Temperaturile scăzute de afară sunt similare cu cele din primăvara anului 2017, iar vremea răcoroasă se va menține până la sfârșitul lunii iunie, spun specialiștii.
Caniculă va fi abia în iulie, când mercurul în termometre va trece de 30 de grade. Vremea relativ rece pentru data din calendar e consecința unui fenomen mai neobișnuit. „Chiar dacă la momentul actual avem temperaturi de până la 23, 24 de grade, confortul termic este cu mult mai jos, din cauza vântului și umidității aceste temperaturi se simt mai scăzute decât în mod normal”, afirmă Ghenadie Roșca, șeful Direcției de prognoze meteorologice, conform jurnal.md.
Temperaturile scăzute din luna mai se datorează unui fenomen, care se repetă odată la câțiva ani. Ultima dată acesta a fost în luna aprilie 2017, doar că mult mai pronunțat, pentru că atunci în loc de ploi am avut parte de zăpadă.
„Așa ca și în anul 2017, are loc fenomenul La Nina, din acest motiv circulațiile sunt mai mult predominante din partea de nord, respectiv în Oceanul Atlantic se formează mai multe cicloane și aceste cicloane au deplasare spre continentul Europei și respectiv se resimt și pe teritoriul nostru.
Acest fenomen, în mod obișnuit, se menține de la cinci până la opt luni. Adică prin luna iulie acest fenomen ar trebui să se termine”, explică șeful Direcției de prognoze meteorologice.
Ghenadie Roșca a mai precizat că luna iunie va fi cu fenomene cu instabilitate atmosferică și precipitații. Acestea vor fi însoțite de descărcări electrice și de grindină. Săptămâna viitoare va ploua aproape în toată țara, iar temperaturile diurne vor oscila între 20-24 de grade. Senzația termică va fi însă de numai 17-18 grade.