Ce trebuie să știi despre vaccinul anti-Covid de la Johnson&Johnson

Pe 12 iulie, Republica Moldova a recepționat un lot de 151.200 de doze de vaccin Johnson & Johnson, produs în SUA și livrat prin intermediul platformei COVAX. Dozele au fost distribuite proporțional în toate punctele de vaccinare din țară. Potrivit autorităților, în țara noastră urmează să ajungă un lot total de 518.000 de doze de vaccin Janssen de la Johnson & Johnson.

Vaccinul  Janssen/Johnson & Johnson e produs de compania americană farmaceutică Johnson &Johnson pentru a preveni infectarea cu virusul Covid-19.

Vaccinul se administrează intramuscular cu o singură doză și e recomandat persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani.

Vaccinul Johnson&Johnson este un vaccin cu vector viral nereplicativ. În prezent, această tehnologie este folosită și pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva unor boli cauzate de virusuri precum HIV și Zika.

Este vorba despre un vaccin vector viral bazat pe un adenovirus uman care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea proteinei spike a virusului SARS-CoV-2 care cauzează Covid-19. Sistemul imunitar al organismului răspunde la această proteină spike pentru a produce anticorpi. Vaccinul necesită o singură doză și nu trebuie depozitat congelat.

Vaccinul împotriva COVID-19 Johnson & Johnson a fost precalificat pentru utilizare de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului și e recomandat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). 

S-a constatat că la 28 de zile de la imunizare, vaccinul are o eficacitate de 85,4% împotriva cazurilor severe și 93,1% împotriva cazurilor de spitalizare. 

Înainte de imunizare, comunicați medicului dacă suferiți de:

-alergie

-febră

-tulburări de coagulare a sângelui

-imunosupresie cu medicamente

-graviditate, alăptare.

Care sunt efectele secundare în cazul administrării vaccinului Janssen anti-Covid-19?

-Reacții la locul injectării: durere, roșeață a pielii și umflături.

– Efecte secundare generale: cefalee, senzație de oboseală, dureri musculare, greață, febră.

Există un risc foarte mic ca vaccinul Janssen Covid-19 să provoace o reacție alergică severă. O reacție alergică severă poate apărea de obicei în câteva minute până la o oră după administrarea unei doze de vaccin Janssen Covid-19.

Tromboză 

Unele rapoarte sugerează că vaccinul J&J prezintă un risc crescut de apariție a trombozei cu sindrom de trombocitopenie (TTS). Conform acestora, afecțiunea caracterizată prin apariția cheagurilor de sânge și nivelul scăzut de trombocite a apărut preponderent la femeile adulte cu vârsta sub 50 de ani. 

Experții care au analizat rapoartele de siguranță pentru acest vaccin, au depistat 15 cazuri în care femeile au dezvoltat ulterior tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS). Au existat 7 astfel de evenimente la un milion de vaccinări a femeilor cu vârsta cuprinsă între 18-49 de ani. Pentru femeile cu vârsta de 50 ani și mai mult, rata a fost de 0,9 la un milion de doze. Simptomele trombozei au început între a 6-a și a 15-a zi după vaccinare. 

Sindromul Guillain-Barré 

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a actualizat recent eticheta vaccinului pentru a avertiza despre un posibil risc al unei complicații neurologice rare – sindromul Guillain-Barré. În timp ce instituția a spus că nu a stabilit dacă vaccinul ar putea provoca sindromul, a fost observată o creștere a rapoartelor despre starea uneori paralizantă pe care o simțeau pacienții în urma administrării vaccinului.  

Sindromul este o tulburare neurologică care constă în faptul că sistemul imunitar al organismului dăunează celulelor nervoase, provocând slăbiciune musculară sau, în cele mai grave cazuri, paralizie. Majoritatea oamenilor se recuperează complet după spitalizare. 

Chiar dacă vaccinul crește riscul sindromului, este totuși mai bine să te vaccinezi împotriva coronavirusului, a subliniat Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.

O analiză a tuturor datelor disponibile în acest moment arată că beneficiile cunoscute și potențiale ale vaccinului J&J depășesc riscurile. Peste 12,7 milioane de americani s-au vaccinat deja cu doza unică de Johnson&Johnson. 

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med – un parteneriat exclusiv în avantajul clienților!

Anunțăm lansarea parteneriatului dintre Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med, o colaborare dedicată sănătății clienților noștri. Astfel, clienții Farmaciei Familiei beneficiază de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

Reducerea este valabilă până pe 25 noiembrie, oferind oportunitatea de a accesa o gamă variată de servicii medicale la standarde înalte de calitate.

Avangard Med este deja recunoscut pentru echipa sa de specialiști dedicați și pentru echipamentele moderne utilizate în diagnosticare și tratament, iar acum, prin parteneriatul cu Farmacia Familiei, își propune să facă accesibile aceste servicii tuturor celor care pun sănătatea pe primul loc.

Nu ratați ocazia de a vă bucura de consultații și investigații la jumătate de preț, într-un mediu sigur și profesionist! Vizitați site-ul Avanagard Med și aflați mai multe despre serviciile Centrului Medical.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard – partenerii sănătății familiei!

14 noiembrie, Farmacia Familiei măsoară gratuit glicemia/P

Măsurarea nivelului de zahăr în sânge este cea mai bună metodă de a depista la timp maladia (diabetul zaharat) și de a o trata fără a ajunge la complicații.

Farmacia Familiei va măsura GRATUIT glicemia. Orice vizitator are posibilitatea să verifice indicele de glicemie în sânge pe parcursul zilei de 14 noiembrie (în intervalul orelor 9:00 – 12:00).

Lista filialelor unde se va măsura GRATUIT glicemia:

ADRESE
Chisinau, Albisoara, 4
Chisinau, Cuza Voda, 16
Chisinau, Stefan cel Mare, 148
Chisinau, Stefan cel Mare, 67
Chisinau, Testemitanu, 21
Chisinau, Moscova 20
Chisinau, Mircea cel Batrin 41
FF, fil.Chisinau, Moscovei 5 hyperdita
Chisinau, Calea Iesilor, 2/3
Chisinau, Cuza Voda 44
Chisinau, Miorita 3-5
Chisinau, Bogdan Voievod,1/ C
Chisinau, Ginta Latina, 10
Chisinau, Hristo Botev, 6
Chisinau, Mircea cel Batrin, 10/3
Chisinau, Mircea cel Batrin, 24
Chisinau, Dacia, 23
Chisinau, Stefan cel Mare, 126
Chisinau, Dacia 49/19
Chisinau, Alba Iulia, 184/3
Chisinau, Miorita, 11
Chisinau, Socoleni, 7
Chisinau, Soseaua Hincesti, 60/4(2)
Chisinau, Dacia, 3/3
Chisinau, Traian, 23/1
Chisinau, Alba Iulia, 91
Chisinau, Albisoara, 80/10
Chisinau, Grenoble, 128/2
Chisinau, Grigore Vieru, 21
Chisinau, Igor Vieru, 13/1
Chisinau, Mircea cel Batrin, 4/6
Chisinau, Sarmizegetusa, 35
Chisinau, Tudor Vladimirescu, 10/1
Chisinau, Arborilor, 21
Chisinau, Dacia, 62
Chisinau, Mircea cel Batrin, 3
Chisinau, Moscova, 16
Chisinau, Moscova, 9/5
Chisinau, Stefan cel Mare, 6
Chisinau, Testemitanu, 3 (Kaufland)
Anenii Noi, Concilierii Nationale, 10
Balti, Bulgara, 70 (HD)
Orhei, V. Lupu. 15A
Ungheni, Nationala, 17 (HD)
Cahul, Stefan cel Mare, 24D (HD)

Vrem să te ajutăm să previi această afecțiune, de aceea timp de trei zile, 13 – 14 – 15 noiembrie, am pregătit oferte pentru tine și cei dragi. 

Te așteptăm pe 14 noiembrie în filialele Farmacia Familiei pentru a testa gratuit glicemia!

Beneficiază pînă pe 25.11.24 de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Peste 30 de copii cu vârsta sub 5 ani au murit anul trecut din cauza pneumoniei

În Republica Moldova, 1147 de persoane, inclusiv 31 de copii, și-au pierdut viața în anul 2023 din cauza pneumoniei. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul marcării Zilei mondiale a pneumoniei, comunică MOLDPRES.

Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitor, a menționat că, în acest an, tema evenimentului este „Fiecare respirație contează: opriți pneumonia în calea sa” și evidențiază semnificația fiecărei respirații și urgența opririi pneumoniei prin depistare, tratament și prevenire precoce.

Conform medicilor, pneumonia este o infecție respiratorie gravă cauzată de virusuri, bacterii sau fungi, care afectează plămânii, limitând aportul de oxigen către celulele organismului. Persoanele cele mai expuse riscului de a face pneumonie sunt copiii sub cinci ani și adulții cu vârste de peste 70 de ani.

Simptomele pneumoniei pot varia de la ușoare până la foarte grave, cele mai frecvente fiind: tusea, febra, frisoane, dificultate în respirație, dureri în piept, stare generală de rău, oboseală etc. Alte simptome pot varia în funcție de cauză, severitatea bolii, vârstă și alți factori.

Factorii de risc care cresc susceptibilitatea la pneumonie includ: accesul limitat la servicii de prevenire și îngrijire, malnutriția, poluarea aerului în rezultatul arderii combustibililor fosili și a consumului de tutun, prezența bolilor cronice.

Demi Moore arată senzațional la 58 de ani. Actrița, surprinsă în costum de baie, în vacanță în Grecia
Articolul anterior
Maraton de vaccinare la Cetatea Soroca: 4 vaccinuri disponibile
Articolul următor