Alexei Navalnîi e suspect de Covid, iar starea lui se înrăutățește continuu. A slăbit 13 kg, tușește și are febră mare

Avocații lui Alexei Navalnîi au confirmat că acesta este grav bolnav, are tuse și febră persistente și că a slăbit foarte mult. De asemenea, în închisoarea în care se află ar fi existat cazuri de tuberculoză. Presa rusă spune că opozantul lui Putin, în vârstă de 44 de ani, a fost transferat la o unitate medicală cu simptome de boală respiratorie, potrivit BBC.

Alexei Navalnîi a intrat în greva foamei săptămâna trecută. El este încarcerat într-o colonie penală, pentru a executa o pedeapsă pentru delapidare. Sentința cu suspendare din 2014 a fost transformată într-una cu închisoare efectivă după ce s-a întors din Germania, unde primise tratament medical după otrăvirea cu agenți neurotoxici.

Condamnarea este apreciată ca fiind fiind motivată politic, iar susținătorii lui Navalnîi au anunțat că vor organiza un protest și la colonie, scrie digi24.ro.

Într-o postare pe Instagram în limba rusă, Navalnîi a spus că aproximativ trei persoane din închisoarea lui au fost duse recent la spital cu tuberculoză. El a mai spus că suferă de o tuse persistentă și are temperatură de 38,1 grade Celsius.

„Dacă am tuberculoză, atunci poate scap de durerile de spate și de amorțeala din picioare. Ar fi frumos”, a spus el.

Opozantul lui Putin a mai spus că, în ciuda stării sale, va continua greva foamei pe care a început-o săptămâna trecută pentru a solicita un tratament adecvat pentru durerile acute de spate și de picioare.

Publicația pro-Kremlin Izvestia a citat o declarație a Autorității pentru penitenciare din Rusia în care se spune că Navalnîi a fost testat pentru diverse afecțiuni, inclusiv pentru coronavirus. În aceeași declarație se confirmă că are febră și se precizează că este supravegheat de medici, însă este negată existența cazurilor de tuberculoză.

Avocații lui Navalnîi l-au vizitat în penitenciar și l-au ajutat să posteze mesaje pe rețelele sociale. Ei spun că nu există medici la colonie, iar unitatea medicală care o deservește are un singur paramedic.

Unul din avocați, Olga Mikhailova, a declarat pentru un post TV independent – Dozhd – că Navalnîi a slăbit 13 kilograme de când a ajuns în închisoare, cele mai multe – 8 kilograme – pierzându-le înainte de a intra în greva foamei.

„Starea lui se degradează de la o zi la alta. Este foarte greu să ne dăm seama de ce se întâmplă asta. Serviciul pentru penitenciare nu reacționează la o singură plângere de-a noastră… Ei nu au spus nimic despre starea lui de sănătate”, a spus Olga Mikhailova.

Serviciul pentru penitenciare din Rusia a negat săptămâna trecută acuzațiile lui Navalnîi conform cărora nu ar primi un tratament adecvat și că ar fi privat de somn. Autoritatea a transmis că acesta beneficiază de „toată asistența medicală necesară în conformitate cu nevoile sale medicale”.

Un oficial al Amnesty International a spus că a făcut un apel la președintele rus Vladimir Putin cu privire la starea tot mai deteriorată a lui Navalnîi.

„Există o suspiciune că #Rusia îl supune unei morți lente. Trebuie să fie văzut imediat de un medic în care are încredere și trebuie eliberat”, a scris Agnes Callamard pe Twitter.

Săptămâna trecută, însă, Navalnîi a fost vizitat de Maria Butina, o femeie care a petrecut 18 luni în arest, în SUA, pentru că a lucrat ca agent rus neînregistrat. În filmările publicate de mass-media de stat, aceasta spune că închisoarea în care se află acesta are condiții mai bune decât la hotel.

Sarah Rainsford, corespondent BBC la Moscova, spune că filmarea este o încercare clară și coordonată a autorităților de a-l discredita pe Navalnîi, sugerând că minte cu privire la starea lui de sănătate și că este departe de a fi victima persecuției politice.

sursa: www.digi24.ro

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Localitățile unde vor funcționa camere de supraveghere video a traficului rutier, începând cu luna mai
Articolul anterior
Cazul unei femei care a rămas paralizată după Covid-19
Articolul următor