Actualele teste coronavirus sunt deja istorie: cercetătorii britanicii lansează teste de anticorpi pentru toate tulpinile Covid-19

Teste coronavirus inovatoare au fost realizate de cercetătorii britanici.Noile teste de anticorpi pot detecta dacă oamenii au fost expuşi la diferitele variante SARS-CoV-2. 

Cercetători au declarat că noile teste pot detecta răspunsuri la anticorpi în cazul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 cu o precizie de peste 98% şi specificitate de 100%, spre deosebire de cele disponibile în prezent care au o precizie în jur de 60-93% şi nu pot diferenţia între variante unice.

Noile teste pot fi utilizate pentru a estima prevalenţa circulaţiei tulpinilor variate în comunitate, între care variantele Alfa şi Delta care au fost identificate pentru prima dată în Kent şi în India.

Testele au potenţialul de a schimba semnificativ traiectoria recuperării din pandemie, pentru că pot evalua imunitatea pe termen lung a unei persoane şi dacă imunitatea este indusă de vaccin sau este rezultatul unei expuneri anterioare la infecţie.

De asemenea, testele pot furniza informaţii cu privire la cât de mult durează imunitatea dobândită prin vaccinare, precum şi cu privire la eficienţa vaccinului pe variantele noi ale virusului.

Testele au fost dezvoltate de Universitatea din Aberdeen în colaborare cu grupul de biotehnologie Vertebrate Antibodies Ltd şi NHS Grampian.

Cum funcționează noile teste de anticorpi

Profesorul Mirela Delibegovic, de la Universitatea din Aberdeen şi conducător al proiectului, a declarat că „testele corecte ale anticorpilor vor deveni din ce în ce mai importante în gestionarea pandemiei şi aceasta este o tehnologie cu adevărat inovatoare, cu potenţialul de a schimba dramatic traiectoria redresării globale în urma pandemiei.

Pe măsură ce trecem prin pandemie, constatăm că virusul suferă mutaţii în variante mai transmisibile, cum ar fi varianta Delta, variante care au un impact negativ asupra performanţei vaccinului şi, în general, asupra imunităţii. Testele disponibile în prezent nu pot detecta aceste variante.

Pe măsură ce virusul suferă mutaţii, testele de anticorpi existente vor deveni şi mai puţin exacte, de unde necesitatea urgentă a unei noi abordări de a încorpora tulpini mutante în test – exact ceea ce am realizat”.

Când vor deveni disponibile noile teste de anticorpi pentru determinarea infectării Covid-19

Discuţiile sunt deja în desfăşurare pentru a explora o posibilă lansare a testelor la NHS, care sperăm să se întâmple curând, a afirmat profesorul Delibegovic. Aceasta a lucrat alături de parteneri din industrie, Vertebrate Anticorpi Ltd şi colegii din NHS Grampian pentru a dezvolta noi teste folosind tehnologia inovatoare a anticorpilor cunoscută sub numele de EpitoGen, relatează Agerpres.

Nouă platformă de testare adaugă sensibilitate şi specificitate crucială actualelor teste serologice disponibile şi are potenţialul de a monitoriza imunitatea individuală şi a populaţiei într-un mod care nu a fost posibil înainte.

Platforma EpitoGen poate fi de asemenea utilizată pentru dezvoltarea de teste de diagnostic de înaltă tehnologie pentru boli infecţioase şi autoimune precum diabetul de tip 1.

Circa 13% dintre adolescenții de 13-15 ani din R. Moldova fumează țigări electronice. Campanie lansată în toată țara

12,7% dintre adolescenții de 13-15 ani din Republica Moldova întrebuințează în prezent țigări electronice. La nivel mondial, datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că 37 de milioane de copii cu vârste între 13 și 15 ani utilizează țigări electronice și alte produse din tutun și nicotină, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În contextul creșterii alarmante a consumului produselor de tutun și nicotină, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Cercetării, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în parteneriat cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova și cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, lansează campania antifumat și despre pericolul țigărilor electronice NU TE LĂSA ABURIT(Ă)!

Evenimentul va avea loc astăzi, 19 noiembrie 2024, ora 12:30, în incinta Liceul Teoretic Republican „Aristotel” (Chișinău, Telecentru, str. Sprîncenoaia, 1).

În cadrul experimentelor interactive, elevii vor afla despre conținutul substanțelor chimice din țigările electronice și efectele acestora asupra sănătății.

De asemenea, va fi lansat și concursul de videouri „Viața fără nicotină și tutun. Reportaj din viitor”, dedicat tuturor elevilor din Republica Moldova. Aceștia vor avea ocazia să participe și să devină reporteri ai unui viitor mai sănătos, liber de substanțe nocive.

Abuzul de antibiotice – o provocare în domeniul sănătății publice din țara noastră

În ciuda eforturilor autorităților și a campaniilor de conștientizare, utilizarea incorectă sau excesivă a antibioticelor continuă să reprezinte un risc major, nu doar pentru sănătatea individuală, ci și pentru întreaga comunitate. În acest context, medicii îi atenționează pe oameni să nu folosească antibiotice fără prescripție, pentru că astfel sporește rezistența bacteriilor la acestea, scrie moldova1.md.

„Riscurile rezistenței la AB pot fi echivalate cu pierderi de vieți omenești și dacă spunem pe glob mor din cauza infecțiilor rezistente la AB, vorbim despre 700 de mii, dar dacă continuăm ritmul ăsta nerațional, riscăm ca în 2050 să creștem cifra la 10 milioane și asta se întâmplă pentru că ne-am obișnuit să considerăm că AB este o pastilă magică, care ne rezolvă toate întrebările”, a declarat asistentul universitar de la USMF, Valeria Cotelea.

Anume rezistența la antibiotice face ca infecțiile comune să devină din ce în ce mai greu de tratat. Și mai complicată devine situația când oamenii practică auto-medicația și tratează diverse simptome cu antibiotice fără a consulta un specialist, de multe ori bazându-se pe recomandările din cercul de prieteni sau pe informații de pe internet.

„Omul la orice infecție apelează la AB, dar infecția este și virală, majoritatea sunt virale, antibioticul este anume pentru bacterii. Aș vrea că oamenii să înțeleagă că luând un antibiotic în virus, face presiune pe bacteriile rezistente și luând AB nimicim toate bacteriile care sunt străjeri, sunt bune, de protecție”, a apus Valeria Cotelea.

Potrivit datelor statistice, antibioticele constituie peste 10 la sută din numărul total de medicamente administrate de moldoveni.

Iei cu tine telefonul la toaletă? Avertismentul medicilor

Medicii avertizează că, în mod normal, o vizită la toaletă nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute, asociind prelungirea acesteia timp îndelungat cu apariţia unor probleme de sănătate. Timpul parcă zboară când îţi faci de lucru pe telefon, scrie adevarul.ro.

Ataşamentul oamenilor faţă de telefoanele mobile a devenit aproape o obsesie pentru cei mai mulţi dintre noi, astfel că, trebuie să recunoaştem, ne este greu să ne mai dezlipim de el chiar şi pentru 10 minute, cât ar trebui să dureze, maximum, o vizită la toaletă.

Deşi pare un lucru inofensiv, medicii avertizează că statul prelungit pe toaletă poate cauza probleme de sănătate, favorizând apariția hemoroizilor, dar şi slăbirea muşchilor pelvieni. Acesta este motivul pentru care spun că nu ar trebui să ne mai luăm telefoanele mobile cu noi la toaletă, pentru că o incursiune scurtă, de 3 minute, s-ar putea transforma în 15-20 de minute dacă găsim ceva interesant de citit sau jucat pe dispozitiv.

Farah Monzur, profesor asistent de medicină și director al Centrului pentru Boli Inflamatorii Intestinale de la Stony Brook Medicine, în Long Island, New York, afirmă că oamenii nu ar trebui să petreacă pe toaletă mai mult de 5-10 minute, în medie.

„Oamenii care stau pe toaletă şi dau scroll au tendința de a pierde noțiunea timpului” a spus Farah Monzur, explicând faptul că, stând în această poziţie, îşi forţează muşchii pelvieni.

La rândul său, dr. Lai Xue, chirurg colorectal, spune că de fiecare dată îşi întreabă pacienţii care acuză probleme cât timp petrec pe toaletă.

„De ce este o problemă dacă stați mai mult? În primul rând, iată o scurtă lecție de fizică. Gravitația ne ține la sol pe Pământ, dar aceeași gravitație forțează, de asemenea, organismul să lucreze mai mult pentru a pompa sângele înapoi la inimă.

Scaunul deschis al toaletei, de formă ovală, comprimă fesele, menținând rectul într-o poziție mai joasă decât dacă ați sta pe canapea. Cu gravitația care trage jumătatea inferioară a corpului în jos, presiunea crescută afectează circulația sângelui. Se crează astfel o valoare unidirecțională în care sângele intră, dar nu se poate întoarce”, a explicat dr. Lai Xue riscul de apariţie a hemoroizilor.

Aşadar, atenţie cât timp petreceţi la toaletă! Dacă vreţi să vă încadraţi în intervalul recomandat de medici, aceştia spun că ar fi bine să nu aduceţi în baie nimic din ceea ce v-ar putea face să pierdeţi notiţiunea timpului, adică telefon, cărţi, reviste, cuvinte încrucişate etc.

Ronaldo devine cel mai bun marcator din istoria Campionatului European
Articolul anterior
Femeia care a aruncat de la etajul 13 fetița unei prietene, din invidie, condamnată la ani grei de închisoare, în Rusia
Articolul următor