Moldoveancă care s-a vaccinat în Italia: ,,Spre deosebire de virus, vaccinul nu ucide”

O moldoveancă cu studii în domeniul asistenței sociale, care a părăsit fizic Moldova, dar nu si spiritual, în căutarea unei vieți mai decente, este stabilită în Italia, în orasul Bergamo din nordul Italiei.

Italia a fost cea mai afectată țară de Covid-19 din Europa la începutul declansarii pandemiei cu noul tip de coronavirus. În data de 27 martie 2020, Italia era a treia țara din lume după numărul de cazuri noi de infectare și decese din cauza Covid-19.

Cristina Nuca Cozeriuc nu-și putea închipui în anul 2015 că peste cinci ani o așteapta o pandemie care sa-i mai schimbe încă o dată viața.

„În anul 2015, am emigrat in Italia cu toata familia. Suntem stabiliti in partea de nord a Italiei, la Bergamo, apropo provincia cea mai afectata de pandemie in anul 2020. Intotdeauna am fost tentata de gandul de a emigra intr-o tara prospera. Acest gand a fost ghidat de motivul de a cauta o viata mai buna si de a crea un viitor frumos pentru copilul nostru intr-o tara europeana. Cand zic «o viata mai buna» nu ma refer doar la aspectul financiar. Cu toate acestea, Moldova va ramane mereu in inimile noastre. In Italia, m-am angajat in calitate de salvatoare la serviciul de ambulanta in cadrul asociatiei Crucea Verde. Anul 2020 voiam sa-l petrec la fel ca si pe cei precedenti. Sa vizitez de doua-trei ori Moldova, insa pandemia a pus cruce pe toate planurile, inclusiv pe cele de calatorie”, a povestit Cristina, pentru www.diez.md.

Fiind salvatoare, Cristina a muncit din greu pentru a salva vieți omenesti. Obiectiv, nu a fost pregatita pentru aceasta provocare, dar a reusit, chiar daca a avut momente extreme.

„In acele momente, imi puneam intrebarea cum e posibil asa ceva? Eram mereu cu frica ce se putea intampla in ziua urmatoare. Rutina mea s-a impartit in doua: munca si familia. La inceput de criza, noi, salvatorii, transportam atat pacientii obisnuiti, cat si suspecti cu COVID-19. Cand s-a inteles ca situatia scapa de sub control, atunci asociatia noastra a pus la dispozitie doua ambulante care transportau doar pacienti cu COVID-19. Alte doua ambulante erau destinate pentru chemari obisnuite. Eu am ales sa activez pe cele doua ambulante care nu erau directionate pentru pacientii cu COVID-19. Dar ni se intampla sa mai transportam cate un pacient pozitiv cu COVID-19, insa era mai mult o exceptie. Riscul oricum persista, noi mereu eram echipati corespunzator ca cei care ieseau la chemari COVID. Mereu ne ziceam «sa speram ca acest pacient nu este si pozitiv cu COVID». Pe de alta parte, in afara lucrului, eram nevoita sa stam izolati in casa, erau restrictii foarte dure. Din punct de vedere economic, perioada de autoizolare nu a fost dificila, deoarece atat eu, cat si sotul am stat acasa un timp foarte scurt. In aceasta perioada, am practicat jocuri de societate, jocuri in gradina, am gatit, am amenajat un lot de pamant pe care il avem langa casa, am citit, mai priveam cate un film. Pe scurt, am reusit sa facem multe si de toate. Mai greu era din punct de vedere social, deoarece nu puteam sa imi vizitez nici macar mama, care traieste la cativa kilometri de noi. Practic, timp de doua luni de zile, am avut un itinerar exact – serviciu-casa-supermarket –, insa la ultimul mergeam doar o data pe saptamana si doar un membru din familie. Iar cel mai mult a fost afectat de pandemie copilul nostru, fiind privat de dreptul de a-si vedea colegii, prietenii, bunica. Daca noi, cei adulti, ieseam macar la serviciu sau la supermarket, el practic nu a putut iesi de dupa poarta”, a marturisit femeia.

„Anul 2021 l-am început cu mari speranțe în legătură cu crearea vaccinurilor anti-COVID-19. Sunt provaccinare. Da, știu că aceste vaccinuri au fost lansate în foarte scurt timp, dar nu trebuie să uităm că suntem în secolul al XXI-lea, când medicina a avansat destul de mult și dă rezultate chiar și în scurt timp. Să nu mai comparăm cu anul 1796, când a fost descoperit primul vaccin, știind la ce nivel era atunci medicina. Este normal ca oricare vaccin, inclusiv cel anti-COVID-19, să aibă reacții adverse, dar spre deosebire de virus, vaccinul nu ne ucide. Eu am încredere în medicina contemporană și în știință, iar ce ține de teoriile conspiraționiste, acestea sunt lipsite de sens și sunt din lipsa informării adecvate. Nu trebuie să ne lăsăm conduși de ele, dar să încercăm să ne informăm din cele mai sigure surse. La rândul meu, am primit oferta de a mă vaccina fiind în calitate de salvatoare la Crucea Verde. Am acceptat benevol”.

Isprava unui tânăr s-ar putea încheia cu închisoare după ce a răpit o mașină de lux

Un tânăr din capitală a fost reținut de polițiști la scurt timp după ce ar fi răpit o mașină.

Poliția a fost sesizată de un bărbat de 46 de ani, care a comunicat că pe timp de zi i-a fost sustras din parcarea subterană din sectorul Ciocana un automobil de marca ,,Toyota”, în valoare de 60 000 de euro. Ca urmare a măsurilor de investigație întreprinse de polițiști, automobilul a fost depistat în apropierea raionului Strășeni, accidentat, totodată fiind identificată și persoana care a sustras mijlocul de transport.

Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni. Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar tânărul a fost arestat pentru 30 de zile. Conform legii penale, persoana vinovată de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Se schimbă procedura de înmatriculare a vehiculelor! Obligațiile care au fost eliminate definitiv

Agenția Servicii Publice amintește că în martie 2024 Executivul  a aprobat o hotărâre de Guvern prin care a fost simplificată procedura de înmatriculare a vehiculelor. Potrivit modificărilor aprobate pentru a reduce numărul vizitelor la ghișeu, un șir de acte nu vor mai fi obligatorii, iar accesul la documentele disponibile pe platforma MConnect va fi extins. 

Astfel, prin simplificarea procedurilor de înmatriculare a vehiculelor a fost exclusă obligativitatea prezentării multiplelor formularelor în cazurile în care datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate, și anume:

  • se elimină necesitatea prezentării în format fizic a documentelor ce confirmă asigurarea obligatorie RCA (răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule),  dovada inspecției tehnice periodice valabile și dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor. 

Totodată, a fost stabilit termenul de 30 de zile în care este valabil raportul de identificare a vehiculului (anterior termenul a fost doar de 5 zile lucrătoare).

De asemenea, prin hotărârea aprobată a fost exclusă obligativitatea prezentării vehiculului la ASP pentru prestarea serviciilor  de:

  • transcrierea transmiterii dreptului de proprietate;
  • eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare;
  • radierea din evidență a vehiculului.

Prin urmare, procedura de identificare a vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară  de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilării vehiculului

Proiectul Hotărârii a fost elaborat de Agenția Servicii Publice cu suportul Ministerului Afacerilor Interne al RM  în vederea implementării recomandărilor din Raportul de evaluare SIGMA din octombrie 2023 care vizează digitalizarea serviciilor și simplificarea procedurilor de reînnoire a documentelor de identificare personală, înregistrarea unui vehicul, etc. Totodată, elaborarea și aprobarea Hotărârii a fost condiționată de obiectivele din Programului de activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”, cum ar fi  extinderea accesului la servicii electronice pentru cetățeni și antreprenori, promovarea digitalizării serviciilor publice, excluderea obligativității prezentării pe suport fizic de către cetățeni și antreprenori a actelor emise de autorități și implementarea serviciilor publice automatizate, fără necesitatea solicitării explicite a acestora, simplificând interacțiunea cu statul, anunță ASP într-un comunicat.

Caz șocant la o maternitate! Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. După ce le-a dat alt copil la externare, doctorul a fost obraznic

Cazul petrecut la Maternitatea din Ploiești, România la începutul acestui an, a stârnit revoltă în spațiul public. După ce că li s-a dat alt copil la externare, unul dintre medici le-a răspuns obraznic părinților, scrie presa română.

Echipa medicală a unității spitalicești a încurcat doi nou-născuți, fiecare dintre aceștia ajungând în alte familii. Deși au trecut câteva luni de la incident, părinții cer ca medicii să plătească pentru faptele sale.

Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. În urma incidentului, părinții unuia dintre bebeluși au depus o plângere penală. Asistenta vinovată a primit o sancțiune disciplinară, constând în reducerea salariului pe o perioadă de trei luni. Totodată, acesteia i s-au atribuit alte responsabilități la aceeași unitate medicală.

Mama care a rămas în spital, după ce copilul ei a fost luat din greșeală, a observat că fetița adusă nu este a sa.  Aceasta a alertat imediat personalul medical, iar femeia care s-a externat mai devreme a fost contactată și înștiințată. Conducerea secției de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești a confirmat oficial incidentul.

Revolta părinților

Conducerea unității medicale a inițiat o anchetă internă în acest sens. Totodată, managerul spitalului și a anunțat că va revizui procedurile de externare și va stabili un program de pregătire mai riguroasă a personalului.

„În timp ce îmbrăca copilul, noi i-am spus că nu e copilul nostru. I-am arătat poze cu copilul nostru și doamna a început să îi facă la față, să o modeleze, ca să semene cu copilul din poză”, a precizat tatăl uneia dintre cele două fetițe născute.

După incident, soții Ioniță, părinții uneia dintre fetițe își caută dreptatea în instanță. Aceștia au depus o plângere penală împotriva Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești-Maternitatea Ploiești, acuzând instituția de rele tratamente aplicate minorului și neglijență în serviciu.

„Frustrant este și faptul că doctorul Călin Boieru mi-a spus în față că trebuie să zic mersi că mi-am găsit copilul și că la noi a fost o situație ușoară, pentru că a fost vorba despre o naștere care a fost precedată de o procedură de fertilizare in vitro”, a mai spus acesta.

15 martie, declarată zi de doliu național în memoria scriitorului Nicolae Dabija
Articolul anterior
Doi frați gemeni s-au căsătorit cu doua surori gemene
Articolul următor