Medicii epidemiologi avertizează privind scăldatul în lacurile cu plajă din municipiul Chișinău și alte localități

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), cu subdiviziunile teritoriale, atenţionează populația că scăldatul în lacurile cu plajă din zonele de agrement nu este recomandat. Rezultatele probelor efectuate pe parcursul anilor precedenți denotă o neconformitate semnificativă la cerinţele sanitaro-epidemiologice a calității apei și nisipului din aceste zone ale municipiului Chișinău, dar și din alte localități.

În Republica Moldova se atestă o număr mare de lacuri de însemnătate locală, care neoficial sunt utilizate ca zone de recreere aferente bazinelor acvatice, unde cetățenii își petrec timpul liber, adeseori fără a conștientiza pericolele la care se expun. Astfel, zonele de agrement prezintă un risc sporit de îmbolnăvire în timpul scăldatului, sau în rezultatul contractării helmintiazelor și altor boli din solul, nisipul infestat de pe plaje, sau din apa poluată, cum ar fi boli diareice acute, sau boli ale pielii.

Conform prevederilor Hotărîrii Guvernului nr.737 din 11.06.2002 privind reglementarea funcționării zonelor de recreere aferente bazinelor acvatice, în țară sunt stabilite 8 astfel de zone de importanță națională (Vadul lui Vodă, în or. Vadul lui Vodă, mun. Chișinău; Costești, în or. Costești, mun. Bălți; Holercani, în com. Holercani, mun. Chișinău; Vatra, în or. Vatra, mun. Chișinău; Soroca; Dubăsari; Tiraspol; Bender). Zonele de recreere sunt supuse anual autorizării sanitare.

De asemenea, la nivel local, conform datelor CSP teritoriale, în anul 2020, în țară activau 42 de zone de recreere aferente bazinelor acvatice. Cercetările calității apei din zonele de recreere la parametrii sanitaro-chimici și microbiologici se organizează până la începutul sezonului estival și ulterior cu o anumită periodicitate în laboratoarele ANSP în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 890 din 12.11.2013 privind aprobarea Regulamentului cu privire la cerințele de calitate a mediului pentru apele de suprafață.

În scopul protecției sănătății populației în timpul sezonului estival, ANSP recomandă cetățenilor sa fie prudenți când aleg zona pentru odihnă:

  • Frecventați doar locurile special amenajate și autorizate în modul stabilit;
  • Respectați recomandările de pe panourile informative;
  • Dați prioritate zonelor amplasate în adiacența unor elemente naturale: păduri, relief favorabil, viteza cursului apei fără curenți puternici, nivelul apei să nu oscileze brusc;
  • Plaja să fie amenajată cu dușuri, cabine pentru schimbul hainelor. Nisipul să fie afânat cu regularitate;
  • Pe teritoriul zonei de recreere trebuie să fie organizate instalații de alimentare cu apă potabilă sau să dispuneți de sticluțe cu apă potabilă;
  • Să fie amenajate pubele destinate pentru colectarea deșeurilor;
  • Străduiți-vă ca apa din lac să nu pătrundă în organism pentru a evita o posibilă infectare;
  • Nu vizitați zonele de recreere în stare de ebrietate ori cu careva simptome de boală.

În perioada sezonului estival, persoanele care se odihnesc în zonele de agrement sunt rugate să respecte curăţenia şi normele de igienă şi recomandările indicate pe panourile informative plasate de către gestionarii zonelor de agrement. Totodată, populația este îndemnată să respecte recomandările autorităţilor în domeniul sănătăţii publice, inclusiv pentru prevenirea răspândirii infecţiei Covid-19.

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer! Trei schimbări simple ale stilului de viață pot reduce acest risc

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer. Trei schimbări simple ale stilului de viață pot reduce semnificativ riscul, spune un dietetician.

Un dietetician specializat în prevenirea cancerului a declarat pentru Business Insider că schimbările stilului de viață pot fi puternice atunci când vine vorba de reducerea riscului de a face cancer, potrivit stiripesurse.ro.

Rata adulților tineri care sunt diagnosticați cu cancer a crescut începând cu anii ’90, potrivit Societății Americane de Cancer, cancerul colorectal, de sân și de stomac fiind o preocupare deosebită.

Tejal Parekh, un dietetician specializat în a ajuta pacienții cu cancer, spune că anumite plante și alimente – cum ar fi merele, cireșele, nucile, lintea, afinele, ceaiul verde, roșiile, soia și grapefruit – ajută la prevenirea cancerului, deoarece conțin substanțe fitochimice, antioxidanți și fibre.

Se crede că fitochimicalele și antioxidanții joacă un rol în prevenirea apariției cancerului prin repararea leziunilor ADN-ului, în timp ce fibrele ajută la menținerea unei greutăți sănătoase.

„Dar experții sunt de acord că dieta generală și munca de echipă dintr-o combinație de alimente vegetale este cea care pare să ofere cea mai puternică protecție împotriva cancerului”, a spus expertul.

Parekh recomandă să umpleți cel puțin două treimi din farfurie cu plante la fiecare masă. Aceasta include fructe, legume, cereale integrale (cum ar fi orzul și quinoa), ierburi și condimente, fasole și leguminoase.

Adăugarea diferitelor ierburi și condimente este o modalitate ușoară de a crește numărul de plante din farfurie, spune Parekh. Sau încercați să adăugați la salate verdețuri cu frunze închise la culoare, cum ar fi spanacul și salata romană, în plus față de salata iceberg obișnuită.

Parekh a recomandat să consumați cât mai puține alimente ultraprocesate – cum ar fi sucurile și cerealele îndulcite pentru micul dejun – pe cât posibil. Alimentele ultraprocesate sunt asociate cu multe alte probleme de sănătate, cum ar fi cancerul, precum și cu moartea timpurie, bolile de inimă, obezitatea și diabetul de tip 2.

Parekh este, de asemenea, de părere că cel mai bine să evitați carnea roșie, pe care Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului o clasifică drept „probabil cancerigenă”, ceea ce înseamnă că, pe baza cercetărilor actuale, ar putea fi legată de un risc crescut de apariție a bolii.

Reducerea cantității de sare este, de asemenea, înțeleaptă, a spus Parekh. Cercetările sugerează că dietele bogate în sare sunt legate de un risc crescut de cancer de stomac.

Dacă beți alcool, femeile și bărbații ar trebui să se limiteze la una, respectiv două pahare pe zi.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă, în schimb, că niciun nivel de consum de alcool nu este sigur pentru sănătatea noastră.

A fi activ din punct de vedere fizic timp de cel puțin 30 de minute zilnic poate ajuta la prevenirea cancerului, a declarat Parekh. Exercițiile fizice au o gamă uriașă de beneficii pentru sănătate și, potrivit Institutului Național de Cancer, îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar și reduc inflamațiile.

De asemenea, exercițiile fizice ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, deoarece persoanele cu un nivel mai ridicat de grăsime corporală sunt mai predispuse să dezvolte mai multe tipuri de cancer.

Dacă 30 de minute pe zi vi se pare mult, un studiu a constatat că doar 4,5 minute pe zi de activitate viguroasă pe zi ar putea ajuta la reducerea cu 32% a șanselor de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Serviciile medicale și sanitare, mai scumpe din 1 iulie!

În Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea de Guvern cu privire la ajustarea tarifelor pentru serviciile medicale și sanitare, aprobată la sfârșitul lunii februarie.

Documentul conține o nouă ediție a catalogului tarifelor unificate pentru serviciile medicale și sanitare cu plată ale instituțiilor medicale publice, precum și pentru serviciile acoperite din fondurile AOAM, prestate de instituțiile publice și private, potrivit infomarket.md citat de stiripesurse.md.

Catalogul actualizat include prețuri pentru 4 064 de servicii. Reamintim că, potrivit Ministerului Sănătății, majoritatea tarifelor pentru serviciile medicale nu au fost revizuite din 2011, când a fost elaborat Catalogul tarifelor unificate.

Totodată, în ultimii ani, instituțiile medico-sanitare au achiziționat echipament medical performant, au introdus metode avansate de diagnostic și tratament. Toate acestea determină necesitatea de a include tarife pentru noile servicii medicale și metode de diagnostic și tratament, precum și de a actualiza tarifele pentru serviciile existente.

Agenția consideră că veniturile primite de centrele medicale la tarife mai mari le vor permite acestora să-și recupereze investițiile. Tarifele propuse pentru serviciile medicale de înaltă tehnologie, contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, sunt estimate la 43 de milioane de lei și vor fi acoperite din fondurile AOAM.

“Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!”, ediția anului 2024!

Farmacia Familiei dă startul campaniei “Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!” ediția anului 2024!

Farmacia Familiei pe toată perioada sezonului estival (mai – septembrie) oferă consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor, pentru depistarea timpurie a cancerului de piele de tip melanom. Campania națională „Fii în siguranță la soare!” se desfășoară în diferite localități din tară, cu medici implicați voluntar și a ajuns la a 3-a ediție.

În cadrul campaniilor desfășurate în 2022 și 2023, am mers în 20 de localități și am consultat peste 20 mii de persoane. Peste 400 (în 2022 și 2023) de cazuri cu suspecție de melanom malign au fost descoperite în urma consultațiilor.

Urmăriți calendarul și locațiile, pentru a vă planifica examinarea pielii dumneavoastră și a vă asigura că sunteți într-o stare bună de sănătate.

Această campanie are ca scop depistarea precoce a cancerului de piele (melanomului malign) și a schimbărilor suspecte în aspectul pielii, oferind astfel oportunitatea de a obține un diagnostic precoce, cu potențial de a salva vieți. Totodată, specialiștii informează publicul despre factorii de risc, metode de protecție, metodele de auto-examinare și oferă sfaturi pentru îngrijirea pielii.

Cea mai agresivă formă a cancerului de piele este malanomul malign, iar datele arată că incidența acestuia este în creștere, în mod special de expunerea neprotejată la soare. Diagnosticat în stadii incipiente, melanomul poate fi tratat în 98 la sută din cazuri, un rol important în preventie avându-l dermatoscopia, o investigație non-invazivă, nedureroasă, care dureaza câteva secunde.

Nu uitați că prevenția este cea mai bună modalitate de a proteja sănătatea și că, prin îngrijirea corespunzătoare a pielii, puteți preveni apariția unor afecțiuni grave.

Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te GRATUIT!

Startul campaniei va fi dat pe adresa Chisinau, str. Alba Iulia 190/1 (DITA Hyper Farmacie), 18 mai (sâmbătă), orele 10:00 – 18:00

Agenda Screening-ului:

DataOraAdresa
18.0510.00 – 18.00, pauza 13.00 – 14.00Chisinau, Alba Iulia 190/1
25.05Chisinau, Mircea cel Batran 3
01.06Chisinau, CIE Moldexpo
08.06Chisinau, Stefan cel Mare 6
15.06Chisinau, Moscova 16
22.06Chisinau, Decebal 99
29.06Chisinau, Socoleni 7
06.07Chisinau, Miorita 11
13.07Chisinau, Stefan cel mare 148
20.07Chisinau, Testemitanu 21
27.07Chisinau, Mircea cel Batran 41
03.08Chisinau, Cuza Voda 16
10.08Chisinau, Creanga 78
17.08Chisinau, Dacia 23
24.08Ungheni, Nationala 17
31.08 
07.09Cahul, Stefan cel Mare 24D
14.09Chisinau, Alba Iulia 190/1
21.09Chisinau, Moscova 5 HD
28.09Chisinau, Mircea cel Batran 3
25.10Chisinau, CC MallDova
26.10Chisinau, CC MallDova
27.10Chisinau, CC MallDova

Comisia Europeană cere admiterea României, Bulgariei şi Croaţiei în Spațiul Schengen
Articolul anterior
Prognoza meteo. Vremea se încălzește ușor: maximele ating 20 de grade
Articolul următor