Centrul Național al Cinematografiei are un nou director

Producătorul de film Valentina Iusuphodjaev este noul director al Centrului Național al Cinematografiei.

Valentina Iusuphodjaev a fost numită în funcție printr-o hotărâre de Guvern adoptată ieri și care a apărut astăzi în Monitorul Oficial.

Valentina Iusuphodjaev a afirmat că la sfârșitul lunii septembrie, ea a participat la concursul de selectare a noului director al CNC, obținând în turul doi o majoritate de voturi.

Directorul CNC a menționat că intenționează să revigoreze activitatea în domeniu. ”Este necesar de a crea un fond al cinematografiei, să obținem înlesniri fiscale pentru producția de film, să punem accent pe formarea unei generații de cineaști la standardele europene, să stimulăm producțiile de calitate, să facem din cinematografie o zonă de interes și să formăm o comunitate solidară a cineaștilor”, a subliniat directorul CNC.

Valentina Iusuphodjaev s-a născut la 6 octombrie 1969 în orașul Camenca. În anii 1987-1992 și-a făcut studiile la Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova, și în perioada în1993-1995 – doctorantura la Institutul de Filozofie, Estetică și Drept al Academiei de Științe a Moldovei.

În 1993-1994 a fost prezentatoare și redactor la redacția literară radio, în 1996-1998 – redactor literar, asistent de regie, distribuitor video Profilm Company, în 2016–2017 – responsabil de politici și strategii la CNC Moldova.

Din 2005 până în prezent este producătoare video și film independent la Casa de Producție Brio Film, producție de spoturi publicitare, clipuri muzicale, materiale TV, filme de ficțiune, producție de evenimente și campanii media sociale și organizare de traininguri și seminare. A produs filme de scurt și lung metraj, care au avut vizibilitate pe piața locală și cea internațională. Este membru al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova.

sursa: www,moldpres.md

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Serbia introduce un lockdown de 5 zile pentru a limita răspândirea Covid
Articolul anterior
Ce s-a ales de fiica lui Edith Gonzales, după moartea actriței. Cu cine locuiește fetița acum
Articolul următor