Noile tulpini de Covid provoacă îngrijorare în întreaga lume

Al treilea val al pandemiei se manifestă, deja, în multe țări ale Europei. Şi totuşi, cel mai înalt responsabil din domeniul medical din Statele Unite a avertizat asupra riscului unui “al patrulea val” peste ocean.

Acest “al patrulea val” ar putea fi alimentat de răspândirea noilor mutații, mult mai contagioase, ale coronavirusului, transmite Protv.ro.

Una dintre acestea, “varianta braziliană”, nu doar că se răspândeşte mai ușor, dar poate și “evada” în fața anticorpilor dobândiți după o infectare anterioară.

În medie, 70 de mii de noi cazuri de infectare pe zi, săptămâna trecută, în America. Şi aproape 2.000 de decese asociate cu Covid, în aceeaşi perioadă. Sunt date alarmante, care i-au determinat pe cei mai importanţi responsabili medicali şi din Serviciul de sănătate publică să tragă semnalul de alarmă.

Rochelle Walensky, director Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC): ″Vreau să fie cât se poate de clar, la acest nivel al cazurilor, cu variantele virusului care se răspândesc, vom pierde complet terenul pe care l-am câștigat. Aceste variante sunt o amenințare foarte reală pentru populație și pentru progresele înregistrate. Nu e momentul să ne relaxăm. Avem capacitatea de a opri un potențial al patrulea val al pandemiei în această țară. Însă, sunt cu adevărat îngrijorată de rapoartele conform cărora mai multe state renunță exact la măsurile pe care le-am recomandat pentru a-i proteja pe oameni de COVID-19″⁣.

Anthony Fauci, director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase: “Chiar este riscant să spunem că s-a terminat, că suntem pe cale să scăpăm, că putem să lăsăm garda jos.”

Mai multe variante de COVID, răspândite pe glob

În lume circula numeroase versiuni ale virusului, dar experţii sunt preocupaţi de cele câteva care par mult mai contagioase, detectate prima dată în Regatul Unit, Africa de Sud, respectiv Brazilia.

CDC a estimat că, de luna aceasta, aşa numita “varianta britanică” devine dominantă şi în Statele Unite, cum se întâmplă şi în diferite ţări europene.

Altă variantă, cea “braziliana” tocmai a ajuns şi în Regatul Unit, unde au fost depistate şase cazuri. Şi, conform unui studiu al cercetătorilor brazilieni şi britanici, este mai contagioasă – de mai bine de două ori – decât alte tulpini ale virusului. Mai îngrijorător, poate “evada” – în proporţie de 25 până 61 la sută – față de sistemul imunitar căpătat de organism după o infectarea anterioară, cu altă tulpina a virusului.

Două noi studii, unul în Anglia şi unul în Scoţia, arată că vaccinarea cu diferite seruri împotriva Covid-19 a contribuit la scăderea semnificativă a numărului spitalizărilor, chiar după administrarea doar a primei dintre cele două doze. Procentul scăderii internărilor variază între 70 şi 85 la sută.

Pe de altă parte, guvernul francez susţine, acum, că persoanele în vârstă, inclusiv cele cu probleme medicale preexistente, pot primi şi vaccinul AstraZeneca, revizuindu-și poziția cu privire la această chestiune.

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Screening și consultații medicale gratuite pentru locuitorii din trei raioane

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, săptămâna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în mai multe localități din raionul Dondușeni și anume:

– pe 14 mai – în Codrenii Noi,  unde vor fi deservite persoanele din satele Țaul, Codrenii Noi, Briceva, Caraiman;

 – pe 15 mai –  în Crișcăuți, unde vor fi deservite persoanele din Crișcăuți, Horodiște, Teleșeuca;

– pe 16 mai – în Elizavetovca – vor fi deserviți locuitorii din Elizavetovca, Braicău, Briceni;

– pe 17 mai – în Rediul Mare, pentru persoanele din Rediul Mare și Pivniceni.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii medicale stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Căușeni și Nisporeni:

– în  intervalul 14 – 17 mai – în Taraclia, Căușeni.

– în  zilele de 14  și 15 mai  – în Marinici, Nisporeni;

– în zilele de 16 și 17 mai  – Șișcani, Nisporeni.

Săptămâna trecută  au efectuat examene profilactice gratuite  circa 400 de  persoane, dintre care peste 120 –  screening pulmonar și  circa 270 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Ia românească ar putea fi introdusă în lista reprezentativă a UNESCO
Articolul anterior
Texas renunță la purtarea obligatorie a măștii și își redeschide 100% economia
Articolul următor