Condițiile de intrare în România pentru cetățenii moldoveni cu pașapoarte biometrice

Ambasada României în Republica Moldova informează că s-a modificat cadrul legislativ privind măsura carantinei, aplicabilă cetățenilor străini și apatrizilor care sosesc în România.

Ambasada amintește că, începând cu 1 iunie 2021, au fost anulate restricțiile privind intrarea în România a cetățenilor străini și apatrizilor.

Prin urmare, toți cetățenii Republicii Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei (spre exemplu, ședere pe termen scurt, tranzit), însă trebuie să prezinte dovada vaccinării sau faptul că au fost confirmați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile. 

„Regula generală prevede că pentru cetățenii străini și apatrizii care sosesc în România, indiferent de zona din care vin (verde, galbenă sau roșie), inclusiv din Republica Moldova, se instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile. Sunt scutite de la măsura carantinei persoanele care fac dovada vaccinării, precum și cele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile”, transmite Ambasada.

Totodată, sunt prevăzute excepții de la aceeași măsură pentru o serie de categorii profesionale, detaliate în HCNSU nr. 35 și 36, disponibile mai jos.

Cetățenii români care revin în România din străinătate și au petrecut ultimele 14 zile într-o zonă verde (inclusiv Republica Moldova) nu sunt plasați în carantină (nu trebuie să facă dovada vaccinării sau încadrării în excepțiile prevăzute de legislație).

Ambasada recomandă tuturor persoanelor să se informeze permanent doar din surse oficiale cu privire la intrarea și șederea pe teritoriul României, înainte de începerea călătoriei, tocmai pentru a evita deplasarea până în punctul de trecere al frontierei și refuzarea intrării.

Droguri de 4 milioane de lei, ascunse într-o boxă muzicală: Doi suspecți reținuți

Ofițerii Direcției Antidrog a INI, în conlucrare cu procurorii Procuraturii municipiului Chișinău, au destructurat un grup criminal specializat în contrabandă cu droguri din afara țării, cu ulterioara comercializare a acestora pe teritoriul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Oamenii legii au documentat activitatea infracțională timp de două luni.

În rezultat, polițiștii au stabilit că, liderul grupării criminale este un cetățean al Republicii Moldova, stabilit peste hotare, de unde dirijează schema criminală. Acesta introducea ilegal droguri în țară, ulterior fiind comercializate de către alți membri ai grupării, doi tineri de 24 și 26 de ani, domiciliați în capitală, care aveau roluri de curieri și depozitari.

În temeiul unei informații operative cunoscută polițiștilor, precum că ar urma să fie introdusă ilegal în țară o cantitate impunătoare de droguri, prin intermediul unei rute de transportare a coletelor cu destinația ,,Germania-Republica Moldova”, oamenii legii au descins cu percheziții.

În rezultatul verificărilor efectuate, ofițerii INI, cu suportul câinelui din Direcția Chinologică a IGP au depistat și ridicat 15 000 de pastile ,,ecstasy” camuflate într-un colet (boxă muzicală).

Dacă substanțele narcotice ajungeau la destinație, acestea urmau a fi plasate în ascunzișuri și comercializate prin intermediul magazinelor online.

Valoarea estimativă a drogurilor excluse din circuit constituie circa 4 000 000 de lei.

Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal pentru ,,Circulația ilegală a drogurilor în scop de înstrăinare, de un grup criminal organizat ori în favoarea acestora, în proporţii deosebit de mari“.

Grație măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, oamenii legii au reținut cei doi tineri de 24 și 26 ani, fiind plasați în arest.

În privința liderului grupării criminale, polițiștii urmează să dispună anunțarea în căutare internațională a acestuia, cu ulterioara reținere.

Dacă vinovăția acestora va fi demonstrată, suspecții riscă închisoare de la 7 la 15 ani.

Investigațiile penale pe caz continuă în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Cazul copilei care a stat o noapte la marginea unei păduri, alături de un cățel care a păzit-o, i-a copleșit pe polițiști

Cazul copilei care s-a rătăcit, zilele trecute, și a stat o noapte la marginea unei păduri, alături de un cățel care a păzit-o, i-a copleșit pe polițiști.

Zilele trecute, o copilă din Dubăsari, care a dispărut o noapte ântreagă, a fost găsită la marginea unei păduri, alături de un câine.

Toată noaptea, polițiștii din Dubăsari au căutat o minoră dintr-o localitate din raion, după ce, în jurul orei 20:00, mama acesteia a anunțat că fata a plecat la bunica într-un alt sat, iar după patru ore de la plecare, copila nu a mai ajuns la destinație. Pentru că fata nu avea telefon la ea, coordonatele sale nu puteau fi stabilite.

După o noapte întreagă de căutări, în dimineața de 4 ianuarie, în jurul orei 09:40, fata a fost găsită într-un lan de la marginea pădurii, acolo unde a petrecut toată noaptea. Aceasta nu a fost victima vreunei infracțiuni.

Fata a ales un drum mai scurt, prin pădure, dar s-a rătăcit. Copilei i s-a alăturat un câine care a stat lângă ea toată această perioadă.

Cazul i-a copleșit pe polițiști, așa că aceștia au venit cu un mesaj plin de emoție:

”Vă amintiți cazul fetiței care, după o noapte de căutări, a fost găsită la marginea pădurii, alături de cățelul care i-a fost sprijin și protector?

Acea misiune de căutare a lăsat o amprentă profundă în sufletele colegilor noștri din Dubăsari, iar de Crăciun, polițiştii au decis să le facă o vizită surpriză celor doi prieteni.

I-au găsit în curtea casei jucându-se, o imagine care topește inimi și demonstrează că bunătatea, loialitatea și prietenia nu au nevoie de cuvinte

Fetița l-a numit pe noul ei prieten “Oreo”, un nume pe care îl strigă acum cu drag și recunoștință.”, se arată în mesajul Poliției.

A fost stabilită data alegerilor prezidențiale din România

Alegerile prezidențiale din România vor avea loc în 4 și 18 mai, primul și respectiv al doilea tur de scrutin, a decis, miercuri seara, coaliția de guvernare. Partidele din coaliție au reconfirmat și susținerea pentru candidatura lui Crin Antonescu la Președinție, scrie g4media.ro.

Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă, după ședința coaliției.

„În prima ședință a Coaliției din acest an, formațiunile politice au convenit ca primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc la data de 4 mai, iar turul al doilea să aibă loc la data de 18 mai.

Decizia ține cont de nevoia ca turul I al alegerilor să aibă loc în același timp cu alegerile parțiale din anumite județe (alegeri pentru primari în 13 comune, pentru Primăria Bușteni, Primăria Zalău și Consiliul Județean Bihor) și cu necesitatea ca datele alegerilor să nu se suprapună cu sărbătorile de Paște și Florii”, se arată în comunicat.

Săptămâna viitoare Guvernul va adopta Ordonanța de Urgență și Hotărârea de Guvern necesare respectării deciziilor coaliției, precizează sursa citată.

Campania și alegerile ar urma astfel să fie organizate după Paște, celebrat în 20 aprilie atât de ortodocși, cât și de catolici.

Reamintim că PNL, UDMR și partidele de opoziție au cerut public ca alegerile prezidențiale să fie organizate înainte de Paște, dar PSD a temporizat calendarul.

Curtea Constituțională (CCR) a decis pe 6 decembrie anularea alegerilor prezidențiale, potrivit unui comunicat. CCR nu a explicat motivele, dar decizia a venit după desecretizarea informațiilor de la serviciile secrete care au documentat imixtiunea unui ”actor statal” în campania candidatului Călin Georgescu.

CCR a mai decis că procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, guvernul urmând să stabilească o nouă dată. Acest lucru înseamnă că alegerile vor fi luate de la zero, candidații trebuind să se înscrie din nou și trebuind să treacă prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central.

Anularea alegerilor a avut loc pe fondul desecretizării informațiilor de la serviciile secrete, care au indicat ingerința Rusiei în alegeri.

Școala fără bullying: Copiii, în dialog deschis cu autoritățile, profesorii și părinții
Articolul anterior
Studiu: Cei care au avut Covid-19 au un risc substanţial redus de reinfectare timp de cel puţin zece luni
Articolul următor