Această boală poate duce la dereglări ale ciclului menstrual și chiar la infertilitate. Cum să te protejezi

Milioane de femei ignoră simptomele care indică prezența unor tulburări grave în organism. Cicluri neregulate, eliminări abundente sau neînsemnate în timpul ciclului menstrual – sunt simptome care necesită atenție, deoarece sunt o cauză frecventă a infertilității. „Site-ul www.tiroida.md cu sprijinul Companiei Berlin-Chemie / Menarini ne atenționează la ce momente trebuie să atragem atenția.

Cel mai adesea, tulburarea ciclului menstrual nu este o boală independentă, ci o manifestare a unei tulburări hormonale sau a altor dereglări în organism. Schimbarea anotimpurilor în sine afectează organismul, dar atunci când se suprapun și tulburările hormonale, situația se schimbă.

Problemele legate de ciclul menstrual sunt un simptom comun al tulburărilor funcției glandei tiroide, cum ar fi hipotiroidismul. Potrivit unor studii, până la 34% dintre cazurile de infertilitate sunt detectate pe fundalul hipotiroidismului. Hipotiroidismul este o boală din cauza căreia scade producția de hormoni tiroidieni. Conform statisticilor, în rândul femeilor, această tulburare apare de câteva ori mai frecvent decât în ​​rândul bărbaților.

Glanda tiroidă și ciclul menstrual

Glanda tiroidă este regulatorul, „dispecerul” întregului organism; semnalele hormonale din glanda tiroidă sunt transmise către toate organele. Organele de reproducere nu sunt o excepție, activitatea lor este influențată și de glanda tiroidă. Hipotiroidismul duce la o încetinire a proceselor metabolice, modificări ale metabolismului, precum și o scădere a activității hormonilor sexuali feminini.

Funcționarea armonioasă a tiroidei și a organelor de reproducere feminine, permite endometriului (aceasta este mucoasa interioară a uterului) să fie reînnoit în mod regulat, iar ovocitele să se maturizeze, ceea ce reprezintă o condiție importantă pentru concepție.

Dacă glanda tiroidă nu funcționează corect, pot începe modificări din partea organelor „controlate”. În timpul adolescenței, hipotiroidismul poate fi cauza întârzierii dezvoltării sexuale și apariției mai tardive a primei menstruații. În timpul sarcinii, hipotiroidismul este, de asemenea, foarte viclean – poate provoca avort spontan și afectarea dezvoltării fătului.

Cauzele dezvoltării hipotiroidismului la femei

Conform statisticilor, femeile sunt mai predispuse la afecțiunile inflamatorii ale glandei tiroide, ceea ce duce la disfuncții ale organelor și la deficit hormonal.

Uneori și sarcina poate provoca probleme în funcționarea glandei tiroide. O schimbare bruscă a nivelului hormonal la femeile gravide poate afecta negativ celulele glandei tiroide, conducând la o întrerupere a secreției de hormoni.

Ce trebuie să faceți dacă menstruațiile sunt foarte abundente, neînsemnate sau neregulate?

În primul rând, desigur, trebuie să faceți o programare la medicul ginecolog. Medicii știu că dereglările ciclului menstrual pot fi cauzate de disfuncțiile  glandei tiroide, prin urmare, în astfel de situații, determinarea nivelului hormonilor este obligatorie. În plus, acest lucru este destul de simplu de făcut – nu trebuie decât să faceți un singur test pentru determinarea TSH (hormonul stimulator al tiroidei). Prin modificarea concentrației acestui hormon, se pot trage concluzii despre funcționarea glandei tiroide.

Mai mult decât atât, va fi posibil să faceți testul în orice laborator chiar și fără recomandarea medicului. Dacă sunt detectate niveluri anormale, este recomandat să consultați un medic specialist (endocrinolog).

De obicei, dacă diagnosticul de hipotiroidism este confirmat, atunci se prescrie terapia de substituție hormonală. Odată cu selectarea corectă a dozelor și medicamentelor, toate simptomele hipotiroidismului dispar și acest lucru contribuie la normalizarea ciclului menstrual și restabilirea funcției de concepție.

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Screening și consultații medicale gratuite pentru locuitorii din trei raioane

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, săptămâna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în mai multe localități din raionul Dondușeni și anume:

– pe 14 mai – în Codrenii Noi,  unde vor fi deservite persoanele din satele Țaul, Codrenii Noi, Briceva, Caraiman;

 – pe 15 mai –  în Crișcăuți, unde vor fi deservite persoanele din Crișcăuți, Horodiște, Teleșeuca;

– pe 16 mai – în Elizavetovca – vor fi deserviți locuitorii din Elizavetovca, Braicău, Briceni;

– pe 17 mai – în Rediul Mare, pentru persoanele din Rediul Mare și Pivniceni.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii medicale stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Căușeni și Nisporeni:

– în  intervalul 14 – 17 mai – în Taraclia, Căușeni.

– în  zilele de 14  și 15 mai  – în Marinici, Nisporeni;

– în zilele de 16 și 17 mai  – Șișcani, Nisporeni.

Săptămâna trecută  au efectuat examene profilactice gratuite  circa 400 de  persoane, dintre care peste 120 –  screening pulmonar și  circa 270 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei inaugurează o expoziție inedită cu operele artistului Boris Poleacov
Articolul anterior
Ia românească ar putea fi introdusă în lista reprezentativă a UNESCO
Articolul următor