Medic de la ANSP, despre validitatea certificatelor de vaccinare emise în Moldova

Certificate internaţionale de vaccinare anti-Covid-19 nu există, iar accesul pe teritoriul ţărilor se permite în dependenţă de politica fiecăreia. Înainte de a porni la drum, persoana trebuie să se documenteze dacă i se permite să treacă cu certificat de vaccinare emis în Republica Moldova. Sugestia vine de la Alexei Ceban, medic-epidemiolog la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), transmite IPN.

„Ţine de responsabilitatea fiecăruia de a se informa dacă aceste certificate sunt valide în ţara pe care o traversează sau pe care o au ca destinaţie finală. Noi, ca tară, ne propunem să ne aliniem politicilor odată cu lansarea certificatelor verzi de vaccinare, când va fi posibil”, a declarat epidemiologul în cadrul unei conferințe de presă.

Până în prezent, au fost administrate 253 de mii de doze de vaccin, aceasta presupune o rată de  vaccinare de 6,3%.  Alexei Ceban a precizat că tempoul de vaccinare creşte de la zi la zi, iar impactul vaccinării arată că riscul de infectare a lucrătorilor medicali a scăzut considerabil, scădere care e mai pronunţată de la săptămână la săptămână. Rata morbidității în rândul lucrătorilor medicali s-a micșorat cu 90% de la începutul campaniei de vaccinare.

Comitetul Național de Coordonare a Imunizării a decis, începând de astăzi, lansarea integrală a etapei a treia de vaccinare împotriva COVID-19. Toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva noului coronavirus au acces la vaccin, în toate Centrele de vaccinare din țară. Oamenii sunt îndemnați să se adreseze la medicul de familie sau să se programeze prin intermediul platformei online.

Patru minori din Chișinău au comis trei furturi

Patru minori cu vârstele cuprinse între 13 și 15 ani din capitală, sunt cercetați penal fiind suspectați de comiterea a trei furturi din locuințe în sectorul Botanica al capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Suspecții acționau ziua, după ce se asigurau că proprietarii au plecat de acasă și, prin forțarea geamurilor, pătrundeau în locuințe de unde sustrăgeau bani. Suma prejudiciului cauzat părților vătămate a fost estimată la aproximativ 39.000 de lei. În urma măsurilor speciale de investigație și urmărire penală întreprinse de polițiștii de la Botanica, suspecții au fost identificați și reținuți, iar asupra lor a fost depistată o parte din banii sustrași. Minorii sunt cercetați penal pentru furt, iar conform legislației persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă  amendă de până la 67 500 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.

Un șofer a ajuns în șanț, din cauza condițiilor meteo

Aseară, un echipaj al Batalionului de Patrulare și Reacționare Operativă (BPRO) al Direcției de Poliție Chișinău a acordat ajutor unui șofer mașina căruia, din cauza condițiilor meteo, a derapat de pe partea carosabilă și a rămas blocată, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Din fericire nimeni nu a avut de suferit, iar polițiștii l-au ajutat pe bărbat să pornească vehiculul și să-și continue drumul în siguranță.

În context, îndemnăm șoferii să sporească atenția în trafic și să adapteze viteza în funcție de condițiile de drum, mai ales în această perioadă când vremea este schimbătoare.

Totodată, în cazul în care v-ați pomenit într-o situație de risc, apelați imediat la 112 sau cereți ajutor celui mai apropiat echipaj de poliție.

Moldova și-a făcut un nou prieten la Bruxelles: Maia Sandu s-a întâlnit cu António Costa, noul Președinte al Consiliului European

În cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu António Costa, care a preluat funcția de Președinte al Consiliului European din data de 1 Decembrie, informează unica.md.

”Moldova și-a făcut un nou prieten la Bruxelles – António Costa, care, de la 1 decembrie, a preluat funcția de Președinte al Consiliului European. Președintele Costa sprijină, din toată inima, drumul european al Moldovei. Pentru perioada imediat următoare, am convenit să începem cât mai repede implementarea programului de creștere economică, susținut de UE, să finalizăm în 2025 negocierile pentru aderarea la Zona unică de plăți, pentru ca moldovenii să nu mai plătească taxe pentru tranzacțiile cu băncile din UE și să eliminăm, în totalitate, taxele de roaming.

António Costa, care anterior a fost Prim-ministru al Portugaliei, a lăudat comunitatea muncitoare de moldoveni de acolo, care contribuie semnificativ la economia țării sale. Împreună cu António Costa și Uniunea Europeană, suntem pe drumul cel bun, iar Moldova va continua să progreseze și să construiască un viitor mai bun pentru toți cetățenii săi.”

Morgenshtern vine cu un concert la Chișinău. Limbaj licențios către moldoveni pentru a cumpăra bilete
Articolul anterior
Maia Sandu la Berlin: Președinta a invitat-o pe Angela Merkel să viziteze țara noastră
Articolul următor