„Nu mănânc nimic, dar oricum mă îngraş”. Explicaţia specialiştilor de ce nu slăbim…

Genele obezității: explicația științifică de ce nu slăbim.

Studio shot of a young woman choosing between a healthy and unhealthy diet

„Nu mănînc nimic, dar oricum mă îngraș”, „numai m-am uitat la dulciuri, dar cîntarul imediat a arătat +2 kg” – sînt fraze pe care le auzim adesea de la prietene care slăbesc mereu cu oase grele și, uneori, de la noi înșine. De ce unii oameni pot mînca totul și rămîn într-o formă excelentă, în timp ce alții, în ciuda restricțiilor și efortului fizic, se despart încet de kilograme în plus, nu slăbesc? Potrivit Marinei Smirnova, nutriționist și specialist în testele ADN, răspunsul la întrebare trebuie căutat în așa-numitele gene ale obezității care contribuie la adăugarea în greutate, scrie noi.md.

Gena obezității sau „FTO” (fat mass and obesity associated), are legătură cu producerea hormonilor de sațietate — leptină și ghrelin. Cu o cantitate mare de acest hormon în organism, senzația de saturație apare rapid, iar cu o lipsă a acestuia, s-ar putea să nu vă simțiți sătui încă 30-40 de minute și, în consecință, veți continua să mîncați.

MC4R Gena MC4R este responsabilă de pofta de mîncare. Prin acest receptor, creierul primește semnalul despre suprimarea foamei și oprirea consumului de alimente. Dacă există o întrerupere a acestor gene, atunci probabilitatea de a dezvolta obezitate crește. Cînd sentimentul de sațietate nu vine mult timp, omul poate mînca mult timp și mult, ceea ce duce ulterior nu numai la un sentiment de greutate, ci și la exces de greutate. Dorința de a satisface foamea va crește, va apărea înainte de timp, veți dori întotdeauna să mîncați. Dacă consumați calorii suplimentare și nu aveți timp să le cheltuiți în timp, adăugarea în greutate este inevitabilă.

Pentru a nu vă îngrășa, încercați să mîncați încet, mestecați bine mîncarea și savurați-o. FABP2 Gena FABP2 (fatty acid binding protein 2) este responsabilă de asimilarea grăsimilor animale (carne, unt, produse lactate, brînză de vaci, cașcaval, smîntînă). Se întîmplă că ați mîncat o porție foarte mică de mîncare, iar oricum adăugați repede în greutate. În acest caz, merită acordată atenție genei FABP2. În mod normal, noi ar trebui să absorbim doar jumătate din grăsimi, astfel încît, în medie, din 100 g de brînză de vaci de 5%, în organism vor fi absorbite aproximativ 2,5% din grăsime. Dacă există un defect al genei, atunci pot fi absorbite toate cele 5%. Respectiv, pentru a fi zvelt, trebuie să mîncați de aproape 2 ori mai puține grăsimi animale. De asemenea, este important să controlați cantitatea de grăsimi consumate, deoarece produsele de origine animală sînt bogate în colesterol CD36 Cuiva iubește mîncarea grasă, cineva nu. Relațiile cauză-efect aici trebuie căutate în activitatea receptorului CD36. El este responsabil de susceptibilitatea, atracția pentru grăsimi în alimentație: o întrerupere în CD36 va fi exprimată prin atracția puternică față de alimentele grase, contribuind la adăugarea de kilograme.

La urma urmei, cu cît sînt mai multe nereguli în genele responsabile de creșterea în greutate, cu atît este mai mare riscul de supraalimentare și obezitate. ADRB3 Gena ADRB3 (β3-adrenoreceptor) este responsabilă de consumul de grăsimi ca răspuns la activitatea fizică. Se întîmplă că, chiar dacă faci sport regulat, kilogramele în plus dispar încet. De ce se întîmplă asta? Nu antrenorul este rău sau lipsă de motivație, ci activitatea genei ADRB3, care împiedică pierderea în greutate în cazul în care are loc vreo modificare în ea. Dacă din muschi se consumă lent glicogenul (rezerva de glucoză), atunci cel mai probabil ai probleme cu gena ADRB2: pentru a nu lua în greutate, va trebui să incluzi antrenamente intense în rutina zilnică și să controlezi cantitatea de glucide consumate seara. După cum puteți vedea, există o predispoziție genetică la obezitate. Dar chiar și cu aceste caracteristici, modificări, puteți învăța să vă păstrați în formă bună. Principalul lucru este să știm cum funcționează organismul nostru, asupra ce și cum putem influența, și începe să aplicăm aceste reguli. Rezultatele pozitive nu se vor lăsa așteptate mult timp.

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Haos urbanistic în Chişinău
Articolul anterior
Povestea cailor abandonați care s-au sălbăticit în munţi
Articolul următor