. Populaţia Londrei a scăzut cu 700.000 de persoane, în timp ce la scară naţională această cifră ar putea fi de 1.300.000, afirmă autorii studiului.

Dacă cifrele sunt exacte, aceasta ar putea fi cea mai mare diminuare a populaţiei britanice după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit studiului.

Nicio dovadă nu sugerează că un număr similar de britanici care trăiesc în afara ţării se întorc în Marea Britanie.

Totuşi, aceasta ar putea fi o tendinţă temporară, afirmă cercetătorii, notând că lucrătorii străini ar putea reveni după pandemie.

Economia britanică depinde de lucrătorii străinii şi nu este singura ameninţată de migraţia cauzată de pandemie.

Numeroase industrii se tem că vor pierde lucrători calificaţi după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi a legilor mai stricte cu privire la migraţie.

O altă tendinţă profilată în 2021 şi care provoacă îngrijorare vizează scăderea accentuată a natalităţii, conform companiei de consultanţă PwC, potrivit căreia numeroase cupluri amână să aibă copii din cauza incertitudinii provocate de pandemie.

Aceasta ar putea duce la cea mai scăzută rată a natalităţii după 1900, aprecia PwC la începutul lunii ianuarie.

Dorin Recean, la evenimentul „Fii PRO! Alege să fii profesor!”: Domeniul educației este o prioritate

Peste 3000 de absolvenți de liceu din R. Moldova, profesori și specialiști în educație au participat la evenimentul de promovare a profesiei didactice, cu genericul „Fii PRO! Alege să fii profesor!”, organizat în cadrul săptămânii educației. Prezent la eveniment, premierul Dorin Recean a apreciat dedicația și profesionalismul cadrelor didactice, subliniind că efortul pe care îl depun este o investiție importantă în generația oamenilor care vor construi viitorul european al Republicii Moldova.

De asemenea, premierul a încurajat tinerii să aleagă o carieră în sistemul educațional, accentuând că Guvernul va continua să susțină transformările în acest domeniu și să ofere acces la o educație modernă și performantă.

„Domeniul educației este o prioritate pentru Executiv. Avem mai multe programe menite să îmbunătățească condițiile de muncă ale profesorilor și să ofere instrumente moderne, necesare pentru a crește calitatea studiilor. Guvernul a majorat cu 15% salariul cadrelor didactice, a oferit alocația unică de 200 de mii de lei la angajare, iar acțiunile noastre vor continua pentru a crește un sistem educațional cu profesori motivați și tineri care ne vor ajuta să construim Moldova europeană” a spus premierul Dorin Recean. 

La eveniment, absolvenții au avut posibilitatea să examineze oferta educațională, prezentată în cadrul unei expoziții la care au participat 13 universități din Republica Moldova. Anual, circa 1200 de tineri aleg să studieze la programele din domeniul educației. 

Comisarul european Johannes Hahn va susține un discurs în PMAN pe 9 mai

De Ziua Europei, pe 9 mai, comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, va efectua o vizită la Chișinău. Potrivit Delegației Uniunii Europene la Chișinău, oficialul european va susține un discurs alături de șefa statului Maia Sandu, la inaugurarea Orășelului European în Piața Marii Adunări Naționale.

Ultima dată comisarul european Johannes Hahn a fost la Chișinău în septembrie 2022. În ianuarie 2024, președinta Maia Sandu a avut o convorbire telefonică cu Johannes Hahn, transmite radiomoldova.md. 

În acest an, Ziua Europei are genericul „Libertate, Pace, Prosperitate – Europa ești tu!”. Tradiționalul Orășel European va fi inaugurat la Chișinău pe 9 mai și la Bălți pe 19 mai. Activitățile dedicate Zilei Europei vor avea loc pe tot parcursul lunii mai.

30 de proiecte finanțate de UE, care acordă asistență în varii domenii, precum dezvoltare rurală, economică, socială, vor oferi vizitatorilor Orășelului European din Chișinău informații despre activitățile derulate, despre cine sunt sau pot deveni beneficiari concreți ai acestei asistențe.

De asemenea, reprezentanți ai 18 state membre ale Uniunii Europene vor împărtăși tradițiile lor culturale și culinare pe Aleea „Echipa Europa”, unde se vor desfășura diverse concursuri și lecții de limbi străine.

Pe parcursul zilei, în cadrul Orășelului European vor fi organizate și activități interactive și educative pentru copii de toate vârstele, organizate pe parcursul întregii zile, cum ar fi: pictură pe față; jocuri de societate; concursuri de desen; activități sportive; spectacole de dans susținute de cluburile de creație ale copiilor în fața scenei principale.

Seara va culmina cu un concert, la care vor evolua : ambasadorul Uniunii Europene Jānis Mažeiks, Cristi Aldea-Teodorovici, Lupii lui Calancea și Kalush Orchestra din Ucraina, câștigătorii Eurovision Song Contest 2022.

Calendarul evenimentelor este disponibil pe site-ul https://eu4moldova.eu/ru/den-evropy-2024/

Doi soți aflați în divorț luptă pentru fotoliul de primar din aceeași comună: „N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie, să vină să se contreze cu mine și la alegeri”

În România, alegerile locale de anul acesta vin și cu situații comice. De exemplu, fotoliul de primar în comuna Gogoșu din județul Mehedinți este disputat de doi soți aflați în proces de divorț. Hotărâtă să îi dea o lecție și pe plan politic, soția actualului primar Jean Rogoveanu, susținut de PSD, și-a anunțat candidatura la primărie. Codruța Rogoveanu candidează din partea PNL.

Comuna Gogoșu, județul Mehedinți, este una bogată, cu ieșire la Dunăre și încasări record în județ, din taxe și impozite, fiind frontieră fluvială între România și Serbia, scrie digi24.ro. Anul acesta, fotoliul de primar este unul râvnit de doi soții Rogoveanu, aflați în plin proces de divorț. Mai exact, Jean Rogoveanu, actualul primar al comunei, vrea să candideze pentru al patrulea mandat din partea PSD, iar contracanditatul său este chiar soția, candidat susținut de PNL.

”Sincer, n-am crezut că poate să aibă atâta nebunie, să vină să se contreze cu mine și la alegeri. Se contrează cu mine prin instanțe, prin astea, dar nu m-am gândit că vine și la alegeri. Deși ar fi trebuit să știe că șansele ei sunt foarte mici. Treaba ei! Din răzbunare sau răutate vrea să candideze, vrând să demonstreze nu știu ce”, spune Jean Rogoveanu.

Și dacă soțul o acuză de răzbunare, soția spune că face totul pentru binele comunității.

”Proasta administrație pe care o face la nivel de comună. A fi primar într-o comună de nivelul comunei Gogoșu, din județul Mehedinți, asta înseamnă că de dimineață, de la orele 08, până la orele 16, să-ți respecți în totalitate programul de muncă și, mai mult de atât, trebuie să fii prezent în comună tot timpul, nu doar în campania electorală, când se apropie alegerile.

L-am ajutat enorm de mult vis-a-vis de fiecare proiect. Inclusiv proiectul de asfaltare care se derulează la momentul acesta în satul Gogoșu are și amprenta mea pe el. Șansele sunt de 100%. Am încredere în cetățeni, vor schimbare!”, spune Codruța Rogoveanu.

Din fotoliul de edil, primarul spune că nu are emoții, că va câștiga și o etichetează pe femeie ca fiind „recalcitrantă”.

”Nu are ea caracter pentru a fi primar, ea e o fire mai recalcitrantă, mai repezită, mai… Ori aici vin tot felul de oameni, trebuie să îi asculți pe toți, nu după cum ai toane. M-am simțit trădat în momentul în care am aflat faptele ei și atunci chiar m-am simțit trădat. A fost o perioadă foarte grea pentru mine. N-am emoții fiindcă știu că mi-am făcut treaba”, spune primarul. Cei doi s-au căsătorit în 2009 și au împreună o fată de 16 ani, iar pe 15 mai se va pronunța divorțul.

Anunț important privind depunerea jurământului, emis de către Ambasada României la Chișinău
Articolul anterior
Italia a introdus noi restricții. Condițiile de călătorie pentru cetățenii moldoveni
Articolul următor