Motivul pentru care mulți cetățeni români refuză să se mai vaccineze cu Pfizer

Isterie în jurul vaccinului Pfizer, asta după ce pe flacon a apărut o altă denumire pentru același ser. Cadrele medicale se chinuie să îi convingă pe oameni că serul poartă și o altă denumire.

Din acest motiv, mai mulți români au refuzat să se vaccineze.

În România autoritățile folosesc în momentul de față trei tipuri de vaccinuri pentru imunizarea populației, cel mai utilizat ser fiind cel produs de către Pfizer BioNTech, însă denumirea să este Comirnaty, cu totul altă față de cea pe care o știu unii români. 

CNCAV explică exact acest lucru, mai exact faptul că vaccinul produs de către Pfizer BioNTech se numește Comirnaty, nu Pfizer, și unii oameni au rămas foarte derutați când au fost imunizați cu un ser a cărui denumire nu conținea și denumirea producătorului. 

“Doamnă, eu nu vreau Comirnaty. Eu vreau Pfizer. Așa m-am programat pe platformă, la Pfizer.

– Este în regulă, Pfizer o să primiți.

– Dar pe sticluță scrie Comirnaty!”.

Este un dialog des întâlnit în centrele de vaccinare în care este administrat vaccinul Pfizer.

De unde apare confuzia această despre Pfizer, BioNTech și Comirnaty?

De la ambalajul dozei. Primele doze au venit cu etichetă de PfizerBioNTech, apoi unele doze au venit cu o etichetă pe care este scris doar BioNTech, iar acum pe doze sunt etichete Comirnaty.

Coordonatorul centrului de vaccinare de la Palatul Național al Copiilor a explicat cum s-a propagat confuzia. Oamenii, după ce se vaccinau cu prima doză, povesteau experiența trăită prietenilor, rudelor și vecinilor. Când le venea rândul acestora, toți se așteptau să vadă eticheta Pfizer.

Nu de puține ori, personalul vaccinator din centre este nevoit să le arate oamenilor cele trei etichete pentru a le demonstra că vaccinul administrat este cel pentru care s-au înscris.PfizerBioNTech este producătorul vaccinului împotriva COVID-19, iar Comirnaty este denumirea vaccinului.Vaccinarea cu oricare dintre vaccinurile autorizate de către Agenția Europeană a Medicamentului este sigură, gratuită și voluntară.”

sursa

Nenorocire la Tohatin! Un copil de 14 ani, lovit de o mașină în timp ce traversa strada pe zebră

Un băiat de 14 ani a fost lovit pe trecerea de pietoni, în apropiere de localitatea Tohatin din municipiul Chișinău.

Imaginile au fost expediate pe un canal de telegram.

Deocamdată nu se cunoaște în ce stare este copilul, iar poliția nu a venit cu detalii.

Tradiţii şi obiceiuri în cea de-a doua zi de Paşte: finii pleacă în vizită la nași!

În cea de-a doua zi de Paşte se respectă alte tradiţii şi obiceiuri păstrate din timpuri străvechi.

În această zi se obişnuieşte ca finii să se ducă în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii merg la părinţi.

Potrivit tradiţiei, în cea de-a doua zi de Paşte, ouăle se ciocnesc „cap cu dos”.

Un alt obicei presupune stropitul cu apă, în amintirea readucerii la viaţă a fetei de evreu, care a leşinat la aflarea veştii învierii lui Iisus.

Aşadar, lunea, feciorii stropeau cu apa fetele din sat, iar marţea fetele îi udau pe feciori.

Obiceiul se păstrează şi astăzi, iar tradiţia de a stropi cu parfum rudele şi prietenii vizitaţi a doua zi de Paşte este o reminiscenţă târzie a acestei datini.

sursa

Leul moldovenesc se întărește

Leul moldovenesc a înregistrat o consolidare în fața dolarului american și euro, conform datelor publicate de Banca Națională a Moldovei pentru începutul acestei săptămâni, scrie unimedia.md.

În comparație cu sfârșitul săptămânii trecute, leul s-a apreciat față de ambele valute majore, menținându-și valoarea fără o schimbare nominală în termeni de lei sau bani. Euro se tranzacționează astăzi la valoarea de 18.9424 lei moldovenești, fără a înregistra o diferență față de valoarea de la sfârșitul săptămânii trecute. Dinamica euro a fost una descrescătoare în ultimele două zile, indicând o întărire a leului moldovenesc în raport cu moneda unică europeană.

Dolarul american este cotat astăzi la 17.6973 lei moldovenești, stabil față de valoarea de la sfârșitul săptămânii anterioare. Acesta a urmat o traiectorie similară cu cea a euro, marcând o tendință descrescătoare în ultimele două zile, ceea ce sugerează o consolidare a leului moldovenesc și în raport cu dolarul.

Leul românesc, hrivna ucraineană și rubla rusă se tranzacționează astăzi la valorile de 3.8068, 0.4477, respectiv 0.1927 lei moldovenești. Toate cele trei valute au prezentat o dinamică descrescătoare în ultimele două zile, indicând o tendință generală de întărire a leului moldovenesc în raport cu aceste monede. Fără a înregistra o schimbare nominală în termeni de lei sau bani, leul moldovenesc și-a menținut poziția consolidată față de monedele vecinilor săi regionali.

Îngheț de -5 grade în Moldova. Când ar putea să ningă?
Articolul anterior
România: 16 copii cu Covid sunt internați la terapie intensivă
Articolul următor