Fructele de aronie au numeroase beneficii pentru sănătate. Află cum le poți consuma!

Mici, rotunde și închise la culoare, cu o cantitate impresionantă de antioxidanți vegetali, vitamina C, A, E, mangan, vitamina K, fructele de aronia sunt considerate unele dintre cele mai sănătoase fructe de pe pământ ce aduc numeroase beneficii pentru sănătate. În trecut, fructele erau folosite în scop curativ, ca remediu împotriva răcelii.

Boabele de aronia au un gust ușor astringent, de aceea sunt folosite în special în prepararea de sucuri, piureuri, gemuri, siropuri, ceaiuri și vinuri. Cu toate acestea, fructele de aronia se găsesc în magazine și proaspete, uscate sau sub formă de pulbere.  

Fructele de aronia conțin, în special, antocianine, un tip de antioxidanți responsabili pentru culoarea închisă a acestora ce protejează celulele corpului și oferă mai multe beneficii.

1.    Stimulează digestia și remediază problemele de natură digestivă – fiind bogate în fibre dietetice, fructele de aronia asigură o bună digestie, combatând constipația, diareea, balonarea și alte probleme digestive. Compușii organici din aronia protejează intestinele de bacterii, întărind sistemul imunitar.

2.    Au un puternic efect antioxidant – începând cu quercetină și catehină, și până la luteină si zeaxantina ori caroten, fructele de aronia sunt bogate în antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi din sânge, piele, de la nivelul țesuturilor și organelor, prevenind mutațiile ce pot apărea la nivel celular. De asemenea, o acumulare de radicali liberi poate duce la apariția stresului oxidativ, care poate determina anumite boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. Fructele de aronia reprezintă și o sursă excelentă de polifenoli, un grup de antioxidanți extrem de benefici pentru sănătate, dar și pentru o piele frumoasă și un păr strălucitor. 

3.    Întăresc sistemul imunitar – pe lângă antioxidanții importanți menționați mai sus, aronia conține și vitamina C din belsug, care stimulează activitatea celulelor albe și ajută și la sinteza colagenului. Colagenul este responsabil pentru repararea țesuturilor, a organelor, a vaselor de sânge și a celulelor.

4.    Pot preveni cancerul – mai multe cercetări sugerează că există o legătură între consumul de aronia și reducerea riscului de cancer la colon. Fructele de aronia pot ajuta persoanele aflate în categoriile de risc crescut de cancer la colon să prevină această afecțiune.

5.    Scad riscul de afecțiuni cognitive – unul dintre efectele pe care îl au radicalii liberi asupra organismului constă în distrugerea legăturilor neuronale din creier, fapt ce duce la reducerea capacităților cognitive. Antocianinele din fructele de aronia cresc activitatea neuronală, întăresc legăturile neuronale și reduc stresul oxidativ la nivelul creierului, ceea ce înseamnă ca se reduce și riscul de boala Alzheimer, demență și alte afecțiuni similar, ce vin odată cu înaintarea în vârstă.

6.    Îmbunătățesc vederea – carotenul din aronia reduce stresul oxidativ și la nivelul ochilor, prevenind degenerescența maculară și dezvoltarea unor afecțiuni oculare precum cataracta.

7.    Reglează tensiunea arterială – conținutul ridicat de potasiu din aceste fructe are efecte benefice asupra sănătății inimii, potasiul având efect vasodilatator. Prin relaxarea vaselor de sânge, tensiunea arterială scade, fluxul sanguin crește, iar șansele de infarct sunt, astfel, reduse.

8.    Au efect antibacterian – mai multe studii recente sugerează faptul că fructele de aronia au un impact direct asupra răcelii și a infecțiilor bacteriene de la nivelul căilor respiratorii. Așadar, aceste fructe pot fi consumate pentru combaterea gripei și răcelii, dar și în scop preventiv.

9.    Sunt benefice pentru diabetici – fibrele dietetice din fructele de aronia ajută la menținerea echilibrată a nivelului de zahăr din sânge, prevenind creșterile sau scăderile bruște de glicemie, care pot fi foarte periculoase în cazul celor suferinzi de diabet.

Cum poți integra fructele de aronia în dieta ta?

–    Crude sau uscate, sub formă de gustare, în iaurt sau amestecate cu brânză de vaci proaspătă și miere
–    Sub formă de suc sau smoothie, în combinație cu alte fructe, precum ananas, mere sau căpșuni
–    Gătite, în brioșe, prăjituri, parte și plăcinte
–    Sub formă de gem, marmeladă sau dulceață – fructele de aronia se pot amesteca și cu alte fructe, mai dulci, pentru a obține un desert delicios
–    Sub formă de ceai sau vin – în comerț se regăsesc asemenea produse, gata preparate, dar îți poți crea propria infuzie cu fructe de aronia deshidratate

sursa

Moldovenii, îndemnați să fie precauți de sărbători, pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare

În perioada sărbătorilor de Paște, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează consumatorii despre riscul comercializării produselor alimentare neconforme, în locuri neautorizate (străzi, portbagajele mașinilor etc.).

ANSA recomandă oamenilor să fie vigilenți, să ceară de la operatorii economici și vânzătorii de produse alimentare certificate care confirmă calitatea, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate al produselor.

Consumatorii sunt în drept să solicite actele de conformitate și să verifice minuțios produsele achiziționate, întru evitarea toxiinfecțiilor alimentare:

  • aspectul exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);
  • produsele preambalate, cu  ambalajele deteriorate și care prezintă suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie procurate!
  • mențiunile făcute pe eticheta produsului trebuie să fie clare, lizibile, în loc vizibil pentru consumatori, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, să nu fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene. Atenție la termenul de valabilitate!
  • în unități comerciale (piețe, magazine), alături de produsele lactate, se vând și produse alimentare ce au în componența lor grăsimi vegetale. Consumatorii pot solicita informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure;
  • produsele de patiserie neambalate se vor comercializa în recipiente curate, în spații curate, fiind servite numai cu ustensile speciale. Pentru produsele de patiserie preambalate, termenul de valabilitate este stabilit de producător și se va inscripționa pe etichetă/ ambalaj;
  • carnea trebuie să fie elastică, de o culoare roz pal spre roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială şi să nu aibă suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Atrageți atenția la ștampila de control sanitar-veterinar!
  • la procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros.

ATENȚIE! Vânzarea ouălor în unitățile de desfacere se realizează numai în locurile separate sau împreună cu produsele preambalate. Verificați informația despre data durabilității minimale, indicată pe produs, după cum urmează DDM:  xx.yy.zz (ziua, luna și anul). Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimente care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.

Totodată, recomandăm consumatorilor să nu procure vopsea pentru ouă cu ambalaj nemarcat sau neambalat (la lingură), deoarece acestea pot fi cu alte destinații – tipografică sau textilă – şi poate prezenta pericol pentru sănătate.

Ouăle vopsite trebuie păstrate la frigider, maximum șapte zile!

REȚINEȚI! Comercianții care vând produse în locuri neautorizate nu au posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare. Aceștia nu pot elibera bon de casă, cu care să justificați tranzacția comercială, în cazul unui produs neconform.

Totodată, ANSA recomandă cetățenilor să consume alimente moderat, fără a face risipă. Fiecare om are un rol important în reducerea risipei alimentare prin consumul moderat de alimente, planificarea, pregătirea și stocarea lor. Este o metodă în plus de a economisi bani și de a menține un mediu curat și sănătos!

Intoxicația la un restaurant din Capitală continuă cu noi victime

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre înregistrarea unui caz de toxiinfecţie alimentară în grup, asociat consumului unor produse într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău. Până în prezent, au solicitat asistenţă medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8-48 de ani, ce manifestau semne clinice de toxiinfecţie alimentară.

Dintre acestea, la moment, sunt spitalizate opt persoane în instituții medicale din mun. Chișinău, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu, fiind supravegheate de medicul de familie. La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu.

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, de comun cu asistența medicală primară și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat anchetarea epidemiologică și realizarea măsurilor antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar DE RESPECTAT CINCI REGULI DE BAZĂ:

  • Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  • Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  • Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  • Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  • Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Irlanda: O femeie şi fiica ei, care nu credeau în Covid şi care au refuzat vaccinul, s-au stins la câteva zile distanţă din cauza virusului
Articolul anterior
Ce factori cresc riscul să faci Covid-19 chiar dacă ai fost vaccinat complet
Articolul următor