Tatiana Zatîc: Ar putea fi impuse restricții mai dure

,,Măsurile care au fost impuse acum prin starea de urgenţă vin ca o perioadă de tranziţie pentru ceva mai restrictiv, pentru că, din păcate, sunt puţin acceptate acele măsuri foarte necesare pentru combaterea pandemiei”, a spus Tatiana Zatîc, secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Acesta a menţionat că este foarte important de respectat măsurile simple de diminuare a infectării, transmite TvrMoldova.md.

„Distanţarea, evitarea aglomerației, spălatul frecvent pe mâini, purtarea măştii pe gură şi pe nas sunt măsuri care, din păcate nu s-au respectat. Vedem că, din păcate, aceste cerinţe sunt negate”, a declarat Tatiana Zatîc.

Potrivit secretarului de stat, în acest moment se lucrează asupra restricţiilor care, printre altele, ar putea ţine de reducerea deplasării persoanelor la serviciu, de distanţare.

„Ar putea fi restricții mai dure, deoarece a fost decizia de a fi restricții fără afectare economică. (…) Se lucrează asupra măsurilor, propunerilor la nivel de grup de lucru al Comisiei pentru Situații Excepționale, care în următoarele zile vor veni cu anumite modificări la dispoziția dată. Se lucrează acuma asupra măsurilor ce țin de distanțare, de deplasarea persoanelor la serviciu”, a declarat Tatiana Zatîc.

„Nerespecatrea măsurilor se răsfrâng asupra sistemului de sănătate, dar şi a populaţiei, în general. Pe lângă acele eforturi pe care le face sistemul de sănătate pentru acordarea asistenţei medicale, avem suferinţa pacienţilor, a rudelor care au în familie persoane contaminate cu această boală gravă. Este important să demonstrăm ca populaţie că suntem capabili să respectăm aceste măsuri. În condiţiile respectării acestor măsuri, putem obţine un efect pozitiv asupra indicatorilor situaţiei epidemiologice”, a spus Tatiana Zatâc.

Angela Paraschiv, şefa Catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie, a declarat în cadrul emisiunii că este prematur de vorbit despre o scădere reală a numărului de cazuri.

„Probabil că este o consecinţă a zilelor de weekend, când se efectuează mai puţine teste. Ar trebui ca, în următoarele zile, să continuăm să respectăm aceste măsuri, să nu ne relaxăm, pentru că ar putea fi o stare care să ne inducă în eroare, că situaţia se îmbunătăţeşte datorită acelor măsuri. Acele restricţii luate sunt foarte uşoare, care nu pot să se reflecte în indicatorii care îi înregistrăm acum”, a declarat Angela Paraschiv.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Ninge în Moldova. Fiți atenți la drum!
Articolul anterior
Medic expert epidemiolog din țara noastră, despre ,,starea de urgență prea lungă, cu măsuri relaxate”
Articolul următor