Imagini cu o navă cargo ce pare că zboară deasupra mării au fost realizate pe coasta regiunii Cornwall din Anglia, fotografiile ilustrând o rară iluzie optică, scriu BBC și Guardian.
Meteorologul David Braine a explicat că acest ”miraj superior” a apărut datorită ”condițiilor atmosferice speciale ce curbează lumina”. El a spus că iluzia este des întâlnită în zona arctică, dar, ”foarte rar”, poate apărea și în Marea Britanie în timpul iernii.
lluzia este provocată de un fenomen meteo denumit inversiune de temperatură. În mod normal, temperatura scade pe măsură ce crește altitudinea. Dar, în cazul inversiunii de temperatură, aerul cald stă peste un strat de aer rece, zăpăcind percepția noastră.
În Cornwall, inversiunea a fost provocată de aerul răcoros de pe apa rece a mării ce avea aer mai cald deasupra.
Deoarece aerul rece este mai dens decât cel cald, are un indice de refracție mai mare. În cazul ”cargobotului zburător”, asta înseamnă că razele de lumină venite dinspre navă sunt curbate în jos la trecerea prin aerul rece, către observatorii de pe țărm.
Acest lucru face ca nava să apară într-o poziție mai ridicată decât în realitate, în acest caz deasupra suprafeței mării.
Mama Mădălinei, fetița dispărută fără urmă, de doi ani, în SUA, a venit cu un mesaj pentru fiica sa, în noaptea dintre ani. Femeia este acum în Moldova
Mama Mădălinei, fetița dispărută fără urmă în Statele Unite ale Americii în toamna lui 2022, îi urează „la mulți ani” fiicei sale, într-un mesaj postat pe rețelele de socializare. Diana Cojocari, care a părăsit teritoriul american și a revenit în Republica Moldova, păstrează tăcerea despre ce s-a întâmplat cu fiica sa și-și recunoaște vina doar pe capătul de acuzare că a anunțat târziu autoritățile că Mădălina este de negăsit. Poliția americană continuă căutările și a anunțat o recompensă financiară pentru informații veridice despre fată, scrie unimedia.info.
„La Mulți Ani Mădălinei… Compasiunea întruchipată pe Pamânt… Fericire Pură!”, acesta este mesajul postat de Diana Cojocari pe Facebook, în noaptea dintre ani 2024-2025, atașând și o fotografie cu fata sa.
Diana păstrează tăcerea despre ce i s-a întâmplat fiicei sale și unde a dispărut aceasta acum doi ani.
Mădălina Cojocari, în vârstă de 11 ani atunci, a dispărut fără urmă în noiembrie 2022. Mai bine de trei săptămâni, părinții nu au anunțat poliția, iar acum cei doi sunt arestaţi. FBI-ul încearcă să-i dea de urmă minorei.
Mama Mădălinei, Diana Cojocari, în vârstă de 37 de ani, originară din Republica Moldova, și tatăl ei vitreg Christopher Palmiter, în vârstă de 60 de ani, au fost arestați sâmbătă pentru că nu au anunțat forțele de ordine despre dispariția unui copil, a declarat poliția, citată de CNN.
În paralel, este căutată Mădălina, care a fost văzută ultima oară pe 23 noiembrie, în casa ei din Cornelius. Ulterior, părinții au anunțat autoritățile.
Abia acum câteva zile, un angajat al Bailey Middle School, școala la care mergea Mădălina, a sesizat dispariția fetei.
Oamenii din comunitate sunt revoltați și nu înțeleg de ce părinții nu au alertat Poliția mai devreme.
La data dispariției, Mădălina purta blugi, pantofi sport Adidas cu roz, mov și alb și un tricou și o jachetă albă.
Raportul de azi, 1 ianuarie, al Celulei de criză de la Guvern
Guvernul informează că, potrivit rapoartelor Celulei de Criză, pentru data de 30 decembrie și 31 decembrie 2024, consumul de energie electrică în Republica Moldova a fost acoperit pe deplin, fără a fi necesară activarea contractelor de avarie și/sau fluxuri neintenționate.
Pentru ziua de 31 decembrie, consumul a fost acoperit din următoarele surse:
MGRES/Centrala de la Cuciurgan – 31%
SA „Termoelectrica” – 25,95%
SA „CET-Nord”– 4,29%
Întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 0,76%
Energie regenerabilă – 6,85%
Import al energiei electrice (RO/UA) – 31,1%
Potrivit informațiilor SA „Energocom”, consumul va fi acoperit pe deplin și pentru ziua de astăzi, 1 ianuarie.
Până la 31 decembrie 2024, MGRES a livrat peste 50% din necesarul de energie electrică al malului drept, ceea ce permitea acoperirea deplină a consumului de energiei electrică. Ca urmare a încetării livrărilor de gaze rusești, deficitul la nivel de sistem electroenergetic va fi de circa 600 MW pentru malul drept.
Acoperirea volumului necesar se va face, în special, prin procurări de pe bursa de energie electrică din România administrată de către SA „OPCOM” sau în baza contractelor în vigoare dintre SA „Energocom” cu producătorii și furnizorii de energie electrică din regiune.
În ceea ce privește sectorul gazelor naturale, nu au fost raportate incidente. Presiunile în segmentele sistemului de transport, gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz”, sunt în limitele parametrilor funcționali.
În cazul energiei termice, la SA „CET-Nord” și „Termoelectrica” nu au fost înregistrate avarii sau incidente, iar instalațiile de generare funcționează în regim normal, conform graficului prestabilit. În prezent, consumul zilnic de gaze naturale este de circa 260 mii metri cubi pe zi la SA „CET-Nord” și de 1,88 milioane de metri cubi pe zi la SA „Termoelectrica”.
În regiunea transnistreană și Zona de Securitate, astăzi, 1 ianuarie 2025, întreprinderile de profil din regiunea transnistreană au sistat furnizarea gazelor naturale, încălzirii centralizate și a apei calde către mai multe localități, în mare parte în clădirile din sectorul privat care dispun de surse alternative de încălzire. De către „Tiraspoltransgaz” au fost deconectate și consumatorii casnici din localitățile controlate de autoritățile constituționale Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea, Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fîrlădeni.
Anterior, la 28 decembrie 2024, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții culturale. De asemenea, agentul termic a fost sistat pentru penitenciarele nr. 8 și nr. 12, subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova situate în orașul Bender.
Autoritățile de la Chișinău sunt în căutare de soluții pentru conectarea acestor instituții ale statului la resurse energetice alternative.
Compania rusă „Gazprom” a suspendat livrarea gazelor naturale către „Moldovagaz” începând cu data de 1 ianuarie 2025, ora 08:00 (ora Moscovei). În legătură cu potențiala criză umanitară în regiunea transnistreană din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024.
Nodul rutier din preajma satului Sagaidacul Nou este deschis pentru circulație
Nodul rutier, inclusiv pasajul de pe drumul public M3 Chișinău-Giurgiulești, în apropiere de satul Sagaidacul Nou, raionul Cimișlia, au fost deschise, astăzi, circulației. După 30 de ani de la sistarea lucrărilor, podul este complet funcțional și asigură conectivitatea locuitorilor din regiunea de sud cu centrul Republicii Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Aflat la fața locului, vicepremierul Vladimir Bolea a declarat că reabilitarea podului consolidează infrastructura rutieră în sudul țării și va îmbunătăți condițiile de trafic pentru toți cei care circulă pe drumul M3, spre Comrat și Giurgiulești, până la frontiera cu România. Nodul rutier asigură accesul către localitățile Sagaidacul Nou, Satul Nou și Mihailovca, „iar aceasta înseamnă mobilitate și conectivitate regională îmbunătățite semnificativ”, a adăugat vicepremierul.
Podul are o lungime de 42,15 m și două deschideri a câte 21 de metri fiecare. Lățimea totală a pasajului este de 29 de metri și include 4 benzi de circulație, o zonă mediană și două trotuare a câte 1,5 metri fiecare.
Pentru realizarea proiectului au fost efectuate lucrări de reparație a îmbrăcămintei rutiere pe drumul de acces la pod și pe bretelele 1 și 2, și au fost construite șanțuri de evacuare a apelor. De asemenea, au fost montate borduri, parapet de siguranță și indicatoare pentru circulația rutieră, și construite accese din pavaj în curți, dar și pentru tehnica agricolă.
Costul lucrărilor este de peste 59 de milioane de lei, bani alocați din Fondul Rutier al Republicii Moldova.