Încă 27 de persoane, răpuse de Covid-19

Noul coronavirus a făcut 27 de victime, pe parcursul ultimelor 24 de ore. Datele sunt prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Deces 5467: Femeie de 72 ani, din mun. Chișinău, internată la SCM “Sf. Arhanghel Mihail”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă.

Deces 5468: Bărbat de 72 ani, din r. Briceni, internat la SR Briceni. Comorbidități: angor pectoral, diabet zaharat.

Deces 5469: Femeie de 66 ani, din r. Glodeni, internată la SR Glodeni. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 5470: Femeie de 74 ani, din mun. Cahul, internată la SR Cahul. Comorbidități: angor pectoral, diabet zaharat, obezitate.

Deces 5471: Bărbat de 64 ani, din mun. Chișinău, internat la SCR. Comorbidități: hipertensiune arterială, colecistită cronică.

Deces 5472: Bărbat de 70 ani, din mun. Chișinău, internat la SCR. Comorbidități: angor pectoral, diabet zaharat, obezitate, cardiopatie mixtă.

Deces 5473: Bărbat de 57 ani, din r. Ceadîr-Lunga, internat la SR Ceadîr-Lunga. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 5474: Femeie de 65 ani, din r. Ialoveni, internată la IMU. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, nefropatie diabetică.

Deces 5475: Femeie de 54 ani, din mun. Bălți, internată la SC Bălți. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 5476: Bărbat de 65 ani, din mun. Chișinău, internat la Dispensarul Republican de Narcologie. Comorbidități: pancreatită cronică.

Deces 5477: Femeie de 86 ani, din r. Hâncești, internată la SR Hâncești. Comorbidități: cardiopatie ischemică.

Deces 5478: Bărbat de 71 ani, din r. Briceni, internat la SR Briceni. Comorbidități: diabet zaharat, obezitate.

Deces 5479: Bărbat de 71 ani, din r. Briceni, internat la SR Briceni. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 5480: Femeie de 70 ani, din r. Șoldănești, internată la SR Șoldănești. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă.

Deces 5481: Bărbat de 63 ani, din r. Glodeni, internat la SR Glodeni. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 5482: Bărbat de 59 ani, din Transnistria. Comorbidități: diabet zaharat.

Deces 5483: Bărbat de 70 ani, din Transnistria. Comorbidități: boală cardiacă.

Deces 5484: Bărbat de 50 ani, din Transnistria. Comorbidități: pancreatită cronică, hipertensiune arterială.

Deces 5485: Bărbat de 73 ani, din Transnistria. Comorbidități: arterioscleroză.

Deces 5486: Femeie de 89 ani, din Transnistria. Comorbidități: boală cardiacă.

Deces 5487: Femeie de 82 ani, din Transnistria. Comorbidități: cardiopatie mixtă.

Deces 5488: Femeie de 67 ani, din Transnistria. Comorbidități: cardiomiopatie.

Deces 5489: Bărbat de 86 ani, din Transnistria. Comorbidități: arterioscleroză.

Deces 5490: Femeie de 57 ani, din Transnistria. Comorbidități: insuficiență cardiacă.

Deces 5491: Bărbat de 70 ani, din Transnistria. Comorbidități: artrită cronică.

Deces 5492: Bărbat de 66 ani, din r. Anenii Noi, internat la SR Anenii Noi. Comorbidități: angor pectoral, diabet zaharat.

Deces 5493: Zinaida Sturza, asistentă medicală igienistă în  cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Internată la Spitalul Clinic Republican, pe 5 aprilie.

Astăzi este sărbătorită Ziua Internațională a Moașelor

În fiecare an, pe data de 5 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Moașelor, ocazie cu totul specială pentru a recunoaște și a aprecia rolul acestor profesioniști în sistemul de sănătate.

Anul acesta, Ziua Profesională a Moașelor a coincis cu una dintre cele mai importante sărbători creștine – Paștele.

Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM) a susţinut ideea celebrării Zilei internaţionale a moaşelor în asociaţiile membre la sfârşitul anilor 80, apoi a lansat iniţiativa în mod oficial în 1992. Organizaţia are ca membre 143 de Asociaţii ale Moaşelor, reprezentând 124 ţări de pe toate continentele. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Confederaţia Internaţională a Moaşelor conlucrează pentru organizarea manifestărilor din această zi pentru a promova calitatea de moaşă ca însoţitor calificat pentru gravide şi participarea acesteia la naştere.

Acest lucru se realizează în moduri diferite, în funcţie de particularităţile (obiceiuri, tradiţii, sisteme medicale) din fiecare ţară. Moaşele sunt considerate esenţiale pentru atingerea obiectivelor OMS şi CIM de reducere a mortalităţii materne şi a nou-născuţilor. Profesia de moaşă este autonomă şi este caracterizată de către istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultură sau timp fiind foarte respectată.

Felicitări tuturor moașelor pentru munca plină de emoții și responsabilitate deopotrivă! La mulți ani!

Emoțiile sunt mari! Corneliu Botgros va deveni în curând tătic pentru a doua oară

Corneliu Botgros trece printr-o nouă etapă în viața sa. În curând, acesta va deveni tătic pentru a doua oară.

Violonistul a fost invitatul unei emisiunii de la TV8, unde a povestit despre emoțiile pe care le simte și ce așteptări are de la noul statut de tătic a doi copii.

Recunoaște că emoțiile sunt mari, iar așteptarea devine pe zi ce trece tot mai greu de suportat. Corneliu Botgros abia așteaptă să-și strângă micuțul la piept.

„Emoțiile sunt mari este o etapă noua în viața mea. Parcă o iau de la început. Soția, bunelul, care și el își dorește să devină din nou bunic și cei apropiați cu toții sunt alături de noi și suntem în marea minune care trebuie să se întâmple foarte curând”, ne-a spus violonistul.

Cum l-a anunțat soția că va deveni tătic? 

„M-a anunțat soția, ea a făcut niște teste, dar nu mi-a zis că a făcut testele acasă și ele au ieșit pozitiv, dar a vrut să aibă verdictul de la medic și a mers să facă analize fără să mă anunțe și mi-a trimis un e-mail în care scurt scrie pe final că este însărcinată. A făcut așa o surpriză, i-am dat un telefon am felicitat-o și de atunci parcă a început o altă etapă a vieții. Suntem în așteptare și abia aștept să pot să gust din fructul acesta, să-l pipăi”, ne-a mărturisit instrumentistul.

Deși are un băiat de 24 de ani, recunoaște că fiecare copil este un caz aparte, are caracter aparte și educarea acestora trebuie abordată diferit. Reportajul video poate fi urmărit aici.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate cinci accidente rutiere grave

În ultimile 24 de ore, Ministerul Afacerilor Interne a recepționat aproximativ 3.000 de apeluri de urgență, au fost semnalate cinci accidente rutiere grave, dar și au fost făcute 24 de sesizări despre infracțiuni. În același timp, pompierii și salvatorii au intervenit în 81 de situații.

Potrivit ofițerului de presă de la IGSU, Liliana Pușcașu, nu au fost înregistrate incidente grave, transmite moldova1.md.

La frontiera de stat au fost atestate 50 de încălcări, printre care treceri ilegale a graniței, documente de călătorie falsificate, sau încălcarea termenului de ședere de către străini.

Potrivit Poliției de frontieră, în ultimele 24 de ore, a fost interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova pentru 12 persoane străine.

Bilanțul cazurilor de Covid-19 confirmate astăzi, 15 aprilie
Articolul anterior
Peste 7.400 de moldoveni, vaccinați în ultimele 24 de ore
Articolul următor