Îngrijorător! Ne așteaptă fenomene meteo extreme fără precedent!

Vremea extremă va afecta Pământul şi în acest an, arată cel mai mare raport din istorie despre schimbările climatice care a fost făcut public.

Cercetătorii ONU au publicat cel mai mare raport din istorie referitor la schimbările climatice, catalogat drept “Cod roșu pentru umanitate”. Conform acestora, ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170, iar omenirea va asista în curând la “evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”, scrie jurnal.md.

Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) a publicat un raport cu cea mai cuprinzătoare evaluare climatică de până acum, cu mai puțin de trei luni înainte de întrunirea ONU. Experții atrag atenția că incendiile, inundațiile și vremea extremă, fenomene observate în întreaga lume în ultimele luni, reprezintă doar o mică parte din ce s-ar putea întâmpla constant în viitorul apropiat, pe fondul încălzirii globale, scrie Biziday.

Concluzii-cheie:

– Temperatura globală a fost cu 1,09 grade Celsius mai mare în deceniul dintre 2011-2020 decât între 1850-1900.

– Ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din 1850.

– Rata recentă de creștere a nivelului mării aproape s-a triplat comparativ cu 1901-1971.

– Influența umană este „foarte probabil” (90%) principalul motor al retragerii globale a ghețarilor din anii 1990 și a scăderii gheții marine arctice.

– Extremele fierbinți, inclusiv valurile de căldură, au devenit mai frecvente și mai intense începând cu anii 1950, în timp ce evenimentele reci au devenit mai puțin frecvente și mai puțin severe.

La nivel de impact prevăzut de experți, au fost identificate cinci elemente:

– Până în 2040, temperaturile vor crește cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile 1850-1900, indiferent dacă obiectivele referitoare la emisii vor fi atinse sau nu.

– Arctica va fi probabil lipsită de gheață în septembrie cel puțin o dată înainte de anul 2050, în toate scenariile evaluate.

– Va exista o creștere a apariției unor evenimente extreme „fără precedent în evidența istorică”.

– Evenimentele extreme ale nivelului mării care au avut loc o dată pe secol în istoria recentă vor avea loc cel puțin anual în mai mult de jumătate din amplasamentele de mareometrie până în 2100.

– Cel mai probabil, incendiile se vor înmulți în tot mai multe regiuni ale lumii.

Nivelul mării crește din cauza încălzirii în regiunile polare, care topește gheața marină și provoacă expansiune termică – unde apa se extinde fizic odată cu creșterea temperaturii mării. Aceasta este o problemă, deoarece dacă nivelul mării continuă să crească, în cele din urmă regiunile de coastă – și posibil insulele întregi – vor fi inundate sau vor deveni subacvatice. O parte din terenul care s-ar pierde este important pentru cultivarea alimentelor, cum ar fi delta râului Nil.

IPCC, grup alcătuit din sute de oameni de știință din lume, publică evaluări cuprinzătoare aproximativ o dată la șapte ani, raportul acesta fiind al șaselea din 1988. Lucrările anterioare au arătat că anii 2020 sunt un deceniu crucial, în care emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse la jumătate pentru a limita încălzirea peste nivelurile preindustriale, stabilite de rapoartele anterioare IPCC ca prag de siguranță și cel mai mic dintre cele două obiective din acordul de la Paris din 2015. Observațiile meteo din acest an nu sunt incluse în raportul IPCC, care se bazează pe date publicate în revistele de evaluare din anii trecuți, adunate de la ultimul raport din 2013.

De câți bani ai nevoie să trăiești decent în Marea Britanie. Cercetătorii au realizat un studiu

Cercetătorii de la Universitatea Loughborough au realizat un studiu privind venitul necesar pentru a trăi decent în Marea Britanie în anul 2023, ținând cont de creșterea costului vieții.

Conform analizei lor, o persoană ar trebui să câștige cel puțin 29.500 de lire sterline pe an pentru a atinge un nivel de viață acceptabil.

Această sumă reprezintă o creștere semnificativă față de 2022, când necesarul estimat era de 25.000 de lire sterline. Pentru o familie cu doi copii, această sumă crește la 50.000 de lire sterline, comparativ cu 44.500 de lire sterline în anul anterior.

Studiul face parte din proiectul „Standardul de venit minim” (MIS), care urmărește de 15 ani nevoile materiale și nemateriale ale gospodăriilor pentru a atinge un nivel de trai adecvat. MIS se concentrează pe determinarea a ceea ce este necesar pentru a participa în societate, nu doar pentru a supraviețui.

Aproape 30% din oamenii din UK se descurca prost cu banii

Conform ultimei analize, 19,2 milioane de oameni din Marea Britanie, adică 29% din populație, trăiesc în gospodării cu venituri sub standardul minim, fără un venit suficient. Aceasta este consecința presiunilor semnificative asupra veniturilor gospodăriilor și a inflației, în special în ceea ce privește alimentele și combustibilii de uz casnic.

În fața creșterii rapide a costului vieții, veniturile oamenilor, atât muncitori, cât și șomeri, nu reușesc să țină pasul. Chiar și cu un loc de muncă cu normă întreagă și un salariu minim, o persoană atinge doar 73% din minimul necesar pentru un nivel de trai acceptabil.

În fața acestor provocări, cercetătorii fac apel la guvern pentru luarea de măsuri. Ei propun creșterea beneficiilor sociale în concordanță cu inflația pentru a elimina incertitudinea pentru cei care primesc prestații și pentru a îmbunătăți sistemul de securitate socială.

De asemenea, subliniază necesitatea de investiții pe termen lung în locuințe și găsirea modalităților de reducere a costurilor și îmbunătățire a calității serviciilor cheie, cum ar fi transportul și îngrijirea copiilor, scrie site-ul ziarulromanesc.net. 

Mame și fiice celebre care au purtat aceeași rochie, chiar și la 25 de ani distanță. Cât de frumoase sunt fiicele divelor

Mamele lasă, ușor, ușor, locul fiicelor în showbiz! Fiicele starurilor de la Hollywood sunt recunoscătoare mamelor lor și adesea încearcă să le copieze.

De exemplu, cel mai aperciat supermodel al anilor 90, Cindy Crawford, a deschis calea fiicei sale, Kaia, în lumea modellingului. Cu doi părinți celebri, legende la Hollywood, este de înțeles că și fiica lui Michael Douglas și a lui Catherine Zeta Jones, Carys, vrea să le calce pe urme. Și exemplele pot continua, scrie protv.ro.

Multe tinere au apărut la diverse evenimente în rochii emblematice purtate, în trecut, de mamele lor pe covorul roșu.

Cel mai recent exemplu în acest sens este Carys Douglas, care, de ziua ei, la împlinirea a 21 de ani, a îmbrăcat o rochie roz cu care Catherine Zeta Jones a făcut furori în 1999, la MTV Movie Awards.

Tot de ziua ei, la împlinirea a 18 ani, și Kaia Gerber a adus un omagiu mamei sale, Cindy Crawford, purtând o copie a celebrei rochii Versace, cu care și-a făcut apariția în 1992 la MTV VMA.

Rochiile de Oscar ale Angelinei Jolie și ale lui Gwyneth Patrow au fost și ele „reciclate” de către fetele lor.

Și Salma Hayek și-a îmbrăcat fiica, anul trecut, la Vanity Fair Oscar party într-o rochie roșie cu umerii goi, purtată de ea în 1997.

Una dintre cele mai înalte femei din lume a murit la 77 de ani. Avea o înălțime de 224,8 cm

Maria Feliciana dos Santos, una dintre cele mai înalte femei din lume, a murit la vârsta de 77 de ani. Pe când avea peste 20 de ani, ea măsura 224,8 centimetri înălțime, însă a mai scăzut odată cu înaintarea în vârstă, scrie stirileprotv.ro.

Maria Feliciana, fostă cântăreață și jucătoare de baschet, a murit sâmbătă, într-un spital privat din Brazilia.

Timp de mai mulți ani, ea a deținut recordul de cea mai înaltă femeie.

În prezent, Rumeysa Gelgi, din Turcia, este cea mai înaltă femeie din lume, măsurând 2,15cm înălțime, scrie The Sun.

În Franţa, mersul la cafenea şi călătoriile în tren sunt permise doar cu certificatul de vaccinare
Articolul anterior
Valentina Naforniţă, despre divorţul care i-a schimbat viaţa în doar o săptămână
Articolul următor