Avocatul lui Mihail Efremov a vorbit despre starea de sănătate a clientului său

Avocatul actorului rus Mihail Efremov, care de doi ani îşi ispăşeşte pedeapsa în detenţie, susţine că clientul său este istovit.

De doi ani Mihail Efremov se află într-o colonie unde îşi ispăşeşte pedeapsa după ce a ucis un om într-un accident în timp ce era beat la volan. Acesta a fost condamnat la opt ani de detenţie, iar în timpul apropiat urmează să fie examinată plângerea depusă de avocatul său prin cere reducerea termenului având în vedere împrejurările în care s-a produs nenorocirea.

Avocatul actorului, Piotr Harahorin, a declarat recent că clientul său se simte mai bine, dar are emoţii înainte de procesul care urmează să aibă loc în curând.

„Efremov se simte mai bine, dar are emoţii înainte de şedinţa de judecată care urmează să aibă loc, întrucât se va decide soarta lui. Cât priveşte starea lui de sănătate, acum Mihail se simte mai bine. În august a fost chinuit de o alegrie sezonieră şi nu avea puteri nici măcar să urce la etajul doi. Dar în colonie sunt medici buni, iar el beneficiază de tratament corespunzător.”, a împărtăşit avocatul lui Efremov.

În timp ce actorul este în detenţie, familia sa trece prin probleme financiare grave, întrucât el era cel care o întreţinea. Avocatul susţine că Mihail Efremov este încrezător că va fi eliberat curând şi va putea munci din nou pentru a-şi putea ajuta apropiaţii.

Veste bună: Mii de elevi de clasa IX-a vor beneficia de ore gratuite pentru a se pregăti de examenul la matematică

Ministerul Educației și Cercetării (MEC), împreună cu Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE),  anunță implementarea unui set de măsuri inovatoare pentru a asigura desfășurarea corectă și transparentă a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului în anul 2025. Acțiunile au fost făcute publice astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de ministrul Dan Perciun și directoarea ANCE, Lilia Ivanov, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

„Noi pornim în acest exercițiu de îmbunătățire a procesului de desfășurare a examenelor, cu ferma convingere că integritatea nu se negociază. Integritatea trebuie să fie trăită în toate procesele care se întâmplă într-un sistem educațional modern și performant. Procesul de desfășurare a examenelor este un proces cheie care asigură transmiterea acestor valori în sistemul educațional. Noi, la MEC, credem că școala învață elevii atât matematică, fizică, chimie, biologie dar, nu mai puțin important – transmite valori și nu doar prin manualele școlare, dar poate mai mult decât atât prin modul în care este organizată viața școlară și modul în care sunt organizare procesele în sistem”, a spus ministrul Dan Perciun.

Pentru a susține elevii care întâmpină dificultăți în studiul matematicii, în anul 2025, peste 6.000 de elevi absolvenți ai clasei a IX-a vor avea acces la ore gratuite, la această disciplină școlară. Instruirile, cu o durată de 30-40 de ore, se vor desfășura în grupuri mici, formate din 3-4 elevi. Beneficiarii vor fi selectați pe baza unui test de matematică, care va fi administrat pe 27 februarie 2025, la care vor participa toți cei aproximativ 29.000 de elevi absolvenți ai clasei a IX-a. 

În același timp, în sesiunea de examene 2025, Comisii Republicane de Evaluare vor analiza toate testele scrise de elevi în sesiunea de bază, cea suplimentară și examinarea contestațiilor. Evaluarea testelor scrise se va realiza în patru Centre Republicane de Evaluare, care vor fi constituite în municipiul Chișinău. 

„Fiecare structură de acest fel va fi dotată cu sisteme video pentru monitorizarea procesului de evaluare, asigurând corectitudinea și transparența. Evaluarea tuturor testelor scrise se va desfășura cu implicarea a peste 400 de cadre didactice, selectate pentru experiența lor în comisii de evaluare naționale”, a declarat Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE).

Și profesorii care predau disciplinele de examen în clasa IX vor beneficia de suport. În perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025, MEC și ANCE organizează cursuri de formare pentru peste 4.000 de profesori care predau disciplinele incluse în examenele de absolvire a gimnaziului. „Scopul instruirilor este îmbunătățirea procesului de evaluare prin activități interactive și sarcini practice, în beneficiul elevilor”, a mai spus Lilia Ivanov.

În contextul includerii măsurilor suplimentare de organizare și desfășurare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului, MEC și ANCE au elaborat un proiect de modificări la normativele de timp și de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea examenelor naționale de absolvire. 

Propunerile prevăd majorarea cu 40% a normativului pentru evaluarea testelor scrise din cadrul examenelor de absolvire a gimnaziului și cu 30% a normativului respectiv din cadrul examenului național de bacalaureat, posibilitatea indexării anuale a normativelor de evaluare a lucrărilor în baza coeficientului de valorizare a salariului mediu pe economie. Pentru aceste modificări, din bugetul de stat, se vor aloca peste 8,6 mil lei.

În anul 2025, MEC și ANCE vor continua campania „Fii Onest, NU COPIA”, prin care este monitorizat modul de organizare și desfășurare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului. 

Totodată va fi lansată campania „Ajută un elev”, care urmărește să sprijine elevii din clasa a IX-a în pregătirea pentru examene, prin implicarea voluntară a colegilor lor din clasele a XI-a și a XII-a. 

„Credem că acest sprijin colegial este mai accesibil și mai motivant pentru absolvenții de gimnaziu. Elevii voluntari din clasele a XI-a și XII-a vor beneficia de instruiri desfășurate de experți cu o bogată experiență în pregătirea elevilor către examene, pentru a învăța cum să ofere un suport eficient, atât metodologic, cât și în înțelegerea cerințelor fiecărei probe de examen. Aceștia vor primi și un set de materiale educaționale utile, care îi vor ajuta să ofere sprijin elevilor pe care îi pregătesc”, a mai spus Lilia Ivanov.

Caz șocant: O interpretă de muzică ușoară de la noi, șantajată de un deținut de la Cricova. Complicele de la libertate, investigat și el

Procurorii PCCOCS ai oficiului Nord, de comun cu ofițerii INI din aceeași regiune, au pus capăt unei scheme de șantaj intim al unei interprete de muzică ușoară din Chișinău, dirijat din penitenciarul din Cricova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Deținutul are vârsta de 22 și a fost condamnat pentru furt și jaf, cu ispășirea pedepsei până în anul 2028. În a doua jumătate a lunii noiembrie 2024, acesta a contactat-o pe interpretă și i-a cerut 500 euro pentru ca să nu publice pe internet și să nu le trimită rudelor acesteia un set de imagini intime ale dânsei. De fapt, deținutul a preluat imaginile de pe profilul ei public de pe platformele ei de socializare (Odnoclasnichi, Instagram, Facebook), pe care le-a modificat în programe de editare grafică, astfel încât acum imaginile exprimau posturi indecente.

Pentru ca șantajul bănuitului să-i devină mai credibil, acesta i-a trimis interpretei câteva din imaginile trucate. Totuși, aceasta a anunțat autoritățile de drept, care au preluat controlul comunicării cu deținutul pentru acumularea probelor. Ulterior, sub controlul autorităților, interpreta i-a transferat 1.200 lei unui tânăr de 25 de ani de la libertate, cunoscut al deținutului, pe care ulterior autoritățile l-au și reținut. Totodată, cu sprijinul angajaților ANP, oamenii legii l-au percheziționat pe deținut și celula acestuia, unde a fost găsit și telefonul cu pricina folosit la comunicarea ilegală cu interpreta, chiar dacă telefoanele sunt interzise în penitenciar.

Ulterior, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a depus demers privind aplicarea arestului preventiv pentru 30 zile față de complicele de la libertate, care a fost satisfăcut de Judecătoria Bălți. În ceea ce-l privește pe deținutul care a dirijat schema, acesta urmează să fie investigat penal în interiorul penitenciarului. Totuși, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, ambii beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

O moldoveancă a rămas fără 39.000 de euro după ce ”a uitat” să-i declare la Aeroport

Funcționarii postului vamal Aeroport Internațional Chișinău, în colaborare cu polițiștii de frontieră, au depistat o sumă de 39.000 de euro nedeclarată, în timpul controlului bagajelor pasagerilor de pe ruta Chișinău-Antalya, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Funcționarii postului vamal Aeroport Internațional Chișinău, în colaborare cu polițiștii de frontieră, au depistat o sumă de 39.000 de euro nedeclarată, în timpul controlului bagajelor pasagerilor de pe ruta Chișinău-Antalya.

Persoana vizată este o conațională în vârstă de 35 de ani.

Mijloacele financiare au fost ridicate, iar cazul a fost transmis Direcției de urmărire penală din cadrul Serviciului Vamal, pentru investigații suplimentare.

Serviciul Vamal subliniază importanța respectării legislației privind declararea sumelor de bani la trecerea frontierei și îndeamnă cetățenii să respecte aceste obligații pentru a evita consecințele legale.

Lovitură de stat în una dintre cele mai sărace țări din lume
Articolul anterior
Presupusul boyfriend al Kseniei Borodina a rupt, în sfârşit, tăcerea
Articolul următor