Cel mai înalt popor din lume devine mai scund. Explicațiile specialiștilor

Olanda a fost timp de zeci de ani țara cu cea mai înaltă populație din lume, lucru care încă se menține, doar că oamenii încep să aibă o înălțime mai mică, relatează CNN și The Guardian. Un motiv pentru această scădere ar putea să fie legată de alimentație, susțin cei care analizează fenomenul.

Un studiu al Institutului de Statitistică din Olanda arată că bărbații născuți în această țară în 2001 sunt cu un centimetru mai scunzi decât cei din 1980, în timp ce pentru femei, diferența de înălțime dintre cele două generații este de 1,4 centimetri.

Potrivit sursei citate, este posibil ca olandezii născuți în 1980 să facă parte din cea mai înaltă generație, în condițiile în care înălțimea medie a bărbaților era de 183,9 cm, cu 8,3 cm mai înalți decât cei născuți în 1930. Cu o înălțime medie de 170,7 cm, femeile născute în 1980 erau semnificativ mai înalte decât cele care au venit pe lume în 1930 și aveau 165,4 cm.

În cadrul studiului au fost analizați 719.000 de olandezi cu vârste cuprinse între 19 și 60 de ani. Ca reper a fost folosită înălțimea medie de la vârsta de 19 ani.

De ce scad olandezii în înălțime

Motivul scăderii în înălțime are, parțial, legătură cu nivelurile crescute de imigrație, aici ajungând grupuri din populații mai mici ca înălțime. Totuși, „creșterea a stagnat și la generațiile în care ambii părinți s-au născut în Olanda, dar și în generațiile în care toți cei patru bunici s-au născut în Olanda. Bărbații sută la sută olandezi nu au mai crescut, iar la femei, tendința este de scădere”, mai arată rezultatele cercetării.

În aceste condiții, oamenii de știință iau în calcul și alte posibile cauze ale acestui fenomen. O explicație ar putea avea legătură cu prăbușirea economică din 2007, crede dr. Gert Stulp, de la Facultatea de Științe Comportamentale și Sociale a Universității din Groningen.

„Poate că aspecte precum criza financiară au însemnat că unii copii au crescut în alte condiții, mai precare, decât generațiile anterioare”, a explicat specialistul. Dr. Gert Stulp mai precizează că scăderea în înălțime ar putea avea legătură și cu alimentația generațiilor actuale.

„Poate că dietele din ultimii ani au avut mai puțini nutrienți importanți pentru creștere. Se crede că acesta este motivul pentru care și americanii scad în înălțime: diete mai sărace, mai multe calorii, dar mai puțini nutrienți. O altă speculație este că scăderea înălțimii ar putea fi cauzată de faptul că mai mulți oameni exclud din diete produsele de origine animală. Dar, din nou, nu există dovezi clare în acest sens”, a spus dr. Gert Stulp.

sursa

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Marea Britanie începe vaccinarea copiilor între 12 şi 16 ani
Articolul anterior
Momente de coșmar la o nuntă. Un mire s-a ales cu două vertebre fracturate după ce amicii l-au aruncat în aer, dar nu l-au mai prins
Articolul următor