Sigla unui centru comercial, scoasă în prezența pretorilor și a polițiștilor

Sigla unui magazin din centrul Rîșcani, amplasată recent, a ajuns și în atenția edilului capitalei, Ion Ceban, ajungând subiect de discuție la ședința Primăriei de astăzi. Ceban a numit-o „frumusețe rară” și a cerut responsabililor să caute soluții pentru a o înlocui.

„A fost dat jos semnul care nu a fost autorizat de către primărie!La fața locului au fost reprezentanții preturii și polițiștii”, declara primarul capitalei.

În liniște și siguranță de Paște: recomandările autorităților pentru următoarea perioadă

În contextul sărbătorilor pascale, cetățenii sunt îndemnați să respecte mai multe recomandări emise de Inspectoratul General al Poliției (IGP), Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) și Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

În cadrul unei conferințe de presă la Casa Guvernului, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a reamintit șoferilor să respecte prevederile Regulamentului circulației rutiere și să nu conducă automobilele în stare de ebrietate, iar pietonilor – să traverseze strada doar în locurile permise. 

Adulții sunt îndemnați să supravegheze în permanență copiii și să monitorizeze activităţile desfășurate de minori pe reţelele sociale. La fel, cetățenii au fost preveniți să fie precauți în zonele aglomerate, să respecte normele legale cu privire la ordinea și securitatea publică și să țină cont, în contextul zilei de 9 mai, că panglica bicoloră este interzisă. 

„Evitați orice situație de conflict, mesaje care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni ce pot pune în pericol atât siguranța dumneavoastră, cât și a altor cetățeni. În timpul evenimentelor, nu purtaţi arme, obiecte explozive, substanţe interzise sau alte obiecte care pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor. Dacă sunteți martorii unei situații de destabilizare a ordinii publice formați imediat numărul unic 112 sau anunțați cel mai apropiat polițist”, a declarat șeful IGP. 

Pe de altă parte, șeful IGPF, Ruslan Galușca, a menționat că, pentru perioada 1-16 mai, se așteaptă o creștere semnificativă a numărului de traversări ale frontierei. Astfel, Poliția de Frontieră a dispus o serie de măsuri pentru fluidizarea traficului transfrontalier și menținerea unui sistem eficient de supraveghere a frontierei. Măsuri speciale vor fi luate la Aeroport, unde accesul în aerogară va fi permis doar pasagerilor, personalului care exercită atribuții de serviciu la prezentarea permisului de acces, precum și membrilor de echipaje ale aeronavelor. Pasagerii sunt îndemnați să se prezinte la aeroport cu cel puțin trei ore până la zborul rutei planificate.

„Asigurăm cetățenii R. Moldova că polițiștii de frontieră sunt și vor fi prezenți pentru a garanta liniștea și ordinea publică la frontiera de stat”, a declarat Ruslan Galușca, precizând că participanții la traficul transfrontalier pot apela non-stop numărul de call-center al Poliției de Frontieră, 022 259 717, pentru a primi consultații privind situația la frontieră, regulile de traversare și alte informații publice. De asemenea, șeful IGPF a îndemnat șoferii să aleagă puncte de trecere a frontierei mai puțin aglomerate, cum ar fi cel de la Leova-Bumbăta. 

Șefa Secției Sănătatea nutrițională și a copiilor din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Maria-Victoria Racu, a atenționat cetățenii să aibă o alimentație echilibrată. Astfel, persoanelor care au ținut post li se recomandă să treacă treptat de la alimentația vegetariană la cea animalieră. Totodată, reprezentanta ANSP a îndemnat oamenii să aleagă cu precauție ouăle și pasca, să respecte igiena, să păstreze corespunzător alimentele și să evite consumul excesiv de alcool. 

Când se deschide sezonul de vară la „Teatrul Verde” din Parcul „Valea Morilor”

Primăria municipiului Chișinău, Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural vă invită duminică, 19 mai, la deschiderea sezonului de vară la „Teatrul Verde” din Parcul „Valea Morilor”.

Începând cu ora 18:00, puteți participa la un concert grandios cu genericul “Mi-a fost dorul, dor pribeag”, organizat în cinstea lui Ion Aldea Teodorovici, care, în acest an, ar fi împlinit 70 de ani.

În recital:
Cristofor Aldea-Teodorovici
Simona
Orchestra Națională de Cameră

De asemenea, pe scena celui mai mare amfiteatru în aer liber din Republica Moldova, vor fi prezentate lucrări muzicale, care nu au mai răsunat până astăzi!

Totul despre probioticele naturale. În ce alimente se găsesc bacteriile vii care ajută organismul

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit care sunt probioticele naturale care ajută organismul uman. Invitată în emisiunea „La Măruță” de pe Pro TV, aceasta a explicat ce alimente sunt recomandate pentru a crește numărul de bacterii vii din organism, care ajută la menținerea unui stil de viață sănătos.

Alimentele care conțin bacterii vii, adică tot ce este fermentat, ajută organismul să se mențină sănătos. Din categoria probioticelor naturale, potrivit Mihaelei Bilic, fac parte produse precum lactate, murături, maia, bere, borș și brânzeturi.

„Trebuie să avem o alimentație diversificată are să nu excludă clase mari de alimente”, a precizat medicul nutriționist în emisiunea „La Măruță” realizată de Cătălin Măruță. Aceasta a explicat că fără bacteriile din mâncare nu putem avea un echilibru bacterian la nivel intestinal.

„La murături, borș și bere avem o fermentație lactică care este favorabilă”, a subliniat Mihaela Bilic.

Potrivit acesteia, murăturile sunt cea mai naturală formă de probiotice, cât timp acestea sunt în saramură și nu în oțet. Saramura are la bază fermentație lactică, cea mai sănătoasă pentru organismul uman. În ce alimente se găsesc prebioticele Prebioticele sunt alimente pentru microorganismele din intestin. Prebioticele sunt fibre din plante care ajută bacteriile “bune” să se dezvolte în organism. Prin urmare, sistemul digestiv reușește să funcționeze foarte bine. Alimente în care se găsesc prebiotice:

„Nu întâmplător japonezii mănâncă sushi care înseamnă orez rece cu o bucățică de pește. Își hrănesc cu prebiotice intestinul. Avem la italieni salata de paste. Sunt paste fierte lăsate la răcit și apoi amestecate cu niște legume, cu ton la conservă, cu orice”, a explicat Mihaela Bilic.

De asemenea, medicul nutriționist a precizat că bananele verzi sunt o sursă bună de amidon rece, acesta fiind motivul pentru care medicii pediatrii recomandă consumul de banane verzi atunci când copiii au probleme cu stomacul. „Banana verde. Banana crudă are acest amidon care odată ajuns în instetin le hrănește pe bacteriile bune și echilibrează digestia și trece diareea. Banana foarte bine coaptă este dulce, îngrașă, banana care este verde are amidonul recristalizat”, a explicat Mihaela Bilic.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!



Usturoi din Iran pe rafturile Moldovei
Articolul anterior
Anișoara Loghin alături de băieții ei. Micuțul e atât de drăgălaș
Articolul următor