OMS: Pandemia se va încheia când 70% din populaţie va fi vaccinată cât mai rapid

Pandemia de Covid-19 se va încheia numai după vaccinarea a cel puţin 70% din populaţia mondială. Despre aceasta a declarat vineri directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de AFP și tvr.ro.

foto: shutterstock

„Pandemia se va termina atunci când vom atinge o acoperire vaccinală minimală de 70%”, a declarat Hans Kluge într-un interviu acordat pentru AFP de la Copenhaga.

El a deplâns „o desfăşurare a vaccinării încă prea lentă”, inclusiv în Europa, unde contagiozitatea noilor variante virale reprezintă o sursă de îngrijorare.

„Ştim, de exemplu, că varianta B.1617 (detectată prima dată în India) este mai contagioasă decât varianta B.117 (identificată mai întâi în Marea Britanie), care era deja mai contagioasă la rândul ei decât tulpina precedentă”, a mai spus directorul pentru Europa al OMS.

El a subliniat că vaccinurile funcţionează, totuşi, în prezent, împotriva mutaţiilor detectate ale noului coronavirus.Publicitate

Directorul regional al OMS, aflat în această funcţie din februarie 2020, consideră că este importantă accelerarea ritmului vaccinării, pentru a pune capăt acestei pandemii care durează „mai mult timp decât ne aşteptam”.

„În timpul unei pandemii, rapiditatea este esenţială”, a adăugat Hans Kluge, iar viteza de reacţie a lipsit la începutul pandemiei.

„Chiar şi atunci când OMS a declarat pandemia, numeroase ţări erau în continuare în expectativă, am pierdut un timp preţios”, a explicat acelaşi medic belgian.

Chiar şi astăzi, „timpul joacă împotriva noastră (…) Trebuie să accelerăm, trebuie să creştem numărul de vaccinuri”, a mai spus el.

În cele 53 de teritorii aflate în regiunea Europa, potrivit criteriilor OMS, 26% din populaţie a primit o primă doză a unui vaccin anti-COVID-19.

În Uniunea Europeană, 36,6% din populaţie a primit cel puţin o doză a unui vaccin, potrivit unei numărători realizate de AFP, iar 16,9% dintre rezidenţii din UE au fost vaccinaţi cu schemă completă.

Abuzul de antibiotice – o provocare în domeniul sănătății publice din țara noastră

În ciuda eforturilor autorităților și a campaniilor de conștientizare, utilizarea incorectă sau excesivă a antibioticelor continuă să reprezinte un risc major, nu doar pentru sănătatea individuală, ci și pentru întreaga comunitate. În acest context, medicii îi atenționează pe oameni să nu folosească antibiotice fără prescripție, pentru că astfel sporește rezistența bacteriilor la acestea, scrie moldova1.md.

„Riscurile rezistenței la AB pot fi echivalate cu pierderi de vieți omenești și dacă spunem pe glob mor din cauza infecțiilor rezistente la AB, vorbim despre 700 de mii, dar dacă continuăm ritmul ăsta nerațional, riscăm ca în 2050 să creștem cifra la 10 milioane și asta se întâmplă pentru că ne-am obișnuit să considerăm că AB este o pastilă magică, care ne rezolvă toate întrebările”, a declarat asistentul universitar de la USMF, Valeria Cotelea.

Anume rezistența la antibiotice face ca infecțiile comune să devină din ce în ce mai greu de tratat. Și mai complicată devine situația când oamenii practică auto-medicația și tratează diverse simptome cu antibiotice fără a consulta un specialist, de multe ori bazându-se pe recomandările din cercul de prieteni sau pe informații de pe internet.

„Omul la orice infecție apelează la AB, dar infecția este și virală, majoritatea sunt virale, antibioticul este anume pentru bacterii. Aș vrea că oamenii să înțeleagă că luând un antibiotic în virus, face presiune pe bacteriile rezistente și luând AB nimicim toate bacteriile care sunt străjeri, sunt bune, de protecție”, a apus Valeria Cotelea.

Potrivit datelor statistice, antibioticele constituie peste 10 la sută din numărul total de medicamente administrate de moldoveni.

Iei cu tine telefonul la toaletă? Avertismentul medicilor

Medicii avertizează că, în mod normal, o vizită la toaletă nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute, asociind prelungirea acesteia timp îndelungat cu apariţia unor probleme de sănătate. Timpul parcă zboară când îţi faci de lucru pe telefon, scrie adevarul.ro.

Ataşamentul oamenilor faţă de telefoanele mobile a devenit aproape o obsesie pentru cei mai mulţi dintre noi, astfel că, trebuie să recunoaştem, ne este greu să ne mai dezlipim de el chiar şi pentru 10 minute, cât ar trebui să dureze, maximum, o vizită la toaletă.

Deşi pare un lucru inofensiv, medicii avertizează că statul prelungit pe toaletă poate cauza probleme de sănătate, favorizând apariția hemoroizilor, dar şi slăbirea muşchilor pelvieni. Acesta este motivul pentru care spun că nu ar trebui să ne mai luăm telefoanele mobile cu noi la toaletă, pentru că o incursiune scurtă, de 3 minute, s-ar putea transforma în 15-20 de minute dacă găsim ceva interesant de citit sau jucat pe dispozitiv.

Farah Monzur, profesor asistent de medicină și director al Centrului pentru Boli Inflamatorii Intestinale de la Stony Brook Medicine, în Long Island, New York, afirmă că oamenii nu ar trebui să petreacă pe toaletă mai mult de 5-10 minute, în medie.

„Oamenii care stau pe toaletă şi dau scroll au tendința de a pierde noțiunea timpului” a spus Farah Monzur, explicând faptul că, stând în această poziţie, îşi forţează muşchii pelvieni.

La rândul său, dr. Lai Xue, chirurg colorectal, spune că de fiecare dată îşi întreabă pacienţii care acuză probleme cât timp petrec pe toaletă.

„De ce este o problemă dacă stați mai mult? În primul rând, iată o scurtă lecție de fizică. Gravitația ne ține la sol pe Pământ, dar aceeași gravitație forțează, de asemenea, organismul să lucreze mai mult pentru a pompa sângele înapoi la inimă.

Scaunul deschis al toaletei, de formă ovală, comprimă fesele, menținând rectul într-o poziție mai joasă decât dacă ați sta pe canapea. Cu gravitația care trage jumătatea inferioară a corpului în jos, presiunea crescută afectează circulația sângelui. Se crează astfel o valoare unidirecțională în care sângele intră, dar nu se poate întoarce”, a explicat dr. Lai Xue riscul de apariţie a hemoroizilor.

Aşadar, atenţie cât timp petreceţi la toaletă! Dacă vreţi să vă încadraţi în intervalul recomandat de medici, aceştia spun că ar fi bine să nu aduceţi în baie nimic din ceea ce v-ar putea face să pierdeţi notiţiunea timpului, adică telefon, cărţi, reviste, cuvinte încrucişate etc.

Copiii din raioanele Hâncești și Cimișlia vor beneficia de servicii stomatologice gratuite

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite, acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, săptămâna curentă, vor fi prestate gratuit servicii stomatologice copiilor în mai multe localități din raioanele Hâncești și Cimișlia:

– în perioada 18-20 noiembrie – în Călmățui, Hâncești;

– în zilele de 21 și 22 noiembrie –  în Leușeni, Hâncești;

– pe 18 noiembrie – în Batâr, Cimișlia;

– în perioada 19-21 noiembrie – în Mihailovca, Cimișlia; 

– pe 22 noiembrie – în Selemet, Cimișlia.

Săptămâna trecută, peste 380 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Bebelușul care a adunat milioane de like-uri pe internet, la numai 9 luni. Parcă este o păpușică vie
Articolul anterior
De 1 iunie, în Chișinău, vor fi desfășurate mai multe activități artistice dedicate copiilor
Articolul următor