Ursula von der Leyen, mesaj de mulțumire în limba română pentru ajutorul oferit Moldovei

Ursula von der Leyen a felicitat și mulțumit României pentru ajutorul acordat Republicii Moldova în lupta pentru combatarea pandemiei de coronavirus.

„Mulțumesc România pentru trimiterea a aproape 2 milioane de obiecte de echipament medical – precum măști și mănuși – în Republica Moldova, prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Un gest frumos de solidaritate europeană”, a scris Ursula von der Leyen, pe Twitter, conform digi24.ro.

Maia Sandu: Contăm pe sprijinul țărilor UE pentru a obține acces la vaccin

Republica Moldova a preluat vineri ajutorul umanitar cu titlu gratuit oferit de România, constând în echipamente medicale şi de protecţie pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Ajutorul umanitar, în valoare totală de circa 2,3 milioane de euro (peste 48 de milioane de lei moldoveneşti), constă în 1,5 milioane de măşti chirurgicale, 100.000 de măşti FFP3, 100.000 de combinezoane, 100.000 de mănuşi de unică folosinţă.

Ceremonia publică de predare a asistenţei umanitare a avut loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

Alături de aceasta la eveniment au mai participat prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, secretarul de stat în MAI român Raed Arafat, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale din Republica Moldova, Tatiana Zatîc, şi ambasadorii României şi UE, Daniel Ioniţă, respectiv, Peter Michalko, relatează Agerpres.

Maia Sandu a mulţumit României pentru ajutor şi a afirmat că se bazează pe sprijinul tuturor ţărilor din UE pentru a putea avea acces la vaccinul împotrivia COVID.

Ambasadorul Peter Michalko a subliniat, vorbind în limba română, că ajutorul României este vital şi vine să arate că UE este alături de cetăţeni şi că mecanismul UE este eficient pentru a oferi ajutor rapid.

Ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări că România consideră Republica Moldova o prioritate absolută şi va susţine întotdeauna calea acesteia spre UE şi proiectele care vor apropia Republica Moldova de UE prin România.

După luările de cuvânt, oficialii au făcut un tur al celor 13 camioane cu asistenţă umanitară, parcate în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Noul ajutor este destinat cetăţenilor Republicii Moldova şi este acordat în implementarea pachetului de sprijin din partea României, prezentat public de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale efectuate la Chişinău, la 29 decembrie 2020.

,,Dă-mă, mamă, după Iura”, o piesă din Moldova îi cucerește și pe românii de peste Prut

Magnat & Feoctist, doi artiști basarabeni, au lansat videoclipul pentru piesa „Dă-mă mamă după Iura” împreună cu ansamblul folcloric ,,Frunza Nucului”. În câteva zile, peste jumătate de milion de internauți au urmărit videoclipul.

Piesa a câștigat rapid popularitate pe internet, inclusiv în rândul românilor de peste Prut.

Autorul versurilor este Magnat & Feoctist. Regia videoclipului a fost realizată de Dumitru Ciulafli, iar producția este semnată de Radu Duminița.

,,Moldova ramâne numărul unu, în cultură, muzică și talent! Vă salut din Botoșani, frați moldoveni!”, ,,Îmi place enorm de mult stilul acesta al vostru, le mai dați o viață acestor cântece folclorice uitate, sunteți top”, ,,Bravo Ineștenii-Teleneștenii”, ,,Felicitari! Femeile sunt nr.1 în tot videoclipul”, sunt câteva dintre comentariile scrise de internauți.

Denumirile geografice de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi scrise obligatoriu în limba română. Proiectul de lege, votat de Parlament

Denumirile geografice de pe teritoriul Republicii Moldova, precum cele ale localităților, gărilor, aeroporturilor, aerodromurilor, porturilor, podurilor, râurilor, zonelor istorice și culturale vor fi scrise în limba română, potrivit unui proiect de lege votat de către Parlament.

Singura excepție de la lege o constituie ariile locuite tradițional sau în număr substanțial de persoane aparținând minorităților naționale și dacă există o cerere suficientă. Aici, denumirile geografice vor fi scrise, pe lângă română, și în limbile minoritare vorbite de către locuitorii din aceste localități.

Potrivit documentului, cererea de atribuire sau de schimbare a denumirilor geografice urmează a fi depusă la Comisia națională pentru denumiri geografice, însoțită de decizia autorității publice centrale/ autorității administrației publice locale/ grupului de experți/ persoanei fizice și/ sau juridice ce are afiliere cu obiectul denumirii geografice adoptată în urma consultărilor publice.

Comisia națională pentru denumiri geografice, constituită din reprezentanți de nivel decizional delegați de către autoritățile publice centrale și locale, din savanți și reprezentanți din societatea civilă, urmează să verifice corectitudinea denumirii propuse, iar avizul Comisiei naționale pentru denumiri geografice va fi expediat autorităților publice centrale și celor ale administrației publice locale.

Legea va intra în vigoare la expirarea a trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Până în prezent, R. Moldova nu a avut un cadru normativ care să reglementeze domeniul denumirilor geografice, acest lucru fiind lăsat, începând cu anul 1990, pe seama Academiei de Științe a Moldovei.

Undă verde pentru construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va oferi Republicii Moldova un împrumut de 30,8 milioane de euro pentru construcția liniei electrice aeriene de 400 kV care va interconecta localitățile Bălți și Suceava.

Parlamentul de la Chișinău a ratificat joi, 25 aprilie, acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind realizarea proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acest împrumut reprezintă 40 % din valoarea totală a proiectului menit să sporească securitatea energetică a Republicii Moldova, prin interconectarea cu România. Banii vor fi acordați pentru o perioadă de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani.

Încă 30,8 milioane de euro vor fi alocate de Banca Europeană de Investiții, în baza unei decizii de realocare din contul acordului de împrumut contractat anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. De asemenea, Republica Moldova va beneficia de un grant de 15,4 milioane de euro, alocat de Uniunea Europeană prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Bugetul total al proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II” este de 77 de milioane de euro.

Banii vor fi cheltuiți pentru construcția liniei electrice aeriene de transport a energiei electrice cu tensiunea de 400 kV între municipiile Bălți și Suceava, reconstrucția stației electrice Bălți 400 kV, reabilitarea unor segmente de rețele electrice de transport de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin înlocuirea elementelor de comutație și protecție și a transformatoarelor electrice.

sursa

Ludmila Bălan, internată la terapie intensivă din cauza Covid-19. Dezvăluirile artistei
Articolul anterior
-100 kg slăbite acasă ONLINE cu Centru Online de Nutriție și Sport!
Articolul următor